Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Sončnice na rami za leto 2019

Besedilo iz utemeljitve žirije, Bukla 149, 3. 7. 2019

Sončnice na rami za leto 2019

Na fotografiji zgoraj: Savina Zwitter, Cvetka Bevc; spodaj: Jure Vuga in Tina Vrščaj.

Na pomladnem srečanju Sodobnosti so tudi letos pred nabito polno dvorano v Stari mestni elektrarni podelili tri pomembne nagrade, tri, pravzaprav štiri »sončnice na rami«, vsako v vrednosti tisoč evrov.
Nagrajene tekste si lahko preberete v Sodobnosti št. 5., mi pa nagrajencem iskreno čestitamo in na kratko povzemamo iz obrazložitve komisije.

SONČNICO NA RAMI za SPODBUJANJE VESELJA DO BRANJA
za leto 2019 je prejela: Savina Zwitter

Savina Zwitter je ime, ki je že zdavnaj preraslo prostore šolske knjižnice. Čeprav verjamemo, da se večina idej in izzivov porodi prav tam. Med dijaki. Med dijaki, od katerih se pričakuje, da že zmorejo razumsko in poglobljeno branje zahtevnejših besedil. In mag. Savina Zwitter jim zna z inovativnostjo odškrniti nova vrata, jim predstaviti drugačne ideje, jih usmeriti na še neprehojeno pot. Na Gimnaziji Bežigrad vse leto potekajo različni projekti, namenjeni branju. Pridružili so se evropski akciji Brati gore, Medgeneracijskemu branju, Noči knjige … Mag. Savina Zwitter je tudi predsednica Bralnega društva, članica žirije Knjigovanja, ob Borisu A. Novaku soavtorica delovnega zvezka za izbirni predmet bralni klub za 7., 8. in 9. razred osnovne šole in številnih drugih strokovnih člankov in prispevkov.

SONČNICO NA RAMI za NAJBOLJŠO KRATKO ZGODBO
leta 2019 je prejela: Cvetka Bevc za Prelet galebov
Žirija: Dušan Šarotar (predsednik), Katja Klopčič, Tone Peršak

Vsako pisanje, tako kot življenje, torej vsaka uspela umetnina, v sebi nosi nekaj strašnega, presunljivega in nedoumljivega, mitskega. Cvetka Bevc v kratki zgodbi Prelet galebov s pripovedovalsko veščino in jezikovno tekoče izpiše zgodbo o večnem iskanju smisla, navdiha in ljubezni. Kratka zgodba lahko razkrije tudi veliko zgodbo. Žirija je med številnimi zgodbami, ki so prispele na letošnji natečaj revije Sodobnost, soglasno izbrala zgodbo Cvetke Bevc Prelet galebov za najboljšo.

SONČNICO NA RAMI za NAJBOLJŠI ESEJ leta 2019 sta prejela:
Tina Vrščaj za esej Varno pospravljeni
in Jure Vuga za esej z naslovom Kelih, ki ogroža krzno.
Žirija za esej: Alenka Urh (predsednica), Evald Flisar, Jože Horvat

Čeprav sta eseja Srečno pospravljeni Tine Vrščaj in Kelih, ki ogroža krzno Jureta Vuge po tematski in slogovni plati na moč različna, imata pomembno stično točko – oba spretno tematizirata določene načine človeškega bivanja, ustvarjanja in povnanjanja miselnih svetov.
Tina Vrščaj v svojem eseju premišljuje fantazmagorično naravo svetovnega spleta in se z veliko mero dandanes skorajda neizbežne osebne vpletenosti v predmet razmisleka sprašuje, kaj ta poleg časa jemlje naši res­ničnosti ... Jure Vuga v metaforičnem mišljenju ugleda polje pojmovne svobode, ključno za vse ravni bivanja in razumevanja stvarnosti, od umetniških stvaritev do znanstvenih odkritij. Z izjemnim poznavanjem zgodovine misli premišljuje temeljno bogastvo pesniškega jezika in njegovo zmožnost prevajanja stvarnosti v avtentično občutje ...


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...