Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Rdeča preproga, ki vodi na sejem knjig in so krasotice in krasotci – ustvarjalci

Bukla 141, 11.4.2018

Rdeča preproga, ki vodi na sejem knjig in so krasotice in krasotci – ustvarjalci

»A si predstavljaš, kako nekdo nasloni nalivno pero na bel list papirja in se iz konice počasi začne širiti madež?« Ja? »No, zame so nepopisno dragoceni filmi, v katerih se na ta način razširi čas,« osupljiva režiserka Sonja Prosenc pove za časopis Mladina. Na 23. Slovenskih dnevih knjige se bo srečala s pisateljico. Njen scenarij je prebrala. In roman, po katerem je nastal. In to je vse. Pisateljica pa se je edino zazrla v Sonjin prvi celovečerni film Drevo. In to je vse. Srečanja, da. Ko veš. Na letošnjem vseslovenskem literarnem festivalu v organizaciji Društva slovenskih pisateljev se bodo letos srečali ustvarjalci s področja literature ter filma. Prepletli svoje zgodbe. Ali pa je zgodba le ena, kot je ples tango plesalcev Blaža Bertonclja in Andreje Podlogar na otvoritvi, 18. aprila 2018 ob 11. uri – en sam korak?
Celo življenje dolg.
Letošnji knjižni sejem v Atriju Pošte Slovenije na Čopovi ulici 11 v Ljubljani bo kakor filmski set. Ko je v Atrij pred meseci stopila režiserka in scenografka Barbara Kapelj, je razmišljala, »... kako ujeti v samevajoč in prazen atrij pošte delčke zgodb izza snemanj ter jih preslikati na filmsko platno, na filmski trak? Napolniti prostor z drobci, koščki magičnega filma, ki se napaja iz realnih prizorišč življenja, v katerih postanemo obiskovalci, skupaj z izjemnimi gosti, akterji še neposnetega filma.«
Na knjižnem sejmu bodo tudi ustvarjalci s področja literature in filma. Skupaj, v dialogu bodo tkali tehten spremljevalni program.
Katere so naše skupne zgodbe? Kdo so naši junaki? Kako zgodbe povedati tako, da bodo kljub specifičnosti, kulturni raznolikosti odražale tisto, kar razumemo vsi, tisto univerzalno? Kako literarni jezik prevesti v filmski jezik? Kdo je tisti, ki to najbolje zna – pisatelj, scenarist? Kak šne so konvencije žanrske naracije in kako je z glasbeno naracijo pri filmu? Katere elemente še uporabljamo pri filmski naraciji in zakaj je film kolaborativna umetnost?
»Film in literatura – dobra zgodba! Podobe kličejo besede, besede ustvarjajo podobe!« Tako Cvetka Bevc, tokrat v Čarosvetu; otroci v Atriju Pošte bodo z njo na delavnicah spoznavali prehajanje besede v animacijo, igro, barvo in zvok. Ob slikanicah.

Verjamem v moč knjige. Nekoč bo nemara naš planet izginil. A če ga bomo ljudje zapuš čali s knjigami v rokah, se bo na drugem koncu vesolja prižgala nova zvezda.
– Cvetka Bevc

Nad programom za otroke in mlade v programskem odboru festivala bdi priljubljena pisatel jica in scenaristka Janja Vidmar, pisateljica in kritičarka Gabriela Babnik pa se je med drugim posvetila urejanju knjige Usmerjanje pogleda. Letos poglede usmerjajo; Veronika Dintinijana, Miklavž Komelj, Tibor Hrs Pandur, Ivo Svetina, Dušan Šarotar in Nataša Velikonja.

»To knjigo (Usmerjane pogleda) sem doživ ljala zelo čustveno, saj so se vsi avtorji, ne glede na to, kako različni so si in kako različne poglede so si izbirali pri interpretacijah vezi filma in literature, dotaknili malodane bolečih točk, ki so tudi moje. Nataša Velikonja se je na primer v svojem odnosu do umetnosti in življenja opredelila kot \'vohunka v hiši ljubezni\', Ivo Svetina je pisal o čarobnosti trenutka, ko je kot trinajstletni deček v času visokega socializma gledal film o prešuštvu, Dušan Šarotar me je spomnil, zakaj tudi sama pišem, zakaj se moram naslanjati na starodavno umetnost, kot je poezija, in da jaz bolj potrebujem njo, kot ona potrebuje mene.« – Gabriela Babnik

Z Madžarske
Petek, 20. aprila, ob 19. uri, kino Komuna
Madžarski režiser Ferenc Török je leta 2016 posnel črno-belo dramo 1945 po kratki zgodbi pisatelja in madžarskega scenarista Gáborja T. Szántóa. Film je leto kasneje prejel 3. nagrado na berlinskem festivalu v kategoriji Panorama. Po projekciji filma se bosta z režiserjem pogovarjala Ariel Haddad in Ciril Horjak.

»Literatura je zavetje. Zavetje samosti. Film je mnoštvo.« – Slađana Vide

Z nami bodo:
Esad Babačić
Aleš Čar
Dušan Dim
Veronika Dintinjana
Nina Dragičevič
Žiga X. Gombač
Boštjan Gorenc Pižama
Miha Hočevar
Matjaž Ivanišin
Damjan Kozole
Aldo Kumar
Matevž Luzar
Urša Menart
Boris A. Novak
Tibor Hrs Pandur
Metod Pevec
Matjaž Pikalo
Nebojša Pop-Tasić
Sonja Prosenc
Andrej Rozman Roza
Dušan Šarotar
Vlado Škafar
Ivo Svetina
Jani Virk
Milena Zupančič
... in drugi.

Na 23. Slovenskih dnevih knjige se bodo v Kinoteki ter kinu Komuna odvrteli filmi, ki so jih izbrali poznavalci, kustosi:
Jože Dolmark, Matevž Luzar, Varja Močnik, Marko Sosič

Distorzija
Operacija Cartier
Slovenka
Pojdi z mano
Lahko noč gospodična
Hudodelci
Veselica
Čefurji Raus
Panika
Sedmina
Karpopotnik
Sreča na vrvici
Tistega lepega dne

https://dneviknjige.si/


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...