Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 103, 10.9.2014

Okno v svet

Thinking Big: How the Evolution of Social Life Shaped the Human Mind
Robin Dunbar,
Thames and Hudson, 2014

Antropolog Robin Dunbar je postal v javnosti znan predvsem po študiji, v kateri je pokazal, da je velikost možganov pri primatih sorazmerna s kompleksnostjo socialnih odnosov, v katerih živijo. Ljudje imamo v povprečju recipročne odnose s približno 150 osebami (Dunbarjevo število), kar je bistveno več, kot so jih sposobni imeti naši najbližji živalski sorodniki. V knjigi podrobno predstavi hipotezo, po kateri imamo ljudje velike možgane predvsem zato, da lahko živimo v velikih in kompleksnih skupnostih.

How We Feel: What neuroscience can - and can\'t - tell us
about our emotions
Giovanni Frazzetto
Transworld, 2013

Prek nazornih prikazov najsodobnejših dognanj nevroznanosti spoznamo vsa ključna človeška čustva: od jeze, krivde in žalosti do empatije, veselja in ljubezni. Avtor ob prikazu znanstvenih spoznanj hkrati opiše tudi zgodovino raziskovanja možganov, kar dodatno prispeva k zanimivosti knjige.

Faraday, Maxwell, and the Electromagnetic Field: How Two Men Revolutionized Physics
Nancy Forbes, Basil Mahon
Prometheus Books, 2014

Avtorja v knjigi podrobno predstavita življenje in delo Michaela Faradaya in Jamesa Clerka Maxwella, dveh velikanov znanosti devetnajstega stoletja. S svojimi odkritji na področju elektrike in magnetizma sta pomembno prispevala k spoznavanju zakonov delovanja narave, ob tem pa sta omogočila tudi razvoj mnogih novih praktičnih tehnoloških aplikacij. Civilizacija, kot jo poznamo danes, temelji v veliki meri prav na njunih spoznanjih, saj je elektromagnetno polje postalo eden izmed osrednjih komunikacijskih medijev.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...