Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Zbirka tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije

Iztok Ilich, Bukla 141, 11.4.2018

Zbirka tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije

Fond D

Bibliotekarka in zgodovinarka Helena Janežič v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljub ljani že od leta 2009 vodi tako imenovani Fond D, uradno Zbirko tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije. Ta oddelek, v žargonu imenovan tudi »bunker«, je že nekaj prej pos topoma odpiral vrata javnosti in v zadnjih letih v vrsti tematskih razstav prikazal velik del dot lej le izjemoma dostopnega knjižnega in drugega gradiva. Gre predvsem za prepovedane tiske skupin in posameznikov, ki se med vojno niso pridružili OF ali so ji odkrito nasprotovali, pa tudi za izdaje povojne t. i. sovražne emigracije.

Stop, cenzura! Prepovedana literatura in knjižnice 1945– 1991

V sklopu tovrstnih predstavitev – nekatere so bile in bodo še posvečene tudi rojakom, ki niso povezani s politiko – je Helena Janežič jeseni 2016 najprej v Mariborski univerzitetni knjižnici, nato pa v Plečnikovem hodniku v pritličju NUK v vitrinah in na panojih postavila razstavo Stop, cenzura! Prepovedana literatura in knjižnice 1945– 1991. Razstava v Jugoslaviji prepovedanih knjig, revij in drugih publikacij – čeprav uradno cenzure ni bilo, »se je pa vedelo« – je pozneje gostovala v Gorici, Škofji Loki, v celicah Udbe na Beeth ovnovi in še nekaj krajih v okolici Ljubljane.

Rojstvo novih domovin

O naslednji razstavi, o šolstvu in kulturnih dejavnostih v begunskih taboriščih na Koroškem in v Italiji, Rojstvo novih domovin, je njena pobudnica Helena Janežič, kot se spominja, dolgo premišljevala. Ko je za sodelovanje pridobila Rafaelovo družbo z njenim bogatim slikovnim arhivom in Heleno Jaklič, izvrstno poznavalko te tematike, je delo stek lo. Ob pripravljanju gradiva se je izkazalo, da je v posebnih razmerah v begunstvu nastalo komaj verjetnih skoraj 500 monografov, poleg tiskov tudi ciklostiranih izdaj, lepakov in drugih gradiv.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...