Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Kulturni bazar 2016 – Kultura se predstavi

Ana Petrovčič, Bukla 118-119, 09.2.2016

Kulturni bazar 2016 – Kultura se predstavi

Kulturni bazar, ki ga pripravljamo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za zdravje pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, letos že osmič odpira svoja vrata.

Z enodnevno prireditvijo želimo doseči boljšo obveščenost o kulturni ponudbi v Sloveniji ter v strokovni in širši javnosti prebuditi zanimanje za kulturno-umetnostno vzgojo oziroma za kulturo. Izvršni producent Kulturnega bazarja, sedaj že tradicionalne prireditve, je od samega začetka leta 2009 Cankarjev dom v Ljubljani.

Kulturno-umetnostna vzgoja je v zadnjih desetih letih pomembna tema v svetovnih, evropskih in nacionalnih krogih, povezanih z vzgojo in izobraževanjem ter kulturo. Različne študije kažejo, da lahko s kulturno-umetnostno vzgojo pomembno prispevamo k motivaciji in ustvarjalnosti otrok in mladine ter tako razvijamo temelje za ustvarjalno in produktivno družbo. Strokovnjaki po svetu in pri nas prepoznavamo, da so izkušnje otrok in mladih s kakovostno kulturno-umetnostno vzgojo ključne za njihov celostni razvoj, zato jim je pomembno omogočiti spoznavanje različnih področij umetnosti ter s tem različnih načinov izražanja in komuniciranja (z besedami, gibi, slikami, glasbo …). Pomembno vlogo v tem procesu imajo tudi kreativna partnerstva – med kulturnimi ustanovami in drugimi področji (vzgoja in izobraževanje, znanost, gospodarstvo, kmetijstvo, sociala, zdravje …), ki prispevajo k prenosu kreativnih spretnosti iz kulture na druga področja.

V času Kulturnega bazarja Cankarjev dom široko odpre vrata strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, saj je eden od temeljnih namenov KB strokovno usposabljanje. Hkrati pa so vrata ves dan odprta tudi širši javnosti – otrokom in mladim ter vsem, ki jih zanimata kultura in kulturna vzgoja. V predavalnicah in dvoranah se zvrstijo številna predavanja, delavnice in strokovne razprave z različnih področij, vodeni ogledi predstav (gledališke, glasbene, plesne, filmske …), razstav ter nastopi ustvarjalcev in umetniških skupin, na razstavnih prostorih v treh preddverjih pa predstavlja svojo bogato ponudbo skoraj tristo kulturnih ustanov ter številni samostojni kulturni ustvarjalci iz vse Slovenije.

Osrednja tema Kulturnega bazarja 2016 je pismenost kot koda razumevanja različnih področij umetnosti, največji poudarek pa dajemo razvijanju bralne pismenosti in bralne kulture. Celoten program strokovnega usposabljanja najdete na spletni strani www.kulturnibazar.si. Udeležba na strokovnem usposabljanju je brezplačna, potrebna pa je e-prijava, ki je mogoča do 15. marca 2016.

Eden osrednjih dogodkov v sklopu bralne pismenosti in bralne kulture je Pot knjige v Prvem preddverju Cankarjevega doma, na katero vabimo tako strokovne delavce kot tudi otroke, mlade in odrasle – vse, ki vas zanima kultura.

Pot knjige bo v »zgodbo o knjigi« povezala vse sodelujoče razstavljavce iz bralne kulture (od Javne agencije za knjigo RS, Društva slovenskih pisateljev, Društva slovenskih založnikov, Bralnega društva Slovenije … do knjigarn in splošnih knjižnic), ki bodo obiskovalcem predstavili Pot knjige od njenega nastanka do bralca. Po posameznih tematskih sklopih se boste lahko sprehodili skozi štiri sklope.

V prvem, Rojstvo knjige, boste spoznali vlogo založbe, kjer se običajno nastanek knjige začne. Razstavljalci bodo predstavili vlogo ključnih nosilcev posameznih delovnih procesov v založništvu vse do poti knjige v tiskarno in knjižnih polic.

V drugem sklopu Knjiga sreča bralca se bodo s svojimi različnimi dejavnostmi predstavile knjižnice in knjigarne. Knjižnice vedno bolj postajajo lokalna središča kulture, branja in dostopa do različnih informacij, zlasti spletnih, ter so dejavne pri krepitvi sodobne informacijske družbe. Knjigarne pa niso le prodajalne knjig, so tudi stičišča vseh, ki imajo knjige radi, ki obiskujejo literarne pogovore, srečanja z ustvarjalci ali pa s svojimi najljubšimi knjižnimi junaki.

V tretjem sklopu Zaljubimo se v knjige boste spoznali različna orodja za promocijo knjige bralcu, medije, ki promovirajo knjigo in z njo povezane dejavnosti (Bukla, Otrok in knjiga), projekte, ki spodbujajo bralno kulturo vseh generacij (Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Rastem s knjigo – JAK, Bralnice pod slamnikom, Bralno društvo Slovenije, Vodnikova domačija, Pripovedovalski atelje, MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Društvo slovenskih pisateljev …), nagrade za mladinsko književnost ter si ogledali kratke predstavitvene filme, povezane z bralnimi projekti. Poseben kotiček s predstavitvenim gradivom vseh sodelujočih organizacij vas bo popeljal v svet branja.

V četrtem sklopu V objemu besed se bodo na odru predstavili različni književni avtorji: Tilka Jamnik in Peter Škerl, Janja Vidmar ter Nataša Konc Lorenzutti, poleg njih pa boste spoznali nadobudne mlade bralce bralnega kluba Fejstbukerjev, ki se bodo pogovarjali z avtorji projekta Rastem s knjigo (Damijan Šinigoj, Andrej Rozman Roza, Damijan Stepančič), gostovali bodo umetniki Zavoda MARS Maribor, ki izvirno spodbujajo bralno kulturo, posvetili se bodo slikanici s sodobnimi, mračnimi, direndajskimi ilustracijami Gorazda Vahna k že skoraj ponarodeli pesmi Gusarska Heja bumbarasa! Frana Milčinskega Ježka, ustvarjalni dijaki Gimnazije Bežigrad v sodelovanju z Bralnim društvom Slovenije bodo spregovorili o spodbudah k pisanju ter o ustvarjalnem postopku od ideje do uprizoritve treh dram, ki temeljijo na Shakespearovih delih, in še kaj. Prepustite se objemu besed, ki smo jih pripravili za vse vas!

Vstop na razstavne prostore v treh preddverjih Cankarjevega doma bo ves dan prost za vse obiskovalce, predhodna prijava ni potrebna.

Program dogajanja za širšo javnost je prav tako brezplačen, vendar je za dogodke v dvoranah potrebna e-prijava. Celoten Program za otroke in mladino ter vse, ki vas zanima kultura, poiščite na spletni strani www.kulturnibazar.si. Vabljeni, da obiščete Kulturni bazar, kjer si boste oblikovali svoj kulturni program za prosti čas, odkrili, kako popestriti družinski nedeljski izlet ali ustvarjalno preživeti počitnice, ter se prepričali, da lahko kultura pomembno pripomore h kakovostnemu, ustvarjalnemu in zdravemu življenjskemu slogu otrok, mladih in odraslih.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...