Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 93, 10.9.2013

Okno v svet

Invisible in the Storm: The Role of Mathematics in Understanding Weather
Ian Roulstone in John Norbury, Princeton University Press, 2013

Avtorja zanimivo in nazorno opišeta, kako je napovedovanje vremena postopoma postalo resna znanost, pri čemer predstavita tako osebne zgodbe znanstvenikov, kot tudi njihove prelomne ideje. S pomočjo podatkov iz vremenskih opazovalnic danes zelo zmogljivi računalniki natančno izračunavajo vreme za več kot teden dni vnaprej. Pri tem izhajajo iz fizikalnih enačb, ki podrobno opisujejo dogajanje v ozračju.


Neurogastronomy: How the Brain Creates Flavor and Why It Matters
Gordon M. Shepherd, Columbia Univ. Press, 2011

Strokovnjak za mehanizme, s pomočjo katerih prepoznavamo različne vonjave, nas poskuša s knjigo prepričati, da pomena vohanja pri ljudeh nikakor ne gre podcenjevati. Njegova teza je, da se šele pri ljudeh na ravni povezave med spominom, čustvi, jezikovnim izražanjem in drugimi zahtevnimi možganskimi procesi vzpostavi specifičen človeški sistem za dojemanje vonjev in okusov, ki je ključen med drugim tudi za gastronomijo.


Vision and Brain: How We Perceive the World
James V. Stone, The MIT Press, 2012

Knjiga predstavlja pregled današnjega znanja o tem, kako sploh gledamo oziroma vidimo svet okoli sebe. Gledanje si namreč pogosto napačno predstavljamo kot nekakšno fotografsko zrcaljenje podob zunanjega sveta v možgane. Kot nas prepričuje avtor, je delovanje vida bistveno bolj podobno kompleksnemu procesu neprestanega preverjanja najrazličnejših hipotez, kateri od že znanih predmetov bi lahko povzročil točno takšen odziv čutnih celic v našem očesu.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...