Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2020

uredništvo sporoča, Bukla 152, 5. 2. 2020

Strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2020

Četrtek, 9. aprila 2020, v Cankarjevem domu v Ljubljani

Program največjega nacionalnega strokovnega usposabljanja iz kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2020 vključuje več kot petdeset dogodkov: predstave, predstavitve, predavanja, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjamo strokovnim delavcem in študentom z različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora, športa ...) pa tudi staršem in drugim, ki želite otrokom in mladim približati kakovostne kulturne vsebine, jim zagotoviti ustvarjalno preživljanje prostega časa ali pa skrbite za kakovostno družinsko kulturno pismenost.

Osrednja tema letošnjega Kulturnega bazarja je Enaki v različnosti.

Plenarni govorki bosta filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl in gledališka režiserka mag. Ivana Djilas z dialoškim predavanjem Čigavo delo je spreminjanje kulturnih vzorcev?. V pogovoru bosta preizprašali odnos do drugačnosti v slovenskem okolju in izpostavili vlogo umetnosti v spreminjanju kulturnih vzorcev.
> Linhartova dvorana 9.00–10.00

Ker se bralna kultura tesno povezuje z drugimi umet­nostmi, vas vabimo, da si ogledate celoten program strokovnega usposabljanja na spletni strani www.kulturnibazar.si, ki prinaša zanimive dogodke z vseh področij kulture. Če želite spoznati bogate programe in projekte kulturnih ustanov, obiščite razstavne prostore v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma kadarkoli od 9. do 18. ure. V Drugem pred­dverju pa boste lahko ves dan aktivno spoznavali spletne informacijske portale iz kulturno-umet­nostne vzgoje in drugih področij, ki se z njo povezujejo.

Udeležba na Kulturnem bazarju je za vse obiskovalce brezplačna, obvezna pa je prijava najpozneje do 25. marca 2020, e-prijavnico najdete na spletni strani: www.kulturnibazar.si.

Pridružite se nam na Kulturnem bazarju 2020 in spoznajte, kako lahko z medsebojnim sodelovanjem, povezovanjem različnih področij ter kakovostno kulturno-umetnostno vzgojo v formalnem in neformalnem izobraževanju prispevamo k inovativnejšemu učnemu okolju ter celovitemu razvoju otrok in mladih!

Izpostavimo le nekaj dogodkov, ki se navezujejo na bralno kulturo in bralno pismenost:

Na predavanju Jezikovna različnost nas povezuje in ­izpopolnjuje bo dr. Marina Lukšič Hacin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU skozi predstavitev projekta Le z drugimi smo izpostavila, kako je jezikovna različnost povezana z etnično, kulturno in družbeno različnostjo globalnega sveta, ki ga delijo državne meje v različne politične enote. Na predstavitvi dr. Karmen Pižorn s Pedagoške fakultete UL pa bomo spoznali prednosti večjezičnosti na različnih področjih, še posebej v šolskem in umetnostnem kontekstu, ter pridobili vpogled v različne evropske (učne) prakse in se seznanili z raznojezičnim pristopom, ki ga razvijajo vzgojno-izobraževalne ustanove v projektu Jeziki štejejo – JeŠT.
> Dvorana M3,4 10.30‒12.00

V dogodku Skupno branje skozi zvok radia in sliko televizije bo Klemen Markovčič s sodelavci predstavil pomemben segment Radiotelevizije Slovenija, njeno izvirno otroško in mladinsko produkcijo. Govorjena beseda je skupna trem oddajam z močnim pedagoškim in didaktičnim potencialom – Radijska igra za otroke, Lahko noč, otroci in Čebelice. Vse tri oddaje namreč v središče postavljajo pripovedovanje skrbno izbranih zgodb, pri otroku pa spodbujajo tako slušno kot vizualno občutljivost v najzgodnejšem obdobju. Radijski vsebini sta izvrsten vademekum za ponovno aktivno poslušanje z otrokom, Čebelice pa so rastoči cikel radijsko-televizijskih literarnih oddaj po zbirki Knjižnica Čebelica. Vse tri oddaje v središče ponovno postavljajo skup­no branje in prevprašujejo pojem pripovedovanja pravljic danes. Hkrati pa so z gibkim formatom in splošno dostopnostjo priročno pedagoško sredstvo za obogatitev vzgojno-izobraževalnih programov.
> Dvorana M2 10.30‒11.30

Bralce posebej vabimo tudi na dogodek Ščepec bralne kulture: Ob koncu leta 2019 je bila na Vladi RS sprejeta Nacionalna strategija za razvoj bralne pismenosti. Napovedani bodo aktualni posveti, projekti in izobraževanja, ki jih pripravljajo ustanove, delujoče na področju bralne pismenosti in bralne kulture. Izvajalci bodo predstavili nov cikel nacionalnega projekta spodbujanja bralne kulture Javne agencije za knjigo RS Rastem s knjigo, Bralno društvo Slovenije s soorganizatorji bo napovedalo jesenski medresorski strokovni posvet o bralni kulturi Branje kot vrednota?, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS bo predstavilo izobraževanja in druge aktualne programske poudarke, Center za spodbujanje bralne pismenosti (Mariborska knjižnica) strokovno srečanje ABC bralne pismenosti 2020, predstavnik revije Otrok in knjiga (Mariborska knjižnica) bo razkril aktualne vsebinske poudarke, Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (Mestna knjižnica Ljubljana) pa bo povabila na izobraževanja in predstavila druge načrtovane dejavnosti.
> Steklena dvorana Lili Novy 10.30–11.30


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...