Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga - prva liga z Janjo Vidmar

Repki

Igor Saksida, Rok Terkaj – Trkaj, Bukla 158, 17. 2. 2021

Repki

Igor Saksida, Rok Terkaj – Trkaj
Repki
ilustracije: Igor Šinkovec
Mladinska knjiga, 2020, t. v., 88 str. + CD, 29,99 €


Repke, predelane v filmsko stvaritev, bi morali nasloviti Trije možje in mali ljudje. V šolah, po katerih je viharil priljubljen hiphop dvojec ­Saksida & Trkaj, so jima namreč polagali na srce: »Naredita kaj tudi za male ljudi.«

Po vzoru uspešnice Kla kla klasika, izboru slovenske poezije v reperski predelavi in likovni podobi mojstra Damijana Stepančiča, ki je leta 2017 izšla pri Mladinski knjigi, je trojica Saksida, Terkaj, Šinkovec zavihala rokave in …

Ampak gremo po vrsti: dr. Igor Saksida je prvo ime teorije slovenske mladinske književnosti. Literarni zgodovinar, ki zna na pamet izbrana dela številnih domačih in svetovnih imen poezije. Priljubljen univerzitetni profesor in neumoren raziskovalec mladinske književnosti, ki se zadnja leta brusi kot reper, yo!

Z repanjem in betlanjem ga je menda okužil prav Rok Terkaj, znan pod umetniškim vzdevkom Trkaj, prvo ime domačega repa. Po izobrazbi univerzitetni diplomirani teolog, tudi novinar in pohodnik, avtor znamenitega singla Dihi z mano in tekstopisec mnogih izvajalcev slovenske zabavne glasbe.

Kot že rečeno, sta pred štirimi leti moči združila zgoraj navedena, ugledni profesor, ki se odlično znajde na odru, in sloviti reper, ki se odlično znajde za katedrom. No, seveda je bilo sprva nekaj dušebrižniškega negodovanja, češ, gospod profesor in rep? Da ni kriza srednjih let, kdo bo pazil na ugled?

Toda (pre)drzna posodobitev slovenske kanonske poezije se je odlično prijela med mladimi in odraslimi. Še več, domači klasiki v izvirni preobleki so zaživeli do te mere, da so v preteklem letu uzrli luč sveta še Repki, virus najžlahtnejše slovenske poezije za najmlajše, ki se bliskovito širi med malimi ljudmi, njihovimi učiteljicami in starši.

Igor Saksida je pripravil raznolik pesniški izbor, od Otona Župančiča, Nika Grafenauerja, Milana Dekleve, Saše Vegri in Borisa A. Novaka do Lile Prap, nepogrešljivega Andreja Rozmana Roze, Ferija Lainščka, Bine Štampe Žmavc, neminljivega Toneta Pavčka in številnih drugih.

Trkaj je pesmi razširil, podaljšal, dopolnil in premešal z živahnimi, domiselnimi reperskimi vložki (prispeval je tudi izvirne komade). Tako denimo v Rozino Ustrahavanko vpadejo dr. Frankenstein in zombiji, med Liline Zakaje se pomeša računalnik Vedi, na podlagi odmevne pesmi Molitvice na stopnicah Petra Svetine pa je nastala sijajna reperska balada Tok rad (mimogrede, moja najljubša), ki jo je Trkaj posvetil hčerki Tari:

Jaz te mam tok rad –
tok, k je vseh stvari,
rad te imam neskončno krat tri.

Toda pozor! Knjiga ni zgolj antologija odlične otroške poezije, temveč tudi album, saj ji je priložena še zgoščenka z dvanajstimi pesmimi v izvedbah slovitih domačih reperjev, Trkaja, Emkeja, Pižame, Nipkeja, Zlatka, da o legendi Neci Falk in mladi Ditki sploh ne govorimo! V ta namen so Repki opremljeni s QR-kodami, ki bralca napotijo na ustrezen zvočni posnetek.

Zbirko tvorijo trije razdelki. Prvi, Mika me zven jezika, postreže z jezikovno igro za lažje usvajanje besed in raziskovanje ustvarjalne svobode. Drugi, Čarovnija poezija, razširi in nadgradi prvega s čudeži iz živalskega in pravljičnega sveta, v katerih med drugimi pustoši Super mravlja, potomka Hude mravljice, ki ji še nezemeljski superheroji niso kos. V tretjega so umeščeni repki družine, dvojine, občutkov in trenutkov.

Igor Saksida je vsako od pesmi pospremil s kratkimi didaktičnimi napotki, ki se obnesejo v šoli, doma, drugod in povsod. Knjigo dopolnjujeta še izvrstna hiphop slovarček z razlagami pojmov iz sveta, ki je avtorjema tako ljub, in galerija hiphop junakinj ter junakov, ki so jih pod budnim očesom mentorice ustvarili mali nadobudneži koprske osnovne šole.

Knjigi je igrivo, nevsiljivo in domišljeno likovno podobo vdihnil priznan mojster ilustracije Igor Šinkovec.

Presežno, duhovito, odpeto in posneto. Ali ko vas repek popelje v poezijo, da sta še tata in mama adijo!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...