Knjigarna Bukla
Knjiga
Poti
O ženski, ki je sama prepotovala 2700 kilometrov avstralske divjine
Izvirnik:
Tracks; One Woman's Journey Across 1,700 Miles of Australian Outback (1980)
Tracks
Urejanje: Samo Rugelj, Renate Rugelj
Prevod: Helena Marko
Fotografije: Rick Smolan
Založba: UMco, 2017
Zbirka: 'S terena'
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 340 str.
Mere: 21x15 cm, 485 g
ISBN: 978-961-6954-86-0
Redna cena: 24,90 €
Popust: 10 %
Prihranek: 2,49 €
Spletna cena: 22,41 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

»Vstopila sem v nov čas, prostor in dimenzijo. Tisoč let se je stisnilo v en dan, neskončnost pa v vsak korak. Puščavski hrasti so ječali in se sklanjali k meni, kot da bi me želeli zgrabiti. Peščene sipine so prihajale in odhajale. Griči so vzhajali in drseli stran. Oblaki so se privalili in odvalili in vedno cesta, vedno cesta, vedno cesta, vedno cesta.«

see url – Robyn Davidson

go here

watch  
Ko Robyn Davidson s šestimi dolarji in majhnim kovčkom pripotuje v Alice Springs, puščavsko mesto v centralni Avstraliji, da bi udomačila tri divje kamele ter z njimi in s psičko Diggity prečkala avstralsko puščavo, ji nihče ne verjame, da lahko to izpelje. Kljub temu mlado dekle ostane neomajno. Po več mesecih dela in spoznavanja kamel, se ji s podporo National Geographica končno uspe odpraviti na pot.
Samosvoja pustolovka v devetih mesecih potovanja po avstralski divjini izkusi čarobno doživetje prostrane dežele vročega peska. V osami se spopada s trenutki ­stiske, bolečine, nevarnosti in strahu, vse to pa deluje tudi osvobajajoče in je poplačano z nepozabno izkušnjo.
Knjiga Poti je avtobiografska pripoved ženske, ki je prepotovala avstralsko puščavo in navdihujoča zgodba o tem, kaj vse zmore človek z neupogljivo voljo. Pripoveduje o enkratni življenjski pustolovščini in o prvobitnem izkušanju lepote in krutosti narave. »Dama s kamelami« mojstrsko, potopisno in poetično orisuje skrivnostno pokrajino, a tudi svoje notranje doživljanje samotnega potovanja.
Poti so slikovit, pretresljiv, navdušujoč in strasten popis pustolovščine v osrčje avstralske puščave, po kateri je bil pred leti posnet tudi odmeven istoimenski film.


 ROBYN DAVIDSON (1950) je avstralska popotnica, pisateljica in publicistka, ki je bila rojena na kmetiji v Queenslandu, študirala je v Brisbanu, potem pa nekaj časa živela v Sydneyju. Neznana sila jo je vedno vodila k prvobitnim ljudstvom, najprej seveda k aboriginom. Tudi v knjigi Poti, v kateri je popisala svoje prečkanje avstralske puščave s kamelami in psičko, je pomembno vlogo odigral prikaz odnosa belcev do aboriginov ter pisateljičina izkušnja z njimi. Poti je njena najbolj znana knjiga, ki je kmalu po izidu postala ­mednarodna uspešnica, potem pa prerasla v sodobno potopisno klasiko. Kasneje je napisala še nekaj knjig, predmet njenega zanimanja in pisanja pa so ostali narava in nomadska ljudstva. Danes živi v Melbournu, vsako leto pa se za nekaj mesecev umakne v indijsko Himalajo.


»So trenutki v življenju, ki so kot osi, okoli katerih se vrti tvoja bit – drobni, intuitivni prebliski, ko veš, da si enkrat za spremembo naredil nekaj prav, ko pomisliš, da si na pravi poti. Opazovala sem bledo jutranjo zarjo, ki se je v fluorescenčnih lisah prelivala čez pečine, in se zavedela, da je to tak trenutek. Bil je trenutek čiste, preproste samozavesti – in trajal je približno deset sekund.«
– Robyn Davidson


»Ta knjiga bo ostala na seznamu najboljših knjig o popotništvu in raziskovanju.«
– Doris Lessing, Nobelova nagrajenka za literaturo


Nepozabno močna knjiga.«
– Cheryl Strayed, avtorica knjige Divja

watch


»Slikovita in živahna … Davidsonova je rojena pisateljica v enaki meri, kot je rojena pustolovka.«
– New Yorker

Recenzija Bukla

Poti so preprosto eden najbolj navdihujočih potopisov, kar sem jih kdaj prebral, najbrž pa pri tem ne gre zanemariti dejstva, da so po naslovu, četudi se dogajajo v puščavi na drugem koncu sveta, zelo blizu slovenski alpinistični klasiki Nejca Zaplotnika. Robyn Davidson (1950) je avstralska popotnica, pisateljica in publicistka, ki je bila rojena na kmetiji v Queenslandu, študirala v Brisbanu, potem pa nekaj časa živela v Sydneyju. Neznana sila jo je vedno vodila k prvobitnim ljudstvom, najprej seveda k aboriginom, ki so ji bili najbliže. Ko je pred mnogimi leti s šestimi dolarji in majhnim kovčkom pripotovala v Alice Springs, puščavsko mesto v centralni Avstraliji, z idejo, da bo udomačila tri divje kamele ter z njimi in s psičko Diggity prečkala avstralsko puščavo, ji nihče ni verjel, da lahko to izpelje. Kljub temu pa je mlado dekle ostalo neomajno. Po več mesecih dela in spoznavanja kamel se ji je s podporo National Geographica končno uspelo odpraviti na pot. Samosvoja pustolovka je v naslednjih devetih mesecih potovanja po avstralski divjini izkusila čarobno doživetje prostrane dežele vročega peska, kar vse je s svojimi enkratnimi fotografijami, ki so tudi del knjige, dokumentiral Rick Smolan. V osami se je spopadala s trenutki stiske, bolečine, nevarnosti in strahu, vse to pa deluje tudi osvobajajoče in je poplačano z nepozabno izkušnjo. Knjiga Poti je tako avtobiografska pripoved ženske, ki je prepotovala avstralsko puščavo, in navdihujoča zgodba o tem, kaj vse zmore človek z neupogljivo voljo. Pripoveduje o enkratni življenjski pustolovščini in prvobitnem izkušanju lepote in krutosti narave. »Dama s kamelami« mojstrsko, potopisno in poetično orisuje skrivnostno pokrajino, a tudi svoje notranje doživljanje samotnega potovanja, po katerem so pred leti posneli tudi odmeven istoimenski film. Ne glede na to, da je avtorica potem napisala še nekaj knjig, so Poti, ki so kmalu po izidu postale mednarodna uspešnica in prerasle v sodobno potopisno klasiko, ostale njeno najpomembnejše delo.

Samo Rugelj; Bukla 136

source site © Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.