Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hrana kot kultura

Massimo Montanari
Hrana kot kultura
20,00 € 20,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Studia humanitatis
Zbirka Varia
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6798-95-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Il cibo come cultura
Prevod Mojca Šorli

Tehnične lastnosti
mehka vezava
166 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Hrana je kultura, kadar jo pridobivamo, kajti človek ne uporabi zgolj tega, kar najde v naravi (kot počno vse druge vrste živali), ampak si prizadeva tudi ustvariti svojo hrano, in sicer tako, da se proces pridelave prekriva s procesom predatorstva. Prav tako je hrana kultura, kadar jo pripravljamo, ko nakupljene osnovne prehrambne izdelke preobrazimo s pomočjo ognja in dovršene tehnologi­je, ki se odraža v različnih kuharskih praksah. Hrana je kultu­ra tudi takrat, ko jo uživamo, kajti kljub temu, da človek lahko jé vse, ali celo prav zato, v resnici ne jé vsega, temveč svojo hrano izbere na podlagi kriterijev, vezanih bodisi na vidike te ekonomske in prehranske geste ali na simbolne vrednosti, ki jih premore sama jed. Po tej poti postane hrana bistveni ele­ment in eno najučinkovitejših sredstev za izražanje človeške identitete. (Iz knjige.)

Recenzija Bukla

Hrana je kultura, ko jo pridobivamo, pripravljamo in uživamo. Zaradi celovitega odnosa do hrane kot hranila, zdravila, poživila in kot družbenorazredne umestitve »postane hrana bistveni element in eno najučinkovitejših sredstev za izražanje človeške identitete«. Pestro zgodovinsko, antropološko in sociološko delo je razdeljeno v štiri obsežnejša poglavja: Ustvariti lastno hrano, Iznajdba kuhinje, Užitek (in dolžnost) izbire ter Hrana, jezik, identiteta. Vsaka od tematik na izjemno atraktiven način opisuje vlogo pridobivanja, priprave in uživanja hrane v posameznih družbenih ureditvah, predelih sveta in verskih skupnostih. Kako so nove rastlinske vrste od drugod vplivale na prehranjevanje npr. v Evropi, kje in zakaj je pomembnejša kombinacija olje-vino-kruh ter kje meso-pivo-krompir? Kako se elitna hrana spremeni v vsakdanjo in obratno? Kje sta čaj in kava odstopila prostor vinu in zakaj se je to nekje drugje zgodilo v obratni smeri? Kako je pomanjkanje hrane spreminjalo populacijsko podobo pokrajin in tudi celin? Navdušujoče, večplastno in strokovno podkovano delo je poučno delo italijanskega zgodovinarja o vedno aktualni temi, o kateri pa zgodovina ne govori zelo na glas.

Sonja Juvan, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...