Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Od septembra do septembra … z Bralnim društvom Slovenije

Veronika Rot Gabrovec, Bukla 134-135, 5.7.2017

Od septembra do septembra … z Bralnim društvom Slovenije

Ob vratih, široko odprtih v vroče poletje, se pri Bralnem društvu Slovenije zaziramo v preteklost in prihodnost.

Na prireditvi v knjigarni Konzorcij smo se lani v novo šolsko leto zavihteli na gugalnici z Milanom Deklevo in Ano Barič Moder. Nihali smo med izvirnimi in prevodnimi besedili, osrednja tema pogovora pa je bil lanski slavljenec Roald Dahl. Iskriva gosta sta z nami delila svoje prevajalske in bralne izkušnje, še zlasti pa zavest o tem, kako močno orodje so prave besede na pravem mestu – in kako imenitno se je z njimi tudi poigrati.

***
Mednarodni dan pismenosti 2016 smo preživeli v Gorjanskem, kjer nas je gostila Nadja Mislej Božič iz naše primorske podružnice BDS v sodelovanju z Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras, Vaško skupnostjo Gorjansko in Zavodom dr. Karla Štreklja Gorjansko. Prebirali smo pokrajino in zapise, ki jih v njej puščajo ljudje, pris luhnili smo sočnim pripovedim, strokovnim razlagam in se dodobra naužili sonca in domačih kulinaričnih dobrot. Odločitev, da se vsako drugo leto srečamo tudi zunaj Ljubljane, se je pokazala za pravilno. Po obisku Šentruperta leta 2014 in po lanskem kraškem doživetju vemo, da se bomo tudi 8. septembra 2018 podali na obisk v podružnico. Boste z nami?

***
Omeniti moramo tudi Knjigovanje 2017. Društvo slovenskih pisatel jev je v sodelovanju z »bralno deteljico«, Bralnim društvom Slovenije, Društvom Bralna značka Slovenije – ZPMS ter IBBY-jem Slovenija letos že tretjič pozvalo malčke v vrtcih in šolarje širom Slovenije in v zamejstvu, da izdelajo ročno lutko ali marioneto svojega najljubšega slovenskega knjižnega junaka. Pod skrbnim očesom mentorjev in mentoric so oživeli Drejček, Marsovčki in Zvezdica Zaspanka, Brdavs in Ceferin, Mojca Pokrajculja in Mici iz 2.a, Bogdanka in Muca Copatarica, prismukala sta se Perkmandeljc in Maček Muri. Z vsemi in še z drugimi se boste lahko srečali na jesenskem knjižnem sejmu – vabljeni!

***
Poletje bo živahno: Madrid bo julija gostil XX. evropsko konferenco o pismenosti in tja odhajajo tudi slovenski strokovnjaki. Konferenca bo potekala v španščini in angleščini, teme bodo raznolike, kot je danes pisana spreminjajoča se družba. V eni zmed sekcij bo svoje načrte predstavil ELINET – vodstvo lani zaključenega evropskega projekta namreč želi vzpostavljeno mednarodno sodelovanje ohraniti živo tudi v prihodnje. V programu konference še posebej izpostav ljamo okroglo mizo, posvečeno povezovanju in sodelovanju na globalni ravni, s sodelujočimi strokovnjaki iz UNESCA in zveze FELA, ter podelitev nagrade Mednarodne zveze za pismenost (ILA): letos jo bo prejelo Bralno društvo Hrvaške za programe branja, namen jene zapornikom in njihovim otrokom. Hrvaškim kolegom iskreno čestitamo!

***
In kaj prinaša jesen? Mednarodni dan pismenosti 2017 bo Bralno druš tvo Slovenije obeležilo s posvetom. Letošnja tema je nedvomno zanimiva: E-gradiva kot bližnjica do uspeha? Že vprašaj na koncu naslova nakazuje, da bodo strokovnjaki temo pretresali z več zornih kotov in kritično. O raziskavah na področju branja tiskanih in elektronskih virov, o tem, kaj kažejo bralne in založniške statistike, pa o psihološ kih perspektivah in o praktičnih izkušnjah pri učenju in poučevanju z e-gradivi bodo med drugimi spregovorili Miran Hladnik, Miha Kovač, Fani Nolimal, Sonja Pečjak in Urška Perenič. Poiščite program in prijavnico na http://www.bralno-drustvo.si/ in se nam pridružite!

Bralno osvežujoče poletje vam želi Bralno društvo Slovenije!


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...