Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Razmisleki o knjigah, bralcih in branju

Ida Mlakar Črnič, Bukla 129-130, 7. 2. 2017

Razmisleki o knjigah, bralcih in branju

»Strokovne srede imajo svoj izvor v prizadevanju Pionirske po nenehnem izpopolnjevanju svojih knjižničarjev in širjenju pridobljenega znanja med preostale mladinske knjižničarje. Prvi strokovni seminar je Pionirska pripravila leta 1956, redna oblika izobraževanja za mladinske knjižničarje splošnih in šolskih knjižnic pa poteka od leta 1972.«

Danes so Strokovne srede redna mesečna izobraževanja mladinskih in šolskih knjižničarjev ter širše strokovne in laične javnosti, ki jih zanima problematika mladinske književnosti, knjižničarstva, promocija kakovostnega branja, bralne pismenosti ipd.

V letu 2017 se odvija že 45. cikel Strokovnih sred, ki ga bomo še posebej posvetili skupinam uporabnikov knjižnice, pa tudi knjižnemu gradivu, ki podpira različne oblike branja za različne skupine uporabnikov.

Strokovne srede so razdeljene na dva dela: izobraževalnega in informativnega. Informativni (september– december) je brezplačen in bo odprl že utečene in redne teme (Ustanove in društva za dobro knjigo, predstavitev MEGA kviza (12. cikel), predstavitev Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig 2017, Pogovor z dobitniki priznanja zlata hruška). V izobraževalnem delu (januar– marec) se bodo letošnje Strokovne srede posvetile problematiki različnih skupin uporabnikov (družinam, šolarjem, mladim in mladim odraslim v knjižnici idr.), različnim oblikam branja v prostem času (družinskemu prostočasnemu branju, prostočasnemu branju šolarjev, mladih in mladih odraslih) in različnim vrstam zahtevnejšega leposlovnega gradiva za mlade (naslovniško odprto branje, večgeneracijsko branje ipd.). V letošnjem cik lu še posebej izpostavljamo problematiko mladostniških oddelkov ter bibliopedagoško delo za različne skupine uporabnikov (družine, šolarje, mlade ter mlade odrasle). Vse našteto podpira tudi strateški načrt Mestne občine Ljubljana in Mestne knjižnice Ljubljana za obdobje 2017– 2021. MKL, Pionirska - center za mladinsko književnost in knjiž ničarstvo bo k sodelovanju povabila tako sodelavce iz MKL in drugih splošnih knjižnic kot tudi zunanje strokovnjake različnih strok, enako na marčni simpozij, ki ga že tradicionalno organizira v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY. V letu 2018, ko bomo praznovali 70-letnico Pionirske (knjižnice) in s tem slovenskega mladinskega knjižničarstva, bomo nadaljevali raziskovanje te široke problematike. Mesec maj, ki je bil doslej namenjen strokovni ekskurziji, bomo že drugo leto zapored namenili predstavitvi sodelovanj in povezovanj z MKL, Knjigarno Konzorcij (Bologna po Bologni), Bralnicami pod slamnikom, založbo Miš ipd.

V januarju so na dobro obiskani Strokovni sredi z naslovom Družine v knjižnici: prostočasne bralne in ustvarjalne dejavnosti za družine s svojimi prispevki sodelovali: Simona Resman, pomočnica direktorice za strokovno delo MKL: Knjižnica za družine; dr. Livija Knaflič, otroška psihologinja: Družine v knjižnici; Maja Kenda in Jure Bohinec, MKK: Družinsko branje: bralni projekt v Mestni knjižnici Kranj; Lavra Tinta, MKL in Mojca Šeme, Varna baza: Povezana – cikel srečanj za mlade starše z dojenčki; Ida Mlakar Črnič, MKL: Pravljična gibalnica.

V februarju se bo Strokovna sreda posvetila šolarjem, naslednji pomembni skupini uporabnikov, odprla temo o šolskem (kurikularnem branju) in prostočasnem branju znotraj šole in zunaj nje ter začrtala njuno specifiko. K sodelovanju smo povabili Veroniko Rot Gabrovec (Bralno društvo Slovenije), Božo Krakar Vogel (Filozoska fakulteta v Ljubljani), Manco Perko (Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS), Miho Mohorja (dolgoletnega mentorja in aktivnega člana odbora Bralna značka) ter Tino Bilban (sodelavko uredniškega odbora Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig).

Marca bomo na simpoziju izbrano rdečo nit 45. cikla še poglabljali in nadgrajevali z izbranimi strokovnjaki s področij razvojne psihologije, literarne znanosti, filozofije, pedagogike, bibliotekarstva … in drugih sorodnih strok.

Dodajamo še povezavo do Strokovnh sred:
http://www.mklj.si/strokovne-srede#.WI8MOGczWig.

Prisrčno vabljeni na strokovna srečanja o knjigi, branju in bralcih.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...