Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 91-92, 10.7.2013

Okno v svet

The Anatomy of Violence: The Biological Roots of Crime
Adrian Raine; Penguin, 2013

Kriminolog in nevroznanstvenik, ki se ukvarja predvsem s preučevanjem možganov psihopatov, obsojenih morilcev in drugih kriminalcev, je napisal zanimivo knjigo, v kateri nas poskuša prepričati, da so biološki vzroki nasilja in kriminala bistveno pomembnejši, kot je stroka domnevala večji del dvajsetega stoletja. Sodobne raziskave namreč dokazujejo, da določene prirojene lastnosti, poškodbe ali spremembe v dejavnosti nekaterih delov možganov dejansko pomenijo večje tveganje, da bo konkretna oseba zavila na pot kriminala.

Scatter, Adapt, and Remember: How Humans Will Survive a Mass Extinction
Annalee Newitz; Doubleday, 2013

V več milijardah let obstoja planeta Zemlje je bilo življenje že večkrat resno ogroženo. Vsaj petkrat se je zgodilo, da je zaradi padca meteorita, povečane vulkanske aktivnosti ali kakega drugega vzroka, ki je bistveno spremenil podnebje, izumrla večina takratnih vrst živih bitij. Nazadnje se je to zgodilo pred 65 milijoni let, ko so izumrli dinozavri. Avtorica knjige nas popelje skozi zgodovino tovrstnih katastrof, iz katerih poskuša izluščiti koristne nasvete, ki nam bi bili lahko v pomoč pri soočenju z naslednjo veliko planetarno katastrofo, ki se po prepričanju nekaterih znanstvenikov že začenja odvijati pred našimi očmi.

Seven Elements That Have Changed The World
John Browne; Weidenfeld & Nicolson, 2013
Knjiga predstavi našo civilizacijo skozi sedem elementov, ki so jo po mnenju avtorja najbolj zaznamovali oziroma pomembno vplivali na njen razvoj. Idejo sedmih ključnih elementov razvije v obliki nekakšne mešanice poljudnih predstavitev znanstvenih in tehnoloških dosežkov, zgodovinskih dogodkov in svojih osebnih doživetij, ko je kot eden najbolj uglednih britanskih poslovnežev vodil več velikih britanskih podjetij, med drugim dvanajst let tudi velikana British Petroleum.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...