Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga - prva liga z Janjo Vidmar

Pedenjped gre v Pedenjsvet

Niko Grafenauer, Bukla 159, 14. 4. 2021

Pedenjped gre v Pedenjsvet

Niko Grafenauer
Pedenjped gre v pedenjsvet
ilustracije: Marjan Manček
Grafenauer, 2020, t. v., 79 str., 29 €


Pa začnimo na pedenjzačetku: stari dolžinski meri pedenj in ped skupaj naneseta dve dolžini dlani, kolikor meri Pedenjped, ki mu je naš sloviti pesnik, član SAZU, prodoren intelektualec, eden od buditeljev slovenske politične pomladi, urednik, kritik, esejist, prevajalec, do upokojitve direktor in glavni urednik Nove revije ter seveda Prešernov nagrajenec, Niko Grafenauer, prisodil lastnosti in pol: razkuzman in trmast sladkosned, neugnan, rad kuha mulo in obožuje sladoled. Odraslim pogosto jo zagode, a ga ne razumejo, prismode, otroštvo je pač taka reč, da so odrasli v njem odveč. Razen kadar pedenjmama krožnik pred malega moža postavi, pedenjočka pa vestno spat ga spravi.

O Niku Grafenauerju in njegovem izjemnem opusu obstaja nepregledno število znanstvenih člankov, diplomskih del, antologij, študij, analiz, monografij, različnih prispevkov, dokumentarnih oddaj in drugih objav ter seveda prevodov v številne jezike, tako da se je enemu najvidnejših slovenskih ustvarjalcev za otroke in odrasle sploh (prejemniku številnih nagrad in priznanj, od večkratne Levstikove pa Jenkove, Sovretove, male in velike Prešernove nagrade, Župančičeve nagrade za življenjsko delo, če jih naštejem samo nekaj) na tem mestu mogoče samo globoko prikloniti.

Na zadnjem (spletnem) knjižnem sejmu so založbe Morfemplus, Mladinska knjiga in Beletrina njegov častitiljivi jubilej obeležile s ponatisi nekaterih njegovih žlahtnih del za otroke in mladino, založba Grafenauer pa je poskrbela za imenitno in obsežno slikanico Pedenjped gre v Pedenjsvet, ki jo odlikuje znamenita likovna podoba še enega vrhunskega mojstra, Marjana Mančka, in slikanico Živali, živali vsenaokrog, s prepoznavnimi, mehkimi ilustracijami Polone Lovšin.

Ko smo že pri naših vrhunskih mojstrih ilus­tracije – velja omeniti, da je prav Niko Grafenauer kot dolgoletni urednik leposlovja za otroke pri Mladinski knjigi dal priložnost nekaterim sijajnim mladim ilustratorjem.

O Pedenjpedu sam pove, da ga je v sebi nosil kar nekaj časa, vendar je šele skovanka imena Pedenjped botrovala končni različici hudomušnih, iskrivih pesmi, s katerimi smo odraščali in še odraščajo generacije otrok. Povod za ime je bila, kot že znano, Levstikova pesem Pedenj-človek, laket-brada, kako sta se metala, in nazadnje se je iz igrivih, svežih kitic izcimil prikupen fantalin s štrlečimi ušesi, ki v pesnikovih verzih živi že od daljnjega leta 1966, ko je v svoji prvotni likovni podobi Lidije Osterc izšel pri založbi Obzorja.

Toda prava radoživa, navihana podoba Pedenjpeda s prstom v nosu je zaživela šele z Marjanom Mančkom (1979, Mladinska knjiga). Po zaslugi obeh je Pedenjped dokončno ponarodel, kar dokazujejo tako številni ponatisi v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja kot novejši, pa seveda nadaljevanje Pedenjpedovih dogodivščin v Možbeseda Pedenjped, 1994, Koce, in 2017, Mladinska knjiga, Pedenjhišica, 2004, Mladinska knjiga, ter Brez moči je vsak ukrep, Pedenjped ima spet rep, 2015, Grafenauer in tako dalje.

Vmes je luč sveta ugledala tudi imenitna izdaja V pedenjpravljico prost vstop (Prešernova družba, 2003), v kateri je izboru Grafenauerjevih najlepših pesmi izjemno likovno podobo vdihnila pokojna Marija Lucija Stupica in nam tudi z njo zapustila enega od vrhuncev ilustratorske umetnosti.

Mali mož Pedenjped je zablestel v najrazličnejših vlogah in podobah, med drugim v gledališki uprizoritvi Pedenjped in Pedenjsvet, ki je doživela premiero pred tremi leti, oblikovali so jo Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in igralci Gledališke skupine Pionirskega doma.

V zadnji slikaniški zbirki je torej zbranih vseh 37 pedenjpesmi in po zaslugi pesnikovih hudomušnih štirivrstičnic nam pred očmi vstaja dobro znan, nagajivo izrisan otroški vsakdan. Na osemdesetih barvnih straneh oživita veselje in polet, pa tudi zoprnije v zamotanem svetu pravil, ki jih otrokom postavljajo odrasli. Zbirki je priložena tudi glasbena zgoščenka z ubranimi glasovi Otroškega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana.

Pedenjped, ta razposajeni, našlikašlakani, neznosno klepetavi, trmasti, smrkavi in iznajd­ljivi lirski subjekt je in bo ostal simbol igrivega, brezskrbnega otroškega sveta, povsod tam, kjer pesmi so doma.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...