Urednikov uvodnik
Slovenski knjižni prostor ima kar bogato žanrsko zgodovino, ki, če govorimo o kriminalkah, v zad­njem obdobju sega vse od Maje Novak prek Igorja Karlovška do Sergeja Verča ter od.. več>
Novica
Literarni dogodek posvečen južnoafriškemu pisatelju J. M. Coetzeeju
Datum dogodka: Sreda, 14.12.2016

Vabljeni na literarni dogodek posvečen

južnoafriškemu pisatelju J. M. Coetzeeju,

ki bo v sredo, 14. decembra 2016,

ob 20.00 v Vodnikovi domačiji.

***

Decembrsko srečanje bo v izhodišče postavilo trilogijo Prizori iz podeželskega življenja južnoafriškega Nobelovega nagrajenca za literaturo J. M. Coetzeeja. O knjigah Deška leta, Mladost in Poletje (Modrijan 2008-2009) se bomo pogovarjali s slovenskim pisateljem, literarnim kritikom in esejistom Urbanom Vovkom.

Južnoafriški pisatelj John Maxwell Coetzee (1940), ki je bil dolgo znan po tem, da ni hotel kaj dosti govoriti o sebi, je leta 1997 presenetil z odločitvijo, da bo svoje življenje »sistematično« prelil v literaturo. Objavil je avtobiografski roman Deška leta, sledila mu je Mladost, nato pa še roman Poletje, s katerim je zaključil svojo avtobiografsko trilogijo in se tudi v tem žanru potrdil kot mojster besede. Leta 2003 je prejel Nobelovo nagrado za opus, ki ga označuje izpiljena zgradba, duhoviti in vsebinsko bogati dialogi ter analitična briljanca, kot so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Urban Vovk (1971) je o svojem najljubšem Nobelovcu J. M. Coetzeeju napisal monografijo Res neznosna resnobnost!?, znotraj katere se posveča pisateljevemu avtobiografskemu pisanju, analizira avtorjev več kot tridesetletni pripovedni opus in njegov paraliterarni intelektualni angažma. Res neznosna resnobnosti!? je ena redkih domačih izvirnih monografij o najpomembnejših tujih sodobnih pisateljih.