Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Živeti hitro

Roman – dobitnik Goncourtove nagrade
Brigitte Giraud
Prelistaj
Živeti hitro Novo
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Roman
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7136-96-8
Naslov izvirnika Vivre vite
Leto izdaje izvirnika 2022
Prevod Mimi Podkrižnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
290 g
189 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
knjige umco
leposlovje
biografije in spomini > avtobiografija
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Živeti hitro je sodobni francoski roman, ki je prejel goncourta, najpomembnejšo francosko literarno nagrado, namenjeno najboljšemu romanu leta. V njem avtorica vešče prepleta avto­biografske in literarne prvine.

Prvoosebna zgodba pripovedovalke, ki je tudi osrednja junakinja, se začne z dejstvom, da se je naposled le sprijaznila s prodajo hiše, v kateri je bivala več kot dvajset let. Nanjo jo vežejo boleči spomini. Tik pred skupno vselitvijo takrat še mladega para (s sinom) se je smrtno ponesrečil njen partner Claude. Ta je po spletu naključij uporabil motor, ki ga je sorodnik za dan ali dva parkiral v njuni garaži, potem pa ga med vožnjo ni obvladal in usodno padel.

Junakinja k nesreči pred desetletji, ki je zaznamovala njeno življenje, pristopi sistematično in študiozno. Kot pisateljica na eni strani in kot žalujoča oseba na drugi, s kirurško natančnostjo kronološko secira dogodke, ki so pripeljali do tragedije. Rezultat je roman osebne alternativne zgodovine (naslovi poglavij se večinoma začenjajo s Če …), torej kako bi se Claude lahko tistega dne izognil nesreči in kako drugače bi se potem nadaljevalo njuno in njeno življenje.

Roman je vrhunska drama s suspenzom, pri kateri sicer vemo, kako se bo končala, vendar vse do konca upamo, da se bo morda kaj le odvrtelo drugače.

»Velika knjiga o ljubezni, ki ne mine, portret človeka ­skozi njegov čas in njegovo glasbo.« – Exit Magazine

»Veličastna zgodba o smislu usode.« – Le Figaro littéraire

»Izjemen ljubezenski roman.« – Le Phare de Ré

»Če ste se odločili prebrati samo eno knjigo, naj bo to Živeti hitro.« – La Marseillaise

»Virtuozno spisan dokumentarni roman, ki ves čas diha v ritmu trilerja.« – Samo Rugelj, Bukla

Iz knjige

»Če ni nobene katastrofe, gre človek naprej, ne da bi se oziral nazaj, strmi naravnost predse. Kadar pa se pripeti tragedija, se na poti obrne in vrača v kraje, v katerih se je zgodila, rekonstruira dogodke. Razumeti hoče izvor vsake kretnje, sleherne odločitve. Stokrat previje nazaj. Postane strokovnjak za vzrok in posledico. Zasleduje, secira, opravi obdukcijo. Vse hoče vedeti o človeški naravi, o intimnih in kolektivnih gibalih, zaradi katerih se zgodi, kar se zgodi. Najsi sociolog, kifeljc ali pisatelj, ničesar več ne ve, v deliriju je, razumeti hoče, kako je lahko postal številka v statistiki, vejica v veliki celoti. Pa je že mislil, da je edinstven in nesmrten.«

 

O AVTORICI

Brigitte Giraud (1960) je francoska pisateljica in avtorica romanov in kratkoproznih zbirk, rojena v Alžiriji, od koder se je preselila v Lyon, kjer je delala kot novinarka, knjigarnarka in prevajalka, potem pa se je posvetila pisanju. Svojemu leposlovnemu ustvarjanju pogosto dodaja avtobiografske elemente, kar je še posebej očitno pri njenem najnovejšem romanu Živeti hitro, za katerega je leta 2022 prejela goncourta, najpomembnejšo francosko literarno nagrado, ki je tudi njen prvi prevod v slovenščino.

 

 

 

 

Recenzija Bukla

Včasih so romani, ki prejmejo najvišje knjižne nagrade, zelo literarni in namenjeni predvsem izbranemu knjižnemu bralstvu. Pri francoskem goncourtu pa marsikdaj ni tako, saj gre pogosto za izjemno berljive, obenem pa izrazno in idejno izvirne naslove, kar velja tudi za Živeti hitro, ki ga je napisala Brigitte Giraud (1960) in zanj leta 2022 prejela to prestižno nagrado. Izhodišče je preprosto: prvoosebna pripovedovalka se po približno dvajsetih letih naposled seli iz hiše, ki sta jo takrat kupila s partnerjem Claudom; ta pa se je potem tik pred vselitvijo smrtno ponesrečil z motorjem, ki si ga je po naključju izposodil od pisateljičinega brata. Ko zapušča hišo, je torej čas za inventuro in natančen premislek glede takratne nesreče in podrobno analizo, serija katerih nesrečnih dogodkov je pripeljala do nje. Gre torej za nekakšno zaklinjanje alternativne osebne zgodovine, ki v vsaki potezi, vsaki odločitvi na križiščih živ­ljenja razmišlja o tem, kaj bi bilo, če bi usoda tam ubrala drugačno pot. Ko sem bral ta roman, sem bil navdušen: z ekonomično, skoraj dokumentarno, vendar angažirano literarno govorico nas pisateljica hipoma potegne v svoje življenje, potem pa nas tam nepovratno zadrži vse do konca, in obenem vabi, naj tudi na svoje življenje pogledamo na drugačen način. Prvovrstno poletno branje! 

Samo Rugelj, Bukla 180-181

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...