Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Strokovne srede v Mestni knjižnici Ljubljana v letu 2018

Darja Lavrenčič Vrabec, Bukla 140, 07.2.2018

Strokovne srede v Mestni knjižnici Ljubljana v letu 2018

Strokovne srede so nacionalni projekt izobraževanja mladinskih in šolskih knjižničarjev in širše zainteresirane strokovne in laične javnosti, ki jih zanima vzgoja za kakovostne mladinske knjige in kakovostno branje. Potekajo v organizaciji MKL, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo že od leta 1972 dalje, vsako drugo sredo v mesecu.

V letošnjem jubilejnem letu (46. cikel Strokovnih sred), ko pripravljamo praznovanje 70. obletnice Pionirske in mladinskega knjižničarstva na Slovenskem, se bomo osredotočili na Podobo mladinskega knjižničarstva danes. Marca bomo pripravili okroglo mizo, na katero bomo povabili predstavnike stanovskih institucij in društev, ki promovirajo branje in dobro knjigo ter so pristojni za strokovno področje biblio tekarstva in tudi mladinskega knjižničarstva. Skupaj bomo odgovarjali na aktualna in nerešena vprašanja mladinskega knjižničarstva, kot je nanje opozorila tudi Anketa o samopodobi mladinskega knjižničarstva, ki jo je pripravila MKL, Pionirska.
Aprilski posvet MKL, že četrti zapovrstjo, enodnevno strokovno posvetovanje »Knjižnica, srce mesta«, je zasnovan kot mednarodni posvet, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY, ZBDS … Na njem bomo kot avtorji prispevka sodelovali tudi sami. Z njim želimo ob 70-letnici mladinskega knjižničarstva spodbuditi razpravo o poslanstvu mladinskega knjižničarja, ki ga vidimo tudi kot posredovalca dobrih zgodb mladim; s tem pa jim prenaša tudi vrednote in vedenje o svetu. K sodelovanju smo kot referente povabili ugledne strokovnjake z različnih področjih znanosti in kulture, ki bodo spregovorili o pomembnosti prenosa vrednot in vedenja o svetu na mlajše generacije, tudi s pomočjo literature, znanosti, zgodb idr.
Naši gostje bodo: dr. Karl Gržan, dr. Lučka Kajfež Bogataj, Irena Štaudohar, dr. Peter Svetina, Tjaša Koprivec, Peter Škerl, Miha Blažič (N\'toko) in sloviti angleški pisatelj Kevin Brooks, ki ga je v Slovenijo na naš strokovni dogodek in na mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom 2018 povabila založba Miš, ki je izdala njegova dva odlična problemska romana IBoy in Dnevnik iz bunkerja. Moderator posveta bo Boštjan Gorenc - Pižama, ki se bo s pisateljem K. Brooksom pogovarjal Kako iz bunkerja.
Posvet bo spremljala tudi razstava o mladinskem knjižničarstvu na Slovenskem: preteklost, sedanjost in prihodnost in na njem bomo tudi podelili nagrado za življenjsko delo na področju mladinskega knjiž ničarstva.

Kotizacija: V 46. izobraževalnem ciklu bomo sprejemali prijave in kotizacije le za Posvet MKL: »Knjižnica, srce mesta«. Znaša 50 € in 10 € za študente.
Datum in lokacija: Strokovne srede se po navadi začnejo ob 10. uri, v dvorani 3. nadstropja Knjižnice Otona Župančiča, in se zaključijo predvidoma ob 13. uri. Leta 2018 bodo potekale marca, aprila, septembra, oktobra, novembra in decembra. Novembrska Strokovna sreda bo potekala na Slovenskem knjižnem sejmu, 23. 11., v okviru Založ niške akademije, v dvorani Lili Novy, predvidoma ob 11. uri.
Program za posamezno Strokovno sredo bo objavljen na:
http://www.mklj.si/strokovne-srede.
Strokovne srede sofinancira tudi Javna agencija za knjigo RS.

Prisrčno vabljeni na strokovna srečanja v jubilejnem letu za MKL, Pionirsko, in slovensko mladinsko knjižničarstvo, zlasti pa na aprilski posvet, enodnevno strokovno posvetovanje Knjižnica, srce mesta, 18. 4. 2018, v Mestni knjižnici Ljubljana, za katerega je potrebna prijava na: ucni.center@mklj.si.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...