Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Priznanja slovenske sekcije IBBY promotorjem mladinske književnosti in branja

Tilka Jamnik, Bukla 145, 21. 11. 2018

Priznanja slovenske sekcije IBBY promotorjem mladinske književnosti in branja

Letos Slovenska sekcija IBBY devetič zapored podeljuje priznanja za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Ob njeni 10 – letnici se Javni agenciji za knjigo RS zahvaljujemo za promocijo mladinske književnosti in branja, za vsa prizadevanja na področju knjige in finančno podporo. Podelitev priznanj bo na Slovenskem knjižnem sejmu, na odru DSP, v petek, 23. novembra 2017, ob 14. uri. Prireditev z naslovom Beremo skupaj organizirajo Slovenska sekcija IBBY, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS ter revija Otrok in knjiga.

Nagrada Slovenske sekcije IBBY 2018:
Majda Koren,
mladinska pisateljica in učiteljica razrednega pouka na OŠ Spodnja Šiška

Je uveljavljena in nagrajevana slovenska mladinska pisateljica; med najpomembnejše nagrade, ki jih je prejela, sodijo večernica za delo Eva in kozel (2006), Levstikova nagrada za delo Mici iz 2.a (2011) in nagrada na radijskem natečaju Lahko noč, otroci za Skuhaj mi prav­ljico (2011). Ob literarnem ustvarjanju in učiteljskem delu je Majda Koren izredno aktivna tudi na področju promocije mladinske književnosti in branja. Poleg obiskovanja šol po vsej Sloveniji in predstav­ljanja svoje literature v živo si je že leta 2001 zamislila tudi izviren pripomoček za širjenje »bralnega virusa« in sicer spletno stran Župca (zupca.net); je njena odgovorna in vsebinska urednica. Na Župci so predstavljeni slovenski ustvarjalci mladinske književnosti s predstavitvami njihovih glavnih del, prav posebno pozornost pa posveča tudi ilustratorjem in ilustratorkam. Župca je razgibana spletna »hiša«, polna poučnih in igrivih vsebin, tudi nasvetov, tako za otroke, najstnike, učitelje, starše ... Majda Koren prek spleta interaktivno komunicira z mladimi, vse našteto pa počne z veliko pedagoško ljubeznijo ter na svoj specifični sproščen in duhovit način. Majda Koren prejme nagrado Slovenske sekcije IBBY zaradi prizadevnega in inovativnega aktivnega delovanja z mladimi bralci in aktivnega delovanja na področju promocije mladinske književnosti in branja.

Priznanje Slovenske sekcije IBBY 2018:
Monika Čermelj,
višja knjižničarka, mladinska knjižničarka in pripovedovalka v Mariborski knjižnici, Knjiž­nici Kamnica

Po izobrazbi je predmetna učiteljica zgodovine in družbeno moralne vzgoje. V Mariborski knjižnici je zaposlena od leta 1978, vrsto let je skrbno in vizionarsko vodila Pionirsko knjižnico Rotovž, osrednjo pionirsko knjižnico Mariborske knjižnice, od leta 2003 pa vodi Knjižnico Kamnica, krajevno knjižnico v sistemu Mariborske knjižnice. V svoji dolgoletni praksi je Monika Čermelj prepoznavni člen v prizadevanjih za mladega bralca v Mariborski knjižnici, v mestu in v manjših krajih, v katerih pogosto izvaja prireditve za otroke. Svoje dosežke za promocijo mladinske književnosti, branja, mladinskega knjižničarstva in pripovedovanja uresničuje na različnih področjih, jih s posebno naklonjenostjo, skrbjo in občutenostjo usmerja v skupino najmlajših, dodaja nove pristope in vse povezuje tudi s sodobnimi mediji, možnostmi in pristopi današnjega knjižničarstva. Vrsto let je sodelovala tudi z ZPM Maribor pri izvedbi Prežihove bralne značke in Palčka bralčka. Delo Monike Čermelj je prepleteno s poudarki, mehkobo in perfekcijo, ki osmišlja mladinsko knjižničarstvo in v vsakem trenutku in z različnimi pristopi sooblikuje odnos do knjižnic, knjige in branja.

Priznanje Slovenske sekcije IBBY 2018:
Andreja Urbanec,
knjižničarka na OŠ Orehek Kranj

Diplomirala je iz bibliotekarstva in geografije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in je od leta 2010 zaposlena na OŠ Orehek Kranj. Že odkar je začela delati v šolski knjižnici, se poleg osnovnega knjižničarskega dela posveča raznolikim dejavnostim, ki mlade navdušujejo za branje in delo s knjigo. Koordinira Bralno značko, projekta Rastem s knjigo in Naša mala knjižnica, izvaja interesne dejavnosti, povezane s knjižnico (knjižničarski krožek), in spodbuja delavce šole k bralni znački za odrasle. Sodeluje pri kulturnih prireditvah na šoli in izven nje, oblikovala je šolska glasila in obudila šolski radio, poleg tega pa skrbi tudi za urejenost šolskih spletnih strani in šolske kronike. Leta 2011 je prevzela koordiniranje študijske skupine za osnovnošolske knjižničarje na Gorenjskem, večkrat je predstavljala primere dobre prakse na različne teme, med drugim tudi različne oblike motivacije za branje. Kot šolska knjižničarka na osnovni šoli združuje knjižničarstvo ter vzgojo in izobraževanje. Mladim bralcem je zgled, pozitiven odnos do branja kaže skozi svoje delo in dodatne dejavnosti, ki promovirajo knjigo in branje.

Priznanje Slovenske sekcije IBBY 2018:
Bralno tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko
Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Oddelek za mlade bralce

Priznanje prejmejo za izviren pristop k spodbujanju branja in izboljšanju bralnih navad med petošolci in šestošolci. Začel se je leta 2016, najprej samo za petošolce, na pobudo staršev pa se je leta 2017 razširil tudi za šestošolce. Z oktobrom 2018 pri projektu sodeluje 25 šol, od tega 10 šol iz zamejstva. Projekt poteka štiri mesece (od oktobra do 8. februarja). Pogoj za sodelovanje razreda je, da vsak izmed učencev prebere vsaj eno knjigo. Za potrebe projekta je oblikovana spletna stran, kjer so predstavljene knjige, izbrane za bralno tekmovanje, napotki za ocenjevanje knjig, zanimivosti o avtorjih ipd. Udeleženci si na spletni strani lahko knjige med seboj priporočajo, se o njih pogovarjajo in sprem­ljajo rezultate, kar še dodat­no spodbuja k branju. Glavna nagrada je enodnevni izlet za ves razred. Knjižnica je za bralno tekmovanje pripravila 1600 knjig, ki so jih v zložljivih knjižnih regalih postavili v sodelujočih šolah, tako da je gradivo ves čas dostopno učencem. Seznam knjig vklučuje 83 naslovov slovenskih in tujih avtorjev, enajst naslovov je dostopnih tudi v elektronski obliki na portalu Biblos. V zbirki so namenoma vključena tudi manj zahtevna besedila za učence, ki imajo težave z branjem.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...