Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Knjiga meseca Mance Košir

V imenu države. Odprodaja

Manca Košir, Bukla 67-68, julij-avgust 2011

V imenu države. Odprodaja

Plapolajoče zastave na bloku in sosednjih hišah slavijo dan državnosti, na telefonu sms – prijateljeva zdravica: »Domovina zdaj praznuje, v srcih naših se raduje misel nanjo. Da bi mogli v miru biti tukaj s svojimi objeti … s kozarcem vina nazdravljam tebi, domovina,« iz računalnika zveni pesem Aleksandra Mežka Podarjeno srcu, ki je zaznamovala našo osamosvojitev in jo je Nedelo s čudovitimi otroškimi risbami poklonilo svojim bralcem, ko pišem o knjigi, ki praznuje 20. obletnico države na drugačen način. Ji nastavlja zrcalo, v katerega naj se končno pogleda. Spregleda resnico, jo prizna in očiščena stopi v novo obdobje svojega bivanja. Gre za prvi del trilogije V imenu države z naslovom Odprodaja, ki sta jo po vseh pravilih preiskovalnega novinarstva imenitno napisala novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga. Napisala jasno in logično v privlačnem slogu, tako da je lahko sleherniku jasno, za kaj je pri trgovanju z orožjem šlo.

»Dajte nam imena!« kričijo senzacionalistični novinarji že leta. Tri knjige o trgovini z orožjem že imamo in morali smo dobiti še četrto, da so se stvari zbistrile in se imena povežejo v zgodbo pohlepa in zla. »Odkrivanja zla so se lotili kriminalisti, parlamentarci in drugi, a je vedno prišlo kaj vmes, da niso končali. Tožilci in sodniki pa so v preiskovanju trgovine z orožjem postavili spomenik svoji nesposobnosti. Redki posamezniki, ki so s preiskavo zašli predaleč, so na koncu morali reševati lastna življenja in življenja svojih otrok,« piše v uvodu Matej Šurc. S kolegom – pa predvsem s pomočjo informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar in njenih sodelavk – sta tri leta zbirala gradivo; pregledala več tisoč dokumentov, se pogovarjala z desetinami prič, preverjala informacije, pisala in brisala, kritična drug do drugega rešetala ugotovitve, da je zdaj njuno delo verodostojen dokument in napeta kriminalna zgodba, prvi pravi primer preiskovalnega novinarstva na Slovenskem. »Državice, ki so nastale iz nekdanje neuvrščene federacije, so se prelevile v domovino organiziranega kriminala in pranja denarja, nebrzdane korupcije in nevidnih zvez politike s skupinami zlikovcev v ovratnikih vseh barv. Laž je postala resnica, prevara običajen način ravnanja,« je oster Blaž Zgaga.

Prvi del trilogije pripoveduje zgodbo o zasegu in odprodaji orožja in streliva iz skladišč nekdanje Jugoslovanske ljudske armade v času embarga Hrvatom in Bošnjakom. Ker je bilo toliko orožja prodanega (večina brez računov, plačevanega v gotovini ali s pologi na račune v tujini), prodanega po oderuški tudi tri-, štirikrat (»V ponudbi je Orbis najprej zahteval 6000 dolarjev na laser, obračunal pa jih je po ceni 26.250 dolarjev«) višji ceni, so potem morali v tujini z davkoplačevalskim denarjem kupovati novo orožje za potrebe slovenske vojske. Vojni dobičkarji niso za zapahi, temveč z dvignjeno glavo pridigajo o vrednotah osamosvojitvene vojne, o narodnih izdajalcih in poštenosti, ki da je danes v Sloveniji ni.

»Trilogija V imenu države je prispevek k boljšemu razumevanju, kje smo in kako smo do sem prišli. Kam gremo in kdo nam v resnici vlada. Da ne bomo čez dvajset let znova poslušali izgovorov, da nihče ni vedel, kaj vse so medtem počeli,« sklene uvodno besedo Zgaga. S Šurcem sta napisala že drugo knjigo, Preprodaja, v kateri sta pregledala nakupe orožja v tujini in nadaljnjo preprodajo na Hrvaško ter v Bosno in Hercegovino. Tretja knjiga, Prikrivanje, pa bo spregovorila o posameznikih in skupinah, ki so zlorabljali državo in njene institucije. Obe naj bi pri založbi Sanje izšli do konca tega leta. Bosta res? Če bosta, bomo izvedeli skoraj vse o trgovanju z orožjem, ki se tako lepo preplete z afero Patria in še marsičem. Če ne bosta izšli, pa bomo morda vedeli še več. Le da bo v tem primeru prepozno za drugo osvoboditev države Slovenije.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...