Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Posebne knjige – posebne zgodbe: bralnospodbujevalna akcija 2023

Darja Lavrenčič Vrabec, Ida Mlakar Črnič, Bukla 171–172, 19. 4. 2023

Posebne knjige – posebne zgodbe: bralnospodbujevalna akcija 2023

V seznamu poučnih in leposlovnih mladinskih knjig in knjig za odrasle »POSEBNE KNJIGE – POSEBNE ­ZGODBE«, ki sva ga pripravili imenovani avtorici, je zbranih 130 knjig, 130 srčnih utripov (Vedsø, Mette: 130 utripov na minuto, Miš založba, 2022), 130 novih spoznanj in odgovorov na vprašanje, ali naša srca še utripajo v sočutju in človečnosti. Z branjem dobrih knjig je to mogoče, saj imajo sposobnost, da lahko zdravijo in tolažijo. 

Kakšna je moč zgodb, dokazuje poslanica otrokom vsega sveta, ki jo je ob 2. aprilu 1970. leta zapisala pisateljica Ela Peroci, katere 100. obletnice rojstva smo se spominjali v lanskem letu. Njena ganljiva upodobitev bolne deklice Helene, ki je za več kot leto obležala na postelji in hlepela po knjigah iz knjižnice, ki ji jih je prinašal brat, da bi ji lajšal okrevanje, pa bralcu za vedno ostane v spominu. In kot je zapisala pisateljica Ela: 

»Rekli so tudi, da je knjiga majhno okno v svet in v človeško živ­ljenje, pa si nisem pri tem ničesar predstavljala. Prej sem morala srečati deklico Heleno, da sem to okno v svet zagledala.« (Povestice tik - tak. Ljubljana; Mladinska knjiga, 1998, str. 204)

Tudi pisatelj in pesnik dr. Peter Svetina je v svoji poslanici otrokom vsega sveta ob 2. aprilu 2020, v začetku koronskega obdob­ja, z naslovom Lakota po besedah naslikal podobo dečka, ki so mu operirali oči. Po njej je zaradi prepovedi branja prestajal težko obdobje, in »ko je po mesecu in pol prijel v roke knjigo, se mu je zdelo, kot da bi besede z žlico zajemal iz sklede. Kot da bi jih jedel, zares jedel!«

V izbor seznama so vključene dobre, zelo dobre in odlične knjige (zlate hruške) ter tudi tiste, ki še niso bile ocenjene (iz let 2022 in 2023), in jih sprotno ocenjevanje uvršča v Knjigometer, ki beleži potencialno kakovostne knjige. V njem tako najdemo kakovostna mladinska dela starejšega datuma, pa tudi najnovejšo produkcijo. 

Vsa dela so na voljo v splošnih knjižnicah, a ker še posebej izpostavljamo kakovostno in dobro izposojeno novejšo produkcijo, vas z izborom usmerjamo tudi v slovenske knjigarne. Povprašajte po njih tudi v svojih šolskih knjižnicah. 

Osrednja tema bralnospodbujevalne akcije 2023, ki smo jo pripravili v Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska, s sodelovanjem Slovenske sekcije IBBY, je motivirana z letošnjo poslanico, ki jo je pripravila Grška sekcija IBBY in nosi naslov Jaz sem knjiga, preberi me! pesnika Vagelisa Iliopoulosa in ilustratorke Photini Stephanidi, ki je ustvarila plakat. 

Vse gradivo je objavljeno tudi na spletni strani MKL: https://www.mklj.si/novice/bralnospodbujevalna-akcija-2023/ in spletni strani Slovenske sekcije IBBY: https://ibby.si/mz-2-april

Ob bralnospodbujevalni akciji smo razpisali tudi literarni in likovni natečaj Jaz sem knjiga. Ti si knjiga. Vsi smo knjige. Začenja se z 2. aprilom in zaključuje z 10. novembrom 2023. Več o obeh natečajih je zapisano na omenjenem spletnem naslovu ­Mestne knjižnice Ljubljana. 

K sodelovanju vabimo slovenske predšolske otroke in osnovnošolce.

Seznam je urejen v tri tematske skupine, in sicer:

V prvi del Zgodbe o knjigah so vključena literarna dela, katerih tema so zgodbe o knjigah, branju, bralcih, knjižnicah, knjigarnah … S svojimi razmisleki o moči branja ne vabijo k druženju s knjigo samo družin in dobrih samostojnih bralcev, temveč tudi tiste manj motivirane, oklevajoče, pa tudi tiste, ki jim branje povzroča težave. 

Drugi del Zgodbe o knjigah za odrasle izpostavlja strokovno in leposlovno literaturo o pomenu branja za odraščanje in razvoj otrok v digitalni resničnosti. Govorijo o vlogi, ki jo za človeštvo predstavlja pripovedovanje zgodb, pa tudi o zdravilni (terapevtski) moči branja. Z njimi želimo doseči vzgojitelje, učitelje, knjižničarje, strokovne delavce in mentorje branja, družinske terapevte, biblioterapevte, pa tudi starše. 

V času pandemije, tesnobe in izoliranosti smo stisko in globoke eksistencialne krize doživljali vsi, verjetno pa najbolj intenzivno prav otroci in zlasti mladi. A stiske se tudi po končani epidemiji med mladimi poglabljajo. Verjet­no sedaj še bolj množično prihajajo na površje družbe, do vseh nas, ki z njimi živimo na najrazličnejše načine. Vse več je tesnobnosti, strahu, osamljenosti, nezmožnosti navezovanja socialnih stikov, negotovosti, pa tudi resnejših duševnih motenj, opozarjajo strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Zato je naš tretji del seznama namenjen zgodbam, ki govorijo o otrocih ali so namenjene otrokom in mladim s posebnimi potrebami. Ta del seznama smo poimenovali Posebne zgodbe

Njegovo pripravo je spodbudila Slovenska sekcija IBBY s svojo IBBY zbirko slovenskih knjig za otroke s posebnimi potrebami, ki so našle svoje mesto v katalogih IBBY. Prispevek o IBBY zbirki knjig za otroke s posebnimi potrebami je napisala mag. Tilka Jamnik. Vseh sedem knjig iz teh katalogov smo vključili v širši seznam Posebne zgodbe in jih tudi posebej označili. 

S tem delom seznama poskušamo razbijati stereotipe v zvezi z različnimi vrstami oviranosti. Ti so še vedno prisot­ni v naši družbi, žal tudi med mladimi. Nekatere od teh zgodb so optimistične, pozitivno naravnane, druge problemsko zastavljene, odpirajo odnos družbe do različnih vrst posebnih potreb, od telesnih, senzornih do intelektualnih, ki še kako vplivajo na zasebne, družinske odnose oziroma na razmerja med starši in otroki, pa tudi na normalno in zdravo odraščanje slednjih. Z njihovo različnostjo želimo odrasle povabiti k branju tudi zato, da bi bolje razumeli svoje otroke in svet, v katerem živijo. 

Želimo si, da bi nas odlične knjige medsebojno združevale in povezovale v branju in pogovoru o prebranem tudi zato, da bi lahko z novimi spoznanji, ki izhajajo iz prebranih kakovostnih knjig, empatično ter vsi skupaj razvijali boljši in strpnejši svet za sedanje in prihodnje generacije.

Poleg omenjene bralnospodbujevalne akcije smo ob 2. aprilu, mednarod­nem dnevu knjig za otroke in tudi svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, v Mestni knjižnici Ljubljana 5. aprila 2023 pripravili simpozij z naslovom Posebne knjige – posebne zgodbe in nanj povabili različne strokovnjake ter ustvarjalce.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...