Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

VSE NAJBOLJŠE, BOLOGNA PO BOLOGNI, za 25. ROJSTNI DAN!

Darja Lavrenčič Vrabec, Tilka Jamnik, Bukla 132-133, 24.5.2017

VSE NAJBOLJŠE, BOLOGNA PO BOLOGNI, za 25. ROJSTNI DAN!

Bologna po Bologni praznuje jubilej; že četrt stoletja je med nami in z nami, mlada, živa in zimzelena!
Prodajno razstavo Bologna po Bologni že 25 let (SREBRNI JUBILEJ!) skupaj priprav ljamo Mladinska knjiga, Otroški oddelek knjigarne Konzorcij in Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, strokovno sodeluje tudi Slovenska sekcija IBBY, sofinancira pa jo Javna agencija za knjigo RS.

Bologna po Bologni je že tradicionalno pregled trenutno najaktualnejših in najkakovostnejših, zlasti pa nagrajenih, knjig za otroke. Tako vas tudi zdaj z veseljem vabimo na že jubilejno prodajno razstavo v knjigarno Konzorcij, ki bo od 31. maja do 3. junija, in na Strokovni dan v sredo, 31. maja 2017, ob 10. uri v Mestno knjižico Ljubljana, Kersnikova 2, v dvorano v 3. nadstropju.

Strokovno predstavitev bo na Strokovnem dnevu, 31. 5. v Mestni knjižnici Ljubljana imela mag. Tilka Jamnik: na splošno bo predstavila letošnji sejem otroških knjig v Bologni (že 54 let praznuje!), ki je potekal od 3. do 6. aprila 2017, in svoja opažanja. Spregovorila bo tudi o prisotnosti naših založnikov, Javne agencije za knjigo RS, slovenskih avtorjev, Slovenske sekcije IBBY na sejmu in v mednarodnem prostoru. V predstavitvi se bo, kot vedno, osredotočila na izbor nagrajenih slikanic in finalistk v vseh kategorijah ter tudi vseh drugih zanimivih in izstopajočih slikanic. Rdeča nit njene predstavitve bo usmeritev v tri tematske sklope:
- knjige o naravi,
- knjige o umetnosti,
- knjige na temo medkulturnega razumevanja in beguncev.

Avtorici prispevka, Darja Lavrenčič Vrabec in Tilka Jamnik ter mladinska knjižničarka in pisateljica Ida Mlakar Črnič na knjižnem sejmu v Bologni v prešernem razpoloženju zaradi toooliko imenitnih knjig, ki so nas navdušile, vkrcane na rdečo raketo in čakajoč na potovanje v vesolje.

Obiskovalcem bo za ogled na voljo približno 150 slikanic, ki jih bo mogoče naročiti v knjigarni Konzorcij v času trajanja Bologne po Bologni (do 3. junija), pa tudi sicer bodo slikanice ves čas v prodaji.
Na Bologno po Bologni vabimo s »celostno podobo«, ki kliče k človečnosti, medkulturnemu razumevanju in strpnosti ter opozarja na več kot perečo begunsko problematiko. V ta namen smo izbrali zadnjo, sončno, svetlo, sinje modro, optimistično ilustracijo in citat, ki sta »vzeta« iz izjemne slikanice Požar, dela pisateljice Neli Kodrič Filipić in ilustratorke Bojane Dimitrovski (Mladinska knjiga, 2017, v zbirki Velike slikanice). Slikanica je uvrščena tudi med 10 letoš njih nominiranih knjig za nagrado desetnica 2017!
Obe avtorici, ki sta človeško in ustvarjalno močno povezani z letoš njo tematiko (enako tudi vsi drugi gostje), sodelujeta s svojimi predstavitvami tudi v drugem delu Strokovnega dne.
Po prvem prispevku avtorice omenjene slikanice Neli Kodrič Filipić bo nastopila dr. Marijanca Ajša Vižintin, raziskovalka na ZRC SAZU, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije, nato pa še avtorja Damijan Stepančič (ilustrator stripa Superga, ki ga je napisala Neli Kodrič Filipič, izdala založba Mladika, 2015 ) in Žiga X. Gombač (NK svoboda, založba Miš, 2016). Oba sta združila svoje ustvarjalne moči v čisto novi slikanici Črno belo, založba Miš, 2017, ki tudi odlično ubeseduje prob lem sprejemanja drugačnosti, moč delovanja predsodkov …, dogodek pa bomo sklenili s pogledom slikarke in ilustratorke Bojane Dimitrov ski, ki si je svoj novi dom našla v našem okolju, ki ga bogati in plemeniti s svojo kreativnostjo in znanjem.

Nagrajene slikanice v kategorijileposlovne knjige (Fiction, v kategoriji Prvenci (Opera Prima) in klategoriji stvarne literature (Non-fiction) 2016.

Program Strokovnega dne v Mestni knjižnici Ljubljana (31. 5. 2017):

10.00– 10.30 Otvoritev razstave s pozdravnimi govori predstavnikov obeh sodelujočih ustanov:

Mestna knjižnica Ljubljana, direktorica mag. Jelka Gazvoda, in Mladinska knjiga Trgovina (Katarina Modic, vodja knjigarne Konzorcij) ter kulturni program otrok OŠ Martina Krpana iz Ljubljane pod vodstvom mentoric Majde Ilc Hussein in Mojce Štih - Ferle, ki večkulturnost in razumevanje živijo in udejanjajo vsak dan.

10.30– 11.30 Nagrajene in druge zanimive knjige po izboru mag. Tilke Jamnik

11.30– 11.45 Odmor

Sledijo kratke predstavitve avtorjev:

11.45– 12.00 Neli Kodrič Filipić
12.00– 12.15 dr. Marijanca Ajša Vižintin
12.15– 12.30 Žiga X. Gombač
12.30– 12.45 Damijan Stepančič
12.45– 13.00 Bojana Dimitrovski

13.00 Pogostitev in druženje.

Udeležba je brezplačna!

Več informacij o knjižnem sejmu v Bologni boste lahko prebrali v prispevku mag. Tilke Jamnik v junijski številki revije Otrok in knjiga, ki jo izdaja Mariborska knjižnica, ureja pa glavna in odgovorna urednica Darka Tancer Kajnih.

Prisrčno dobrodošli na Strokovni dan v Mestno knjižnico Ljubljana pa tudi v knjigarno Konzorcij v družbo izjemnih slikanic, ki vas bodo nagovorile, vznemirile, ganile … s svojim sporočilom, z lepoto, estetiko, tudi drugačnostjo, pogumom, artističnostjo, tako kot slehernega človeka: otroka, mladega, odraslega!
Prav posebej vabimo starše, stare starše, vzgojitelje, učitelje, profesorje, strokovne delavce po šolah, od osnovnih šol do fakultet, umetnike, prevajalce, založnike, mladinske knjižničarje, študente …
Pozabite na čas in si vzemite košček časa zase! Vredni ste tega! Tudi s knjigami gradimo, vsaj upamo tako, strpnejši in lepši svet!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...