Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Bukla 66, junij 2011

Okno v svet

A Planet of Viruses
Carl Zimmer
University Of Chicago Press, 2011

Planet virusov je zanimiva kratka knjiga uveljavljenega pisca o znanstvenih temah. V njej lahko izvemo, da so znanstveniki našli viruse dobesedno povsod, kamor koli so pogledali. Tudi v jamah zelo globoko pod površjem zemlje in pod več kot kilometer debelim lednim oklepom Antarktike. Avtor nam zelo nazorno predstavi tudi najrazličnejše strategije, ki jih te najmanjše oblike življenja uporabljajo za svoje širjenje in razmnoževanje.


Incognito: The Secret Lives of the Brain
David Eagleman
Pantheon, 2011

Ste vedeli, da so raziskovalci v ZDA pokazali, da je statistično večja verjetnost, da bodo ljudje z imeni Denise ali Dennis postali zobozdravniki (dentists), Laura ali Lawrence pravniki (lawyers) in George ali Georgina geologi. Uveljavljeni nevroznanstvenik nam v svoji novi knjigi pojasnjuje, kateri mehanizmi v naši glavi so odgovorni za tako preproste odločitve, kot je, recimo, s kom se bomo poročili, kje bomo živeli in kaj bomo študirali. Kot zapiše nekje v knjigi, naši možgani večino časa delujejo na nekakšnem avtopilotu.


The Psychopath Test:
A Journey Through the Madness Industry
Jon Ronson
Riverhead, 2011

Uveljavljeni pisatelj zelo nazorno predstavi svet pravih in domnevnih psihopatov. Spoznamo mladeniča, ki so ga pred leti aretirali zaradi mladostnega nasilništva. Iz strahu, da bo za več let obtičal v zaporu, se je odločil braniti tako, da je preiskovalcem odgovarjal enako, kot se je spomnil, da so v podobnih primerih odgovarjali psihopati v znanih filmih. Na koncu ni šel za nekaj let v zapor, ampak za dvajset let v zaprti oddelek psihiatrične bolnišnice. Zelo zanimiva je tudi teorija, ki jo zagovarja eden izmed uveljavljenih strokovnjakov za psihopate. Po njegovem mnenju so mnogi politiki in direktorji velikih podjetij dejansko psihopati ali bi vsaj zbrali zelo veliko točk na testu, o katerem govori tudi naslov knjige.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...