Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drugo

Novo mesto short

poročilo, Bukla 150, 11. 9. 2019

Novo mesto short

Konec avgusta so na festivalu kratke zgodbe Novo mesto short podelili nagrado novo mesto za najboljšo zbirko kratke proze. Prejemnica nagrade je Vesna Lemaić za zbirko Dobrodošli (Cankarjeva založba).

Žirija je v utemeljitvi med drugim zapisala:

»Zbirka korenini globoko v sedanjosti, v kratkem stiku med angažmajem in brezupom. Kljub angažmaju pripovedovalke pa sled­nja dogajanja ne idealizira, temveč do njega vzpostavi kritično distanco, podkrepljeno s podoživljanjem in empatijo, s katerima reflektira tanko mejo med pokroviteljstvom in sočutjem. Močna točka zbirke je, da se ne odloči za eno ali drugo pot, temveč obstane vmes: z zavedanjem o storjenem, ki se ga ne da več spremeniti, a niti povsem sprejeti.«

Žirijo sestavljajo člani Društva slovenskih literarnih kritikov: Matej Bogataj, Ana Geršak (predsednica), Vanesa Matajc in Žiga Rus. Nagrajenka bo prejela tudi finančno nagrado v višini 2000 evrov.

Vesna Lemaić je tretja prejemnica nagrade novo mesto. Prva je bila Suzana Tratnik leta 2017 za delo Noben glas (Beletrina). Lani je nagrado prejela Eva Markun za zbirko kratke zgodbe Menažerija (JSKD).

Nagrajenki iskreno čestitamo!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...