Knjigarna Bukla
Knjiga
Zadnji dnevi Stefana Zweiga
Roman
Izvirnik:
Les derniers jours de Stefan Zweig (2010)
Les derniers jours de Stefan Zweig
Prevod: Špela Žakelj Urejanje: Polona Mlakar
Založba: Celjska Mohorjeva družba, Društvo Mohorjeva družba, 2018 Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 150 str. Mere: 21x14 cm, 175 g click here ISBN: 978-961-278-367-9
Spletna cena: 22,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Založnik o knjigi

Brez domovine ni mogoče živeti.

Biografski roman francoskega pisatelja in zdravnika Laurenta Seksika o zadnjih dnevih pisatelja Stefana Zweiga, enega od stebrov takratne evropske kulture, je tesnobna pripoved o tragediji nekega moža, tragediji nekega tesno povezanega para in pravzaprav o tragediji nekega stoletja.

22. februarja 1942 si je avstrijski pisatelj Stefan Zweig, eden najslavnejših avtorjev biografij znamenitih zgodovinskih osebnosti, skupaj s svojo ženo v brazilskem izgnanstvu vzel življenje. Šlo je za dejanje iz obupa. Da si je rešil življenje, je bil moral pred nacizmom zbežati iz Evrope. Toda brez evropske kulture nikakor ni mogel živeti. Bil je namreč eden od stebrov evropske kulture, ki so jo pokončevali nacisti. Njegova dela so sredi 20. stol. zažgali samo zato, ker je bil judovskega porekla. Nemci so zasledovali in preganjalinjegove prijatelje, njemu pa kot prepričanemu pacifistu in humanistu na tem svetu niso privoščili niti koščka zemlje, kjer bi mirno prebival. Tudi ženin samomor je bilo dejanje iz obupa. Mlada žena namreč svojemu možu nikakor ni uspela omogočiti znosnega življenja na tujem, a sama brez moža tudi ni znala ne hotela živeti. 
V Franciji je knjiga uspešnica.

 O avtorju

Laurent Seksik je zdravnik in pisatelj, ki je svoj prvi roman je izdal l. 1999. Za delo La folle histoire je leta 2005 prejel prestižno francosko literarno nagrado Littré. Je avtor biografij znanih osebnosti – Alberta Einsteina (Primer Eduard Einstein), Stefana Zweiga (Zadnji dnevi Stefana Zweiga) in dramatizirane biografije A. Modigliania (Modigliani, Prince de la bohme). V Franciji in drugod po svetu so naletele na velik odmev. Podobnost s Stefanom Zweigom, velikim piscem biografij, prav gotovo ni naključna …

Recenzija Bukla

Francoskega pisatelja Laurenta Seksika v slovenščini že poznamo po njegovi izvrstni romaneskni biografiji Primer Eduard Einstein, zdaj pa smo dobili še njegovo delo Zadnji dnevi Stefana Zweiga, v katerem tematizira zadnjih šest mesecev življenja tega znamenitega pisatelja in biografa 20. stoletja. Zweig (1881–1942), avstrijski pisatelj, je že pri svojih petdesetih letih dosegel svetovno slavo, potem pa je zaradi vzpona nacionalsocializma in antisemitizma leta 1934 emigriral v London ter postal pisatelj v jeziku, ki ga v njegovi domovini niso smeli več tiskati (so ga pa hitro prevajali). Po tem je nekaj časa živel v New Yorku, kjer se ni mogel ustaliti, zato sta z drugo ženo odpotovala v Južno Ameriko, kjer se sta nastanila v bližini Ria de Janeira. Seksik pred nami premišljeno izriše Zweigov mentalni svet, njegovo razočaranje nad razpadajočo Evropo, obup nad prijatelji, ki so se zatekli v samomor, razklanost med prvo in drugo ženo, sram pred samim seboj, da je pobegnil iz domovine (v primerjavi, denimo, z Josephom Rothom), kar je na koncu pripeljalo do tega, da si je tudi sam vzel življenje (žena pa z njim) in postal svojevrstna ikona 20. stoletja. Literarna razglednica osebne zgodbe velikega literata, ki ga je zmlelo kolesje 20. stoletja.

Samo Rugelj; Bukla 141

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.