Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

»V enem trenutku kariere sem vse, kar sem potrebovala zvedeti o sebi, izvedela iz knjig.«

dr. Sabina Fras Popović, Bukla 168, 21. 9. 2022

»V enem trenutku kariere sem vse, kar sem potrebovala zvedeti o sebi, izvedela iz knjig.«

»Kar tri četrtine celotnega prebivalstva spremlja šport. Kaj pomeni spremljati šport? To pomeni, ali se z njim aktivno ukvarjati kot tekmovalec, ali trener, ali v kakšni drugi vlogi ali pa spremljaš te tekmovalce iz navijaških vrst. Zakaj tako velika številka vključenih v spremljanje športa? Ker vidimo in čutimo, da športnik verjame v to, kar počne.« Tako je moč športa opisal Andrej Miklavc, vrhunski športnik, udeleženec olimpijskih iger, ambasador akcije Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) »Verjemi v šport« in avtor knjige z naslovom Šepetalec športnim otrokom.

Program #športajmoinberimo

Program #športajmoinberimo najlažje opišemo z mislijo pisatelja Juliana Barnesa iz knjige Lege življenja (2020): »Človek sestavi dve stvari, ki prej nista bili povezani. In svet se spremeni. Ljudje takrat morda tega ne opazijo, ampak ni važno. Svet se je kljub temu spremenil.« V skoraj štirih letih trajanja programa smo se trudili opaziti ali vsaj zaznati drobne spremembe, a vsekakor vemo, da se je s povezavo športa in branja svet spremenil. 

Program #športajmoinberimo, ki je namenjen mladim športnikom in športnicam med 15. in 19. letom, poteka od leta 2019 v soorganizaciji OKS in Centra za spodbujanje bralne pismenosti Mariborske knjižnice ter s podporo področnih ministrstev za kulturo, šolstvo in šport. V zadnjih treh letih so se programu pridružili še drugi partnerji in druge splošne in šolske knjižnice po Slovenji, izpeljali smo trinajst dogodkov, ki se jih je udeležilo 983 dijakov in dijakinj športnih oddelkov ter 56 učencev ali učenk zadnje tirade. 

V programu #športajmoinberimo smo slišali več kot trideset zgodb. Daleč od tega, da bi bile to le zgodbe o uspehu brez padcev. Ker ravno to, da so po padcu naredili korak proti vzponu, je bilo izhodišče za zgodbo o uspehu. Vrhunski športniki in športnice so spregovorili tudi o akademskih in osebnih dosežkih ter tako skozi pogovor o športnikom pomembnih temah spregovorili tudi o pomenu branja, vlogi knjige in pridobivanju znanja skozi lastno izkušnjo. V tem programu so sodelovali: mag. Katja Koren Miklavc, Mitja Robar, Primož Kozmus, Rajmond Debevec, Matej Znideršič, Špela Ponomarenko Janić, Filip Flisar, Tina Šutelj, Aleš Zemljič, Sara Isaković, Rožle Prezelj, Tjaša Ristić, Tina Mrak, Anja Klinar, Darko Đurić, Peter Prevc, Marcel Rodman, Mia Krampl, dr. Anja Valant, Žiga Kous, Sašo Popovič, Simon Hočevar, Petra Majdič, Luka Žvižej, Uroš Zorman, Primož Kobe, Andrej Miklavc, Damir Čontala, Tadeja Brankovič, Mitja Petkovšek, Vesna Fabjan, Živa Dvoršak, dr. Teja Melink, Igor Kragelj, Dejan Fabčič, Aljaž Sedej in Mojca Rode. 

Program je v letu 2022 finančno podprla tudi Javna agencija za knjigo Republike Slovenije ob že dosedanji finančni in organizacijski podpori Olimpijskega komiteja Slovenije. Nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami poteka pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez v sklopu programa Olimpijske solidarnosti. Partnerji programa so Ministrstvo za kulturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod republike Slovenije za šolstvo, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Mariborska knjižnica. 

Program se v letu 2022 odvija v devetih mestih in v programu sodeluje devet splošnih knjižnic, in sicer Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnica Radovljica in Knjižnica Velenje. V aprilu 2022 se je programu s pilotnim sodelovanjem za študente pridružila tudi Univerza v Mariboru, in sicer Univerzitetna knjižnica Maribor in Študentski domovi UM.


Ko vrhunski športnik ali športnica mladim nameni misel: »Ko sem prišel v Ameriko, sem poiskal stripe, da sem se naučil jezika. Takrat ni bilo pametnih telefonov, da bi si pomagal s prevajalnikom. Prebral sem goro stripov,« mu verjamejo. In tako povezana šport in branje preko vzgleda spreminjata svet.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...