Knjigarna Bukla
Knjiga
Iznajdba narave
Pustolovščine Alexandra von Humboldta, izgubljenega junaka znanosti
Izvirnik:
The invention of nature (2015)
The invention of nature
Prevod: Anja Radaljac
Urejanje: Renate Rugelj
Založba: UMco, 2017
Zbirka: 'S terena'
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 680 str.
Mere: 21x15 cm, 910 g
ISBN: 978-961-6954-94-5
Spletna cena: 28,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Zgodovinarka in pisateljica Andrea Wulf nas v Iznajdbi narave, enkratni mešanici biografije, zgodovine znanosti, družbeno angažirane freske in potopisne študije, popelje v življenje in delo naravoslovca in raziskovalca Alexandra von Humboldta (1769–1859).

go to site V knjigi Wulfova pojasni, kako je začetnik biogeografije, znanosti, ki združuje vedo o rastlinju in geografiji, s svojim prodornim raziskovanjem narave v temelju spremenil takratno razumevanje narave, znanosti in evolucijske teorije predvsem z idejo o naravi kot kompleksnem ter medsebojno urejenem in povezanem sistemu. Humboldt je šel v svoji drznosti celo tako daleč, da je napovedal, da bo človekov poseg v naravo ključnega pomena za globalno spreminjanje klimatskih razmer.

Wulfova v tej briljantno napisani in večkrat nagrajeni knjigi postavi Humboldta tudi v širši družbeni kontekst njegovega časa in sodobnikov. Opiše njegove odnose z znanimi političnimi aktivisti takratnega časa, kot sta bila Simón Bolívar in Thomas Jefferson, ter njegove vplive na druge velike osebnosti iz druge polovice 18. oziroma prve polovice 19. stoletja, kot so bili Darwin, Goethe, Thoreau in drugi.

Iznajdba narave je velika knjiga o času in človeku, ki je zasnoval izvirne ideje, ki nas spremljajo in v veliki meri vplivajo na razmišljanje človeštva še danes.

 

»Vznemirljiva pustolovščina!« – Bill Bryson

»Vrhunska biografija!« – The Economist

source url »Briljantno!« – Sunday Express

here  

go ANDREA WULF (1972) je zgodovinarka in pisateljica, ki živi in ustvarja v Veliki Britaniji, ter prejemnica mnogih raziskovalnih štipendij, na podlagi katerih so nastale odmevne in nagrajene knjige. Za knjigo The Brother Gardeners je prejela literarno nagrado ameriškega hortikulturnega združenja, poleg tega pa je tudi avtorica knjige This Order Eden in soavtorica dela Chasing Venus. Interdisciplinarna knjiga Iznajdba narave je prejela nagrado za najboljše znanstveno delo Kraljevega znanstvenega združenja in nagrado Costa za najboljšo biografijo. Redno piše za svetovne časopise, o različnih znanstvenih temah pa poroča tudi v televizijskih oddajah.

 

»Humboldt je scela predrugačil način, kako vidimo svet narave. Povsod je najdeval povezave. Na nič, niti na najdrobnejši organizem, ni gledal kot na posamičnost. 'V tej izjemni verigi vzrokov in posledic,' je rekel Humboldt, 'ne moremo niti enega samega dejstva premišljati v posamičnosti.' S tem uvidom je izumil mrežo življenja, koncept narave, kakršnega poznamo danes.
Humboldt je bil tudi prvi znanstvenik, ki je začel govoriti o škodljivih klimatskih spremembah, ki jih povzroča človek s svojim delovanjem.« – iz knjige