Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Intervju: Adrian Predrag Kezele

»Vse vzročne zanke odvzemajo svobodo!«

Samo Rugelj, Bukla 120-121, 06.04.2016

»Vse vzročne zanke odvzemajo svobodo!«

Hrvaški avtor Adrian P. Kezele je napisal več kot štirideset knjig, s katerimi posega na različna področja duhovnosti, zgodovine in osebnostnega prebujenja. Deset jih je že prevedenih tudi v slovenščino, nazadnje obsežno delo Izničenje faktorja karme. Ob njegovem obisku v Sloveniji, ko je predaval in predstavljal svoj novi prevod, smo z njim opravili kratek pogovor.

Bukla: Do zdaj ste napisali že 40 knjig, nekaj jih je prevedenih tudi v slovenščino. Čemu ste se najbolj posvečali v njih?
Kezele: Moj osnovni interes v knjigah je postavljanje »težkih« življenjskih vprašanj. To so vprašanja, ki si jih vsake toliko časa postavljamo vsi, glasijo pa se približno takole: Kaj delam tukaj? Kdo sem? Zakaj vse to in zakaj je življenje takšno, kot je? Ali je to, kar živim, dejanska resničnost ali pa sem ujet v nekakšni iluziji? Če sem ujet, delno ali v celoti, kako bi lahko postal svoboden? Kakšen je smisel mojega življenja in dela? Itn.
V knjigah pišem o poti iskanja teh odgovorov. S tem so na razne načine izpolnjene vse moje knjige, od besedil, ki bi jih lahko poimenovali »filozofski eseji«, prek učbenikov, ki jih lahko uvrstite v sodobno duhovnost, pa do romana, v katerem sem skušal izraziti enake ideje, jih oživiti in narediti bolj razumljive.

Bukla: Kaj je bistvo vaše knjige Izničenje faktorja karme?
Kezele: Bistvo je prizadevanje za svobodo. Izhod iz ujetosti. Cilj duhovne in življenjske poti, ki na koncu kliče in pričakuje vsakega od nas. Knjiga Izničenje faktorja karme ni delo za duhovne začetnike, čeprav bi mnogim lahko prihranila ogromno časa. Duhovna scena je danes prenapolnjena s številnimi informacijami, med katerimi se je težko znajti. Veliko je ponavljanja prežvečenih misli o pozitivnem mišljenju, lahkotni psihološki pomoči in čudežnih rezultatih neke najnovejše »metode«. Velik del duhovne scene je prav tako zapolnjen z ezoteričnimi idejami, ki so povprečnemu človeku težko razumljive in/ali pa od njega zahtevajo ogromno vere in zmanjšano kritičnost.
Nasproti tega je čisto, z ničimer pogojevano in nezamegljeno stanje svobode. Kako je videti to stanje in kakšne posledice ima za naše življenje – to je glavna tema knjige Izničenje faktorja karme.

Bukla: Kako v kontekstu karme opredeliti osebno svobodo posameznika?
Kezele: »Karma« je že udomačena beseda, ki se pogosto zgrešeno uporablja za usodo ali pa za nekaj, kar je vnaprej določeno in nespremenljivo. Najboljša opredelitev karme je, da gre za mrežo programov, programskih kodov, ki upravljajo človekovo razmišljanje in obnašanje. Svoboda pomeni izhod iz te programske mreže; stanje odsotnosti vzročne povezanosti predhodnega in prihajajočega; stanje, v katerem ni vzroka niti razloga in v katerem obstaja edino nedoumljivi tok življenja.

Bukla: Kako pa bi nekomu najlaže pojasnili koncept življenjske vzročne zanke?
Kezele: Če lahko nekdo, morda celo vi sami, predvideva in napove, kaj se bo zgodilo z njegovim življenjem, potem to pomeni, da je pod nadzorom nekega programa. Če se jasno vidijo vzorci nekega obnašanja in se točno ve, zakaj se je nekdo za nekaj odločil in to naredil, potem se je zapletel v vzročno zanko.
Če na primer pogosto govorite in občutite, da ste »taki in da ne morete odreagirati drugače«, potem to pomeni, da ste pod nadzorom nekega programa. Imate jasno razviden obrazec razmišljanja, čustvenih odzivov, značajskih lastnosti itn.
Če takrat, ko vstopite trgovino, trženjski strokovnjak lahko napove, kateri izdelek boste vzeli s police, ste pod nadzorom nekega programa. Morda mislite, da z vašo izbiro upravljata vaš okus in nagnjenost k določenemu izdelku, vendar pa ste v čvrstem objemu vzročnih zank, ki so vam jim nastavili oglasi.
Če pripadate jasno določeni skupini volivcev določene politične stranke in so manipulacije njihovih spin doktorjev usmerjene na vaše potrebe, na vaš način gledanja na stvari in na vaš svetovni nazor, ki je predvidljiv, ste del programske mreže. Mislite si, da ste svobodni, vendar pa ste zapleteni v vzročne zanke.
In tako gre to v nedogled!

Bukla: So vse vzročne zanke negativne?
Kezele: Kar se tiče življenja – nobena ni negativna! Vzročne zanke nas ne ujamejo na silo, temveč z našim prostovoljnim pristankom. Vrtijo se okoli naših najglobljih potreb, na tej podlagi pa se gradijo programi razmišljanja in obnašanja. Če bi mi videli v programih, na podlagi katerih delujemo, kaj negativnega, bi se jih zlahka rešili. Stvar je v tem, da je naša najgloblja motivacija vedno pozitivna in vedno usmerjena k sreči tako, kot jo doživljamo mi.
»Negativno« je, na koncu, stvar naše sodbe. Lahko rečete, da je materialno siromaštvo nekaj negativnega, vendar morate ob tem zanemariti dejstvo, da je materialno obilje včasih tudi izvor in vzrok večje nesreče kot preprosto in skromno življenje. V vsem lahko vidite tako pozitivno kot negativno, odvisno od tega, s katere točke gledate.
Popolnoma enako je z vzročnimi zankami. Same zase nimajo pozitivnega ali pa negativnega predznaka. Oziroma – negativen predznak jim lahko dodate samo v razmerju do svobode. Vse vzročne zanke odvzemajo svobodo.

Bukla: Kako ugotovimo, da živimo v zanki?
Kezele: Vzročna zanka je program. Vsak program. Tisto, kar imajo nekateri za pozitivno, je za druge negativno. Že sam poskus ocenjevanja, kaj je kaj, predstavlja vpletenost v karmični obrazec oziroma vzročno zanko.
Moja knjiga ne govori o preprostem izboljšanju življenjskih pogojev, uspešnem ali bolj zdravem življenju, izpolnjevanju želja in drugih podobnih temah. Namenjena je tistim, ki so prešli ali prehajajo skozi izkustvo, ki ga imenujem »uvid ujetosti«. Govori o spoznanju, da je večina tistega, kar delamo v življenju, do bolečine predvidljivo. Naše želje, namere, cilji, boj, drama, trpljenje in zadovoljstvo … Ko ugotovite oziroma vsaj zaslutite, da je vse to prazno in da živimo v iluziji svobode in torej tudi v iluziji življenja … da spimo, sanjamo in si izmišljamo predstave, namesto da bi objeli življenje takšno, kakršno je, takrat se, v tem malce zastrašujočem trenutku, začne resnično iskanje svobode. Kakršna koli razprava o negativnih in pozitivnih programih v tem trenutku postane preteklost.
Program je program, lahko je pozitiven do neba, vseeno nas zasužnjuje in to je nesprejemljivo.

Bukla: Kako lahko prekinemo vzročne zanke?
Kezele: Odkorakati iz programske mreže, ki predstavlja karmo, ni lahka naloga. To je delo za pogumne, za tiste, ki so utrujeni od zgodbic in iluzij. Ta pot nas vodi skozi močvirje konceptov in konstrukcij, ki smo jih ustvarili zaradi napačne zaznave sveta, pa tudi samih sebe. Ta pot se imenuje dekonstrukcija iluzije in poleg poguma zahteva tudi iskrenost in doslednost v svojem pristopu; zahteva simbolično, vendar pa popolno izvajanje tistega, o čemer govori budistični pregovor, ki pravi: »Če srečaš Budo, ga ubij.«
Dekonstrukcija iluzije zahteva »uboj« vsega, na kar se naslanjate, vsega in vseh, ki jih imate za avtoritete; vsake knjige, ki ste jo prebrali (vključno z mojo), in vsake domnevno modre besede, ki ste jo sprejeli (kar vključuje tudi vse, kar sem izgovoril ali napisal tudi sam).
Na tej poti ste sami in verjetno boste izgubili vse, kar imate zdaj. Kar pa vam preostane po koncu dekonstrucije iluzije, je neprecenljivo bolj vredno od katere koli konstrukcije, ki jo zgrešeno imenujete svoje življenje.

Bukla: Računate, da bo v slovenščini izšla še kaka vaša knjiga?
Kezele: Če sodim po dobrodošlici, ki jo uživam v Sloveniji, in velikem številu obiskovalcev na svojih predavanjih, je skoraj povsem gotovo, da bo (nasmešek).


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...