Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Balkan ekspres

Kuharica z vonjem in okusom
Matej Fišer
Balkan ekspres
39,90 € 39,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,20 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Vida
Leto izdaje 2023
ISBN 978-961-96180-3-5
Fotografije Matej Fišer

Tehnične lastnosti
trda vezava
27 x 20 cm
1.100 g
272 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
kulinarika, dom in vrt

Povej naprej

Založnik o knjigi

Slikovita kuharska knjiga prinaša najbolj priljubljene recepte z balkanskega polotoka.

Poleg slovitih specialitet z žara, z natančno opisanimi in razdelanimi recepti za čevapčiče v številnih lokalnih različicah, pleskavice, uštipce in klobasice ... nas preseneti obilica brezmesnih ali zelenjavnih jedi. Obsežno poglavje s pitami in pogačami, nadevano zelenjavo in predjedmi prikaže preprosto pristnost te kuhinje, ki z malo sestavinami doseže učinek polnega okusa in intenzivnih vonjav. Vse jedi so prikazane na nazornih podobah, ki jih spremljajo tudi doživete reportažne fotografije. 

Ko boste vzeli v roke to knjigo, ne boste nikoli več kupili »dve kili mase«. Raje se boste pozanimali, kako se nekaj naredi, potem pa začinili in premešali sami, spekli papriko, nadevali liste vinske trte, razvlekli testo in morda celo v hladilniku nalagali svoj kajmak, ki bo delal družbo kimčiju.

Kajti pristop k tej nam vsem na prvi pogled dobro znani, toda v resnici ne dovolj raziskani kuhinji, avtor Fišer opiše kot »južnfjužn«: to je odkrivanje balkanske kuhinje za generacije, ki pečejo odpuljeno svinjino, negujejo droži, ki so jim burgerji morda bolj domači kot pleskavice in fermentirajo svoje kimčije. Zakaj ne bi tokrat skvasili še zelja v glavah in pripravili leče beluga na način prebranca?

Marsikdo nosi v spominu vonjave in okuse tistih pravih jedi: razgretega žara nekje v borovem kampu ob morju, vonj paprikaša na dvorišču bloka, sarme v zamrzovalniku, skorjice zapečenega prebranca v lončeni posodi – recepti v tej knjigi so poziv, da jih poustvari sam. Da jih ozavesti, analizira, spozna in si končno »babičine filane paprike« nadeva sam, zase in za svoje potomce. Da vrže na žar svoje polpetke. Tudi če bi ob tem imel vaški žar mojster kaj za pripomniti ...

 

O avtorju:

Fotograf Matej Fišer je rojen v Murski Soboti, živi in dela pa med Dunajem in Prekmurjem. Uveljavil se je kot eden najbolj pronicljivih kulinaričnih piscev v slovenskem prostoru. Je avtor številnih kolumen in šestih avtorskih knjig: Fotografija – zakonitosti in skrivnosti, Reja polžev, Tradicionalna prekmurska kuharica (izšla v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku), Goričko – divji vzhod, Prlekija – zgodba v sedmih flašah, Ostrige v Evropi (izšla v slovenskem in nemškem jeziku). Knjigo Balkan ekspres je oblikoval Emil Kozole iz Studia Ljudje. Kozole je magistriral na Central Saint Martins v Londonu in je docent na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, njegova dela so bila predstavljena v številnih publikacijah, kot so Wired, Der Spiegel in Le Monde. Studio Ljudje je strateški oblikovalski studio in deluje na področju vizualnih identitet, kampanj, grafike in industrijskega oblikovanja.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...