Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

Vaje v rasti: čudežna moč knjižnih serij – Bralnospodbujevalna akcija 2024

Darja Lavrenčič Vrabec, Ida Mlakar Črnič, Bukla 179, 17. 4. 2024

Vaje v rasti: čudežna moč knjižnih serij – Bralnospodbujevalna akcija 2024

Bralnospodbujevalno akcijo 2024 (BSA) začenjamo kot vsako leto 21. marca, na dan poezije, in jo letos zaključujemo 15. novembra. Tudi tokrat jo povezujemo s poslanico mladim bralcem ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke. Letos jo je prispevala Japonska sekcija IBBY. Njeno vodilo je slikovita prispodoba branja kot potovanja »na krilih zgodb, z močjo domišljije proti novim začetkom«.

S to simbolično podobo japonske pisateljice Eiko Kadono želimo z letošnjo BSA tudi njeni snovalci doseči mlade bralce, njihovo pozornost, navdušenje, pospešeno bitje srca, skratka pripravljenost, da jih »potujoča zgodba« najde, počasi odpre svoje strani in jim pove zgodbo, ki si jo želijo ­slišati.

Z BSA 2024 bo to morda lažje, saj je naša pozornost usmerjena v čudežno moč priljub­ljenih knjižnih serij, na katere se mladi bralci po naših izkušnjah hitro navežejo in jih vzamejo za svoje. S pričakovanjem nadaljevanja oziroma »novega začetka« svojim najljubšim knjižnim junakom in njihovim zgodbam podarijo priložnost, da rastejo in živijo naprej. Tej problematiki smo letos posvetili tudi pomladni simpozij MKL, Pionirske (13. 3.), z istim naslovom, kot ga nosi bralnospodbujevalna akcija. Pripravili smo ga v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY in tudi z revijo Otrok in knjiga. Med drugim smo nanj povabili na pogovor (okroglo mizo) tudi slovenske avtorje najkakovostnejših slovenskih knjižnih serij, ki smo jih na simpoziju vzeli v strokovni fokus.

Mnogim uspešnim knjižnim serijam so živ­ljenje med bralci podaljšale tudi predelave v druge, neknjižne medije. Mnoge so se preselile na gledališke ali lutkovne odre, na filmska platna, doživele so prevode v tuje jezike, prejele tudi pomembne nagrade s področja mladinske književnosti … O vsem tem smo na simpoziju spregovorili tudi v pogovoru s pisateljico Deso Muck, ki je velika referenca in avtoriteta na področju kakovostnih slovenskih knjiž­nih serij.

Marsikatera knjiga iz serij je bila ponatis­njena v večji nakladi v okviru projektov (­Rastem s knjigo, Ljubljana bere, zbirka Zlata bralka, zlati bralec …) in tako dosegla zavidljivo množico mladih bralcev. Vse to so njihova nadaljevanja, a tudi novi začetki, ki pripomorejo k temu, da knjižni junaki in njihove zgodbe živijo dalje.

Knjižne serije so lahko navdihujoče »potujoče zgodbe«, ki mlade bralce s čudežno močjo navežejo nase, da rastejo in ob njih odrastejo v kritično razmišljujoče odrasle z občutkom za dobro in lepo, lahko pa so tudi zgolj potrošno in minljivo čtivo.

Problematiko smo kot vredno pozornosti zaznali že leta 2002, ko smo v Priročniku za branje kakovostnih mladinskih knjig z naslovom Lov na klone in superjunake: na sledi popularnim knjižnim zbirkam za mladino: izbor mladinskih knjig iz leta 2001 po temah, zvrsteh in žanrih opazili naraščajoč trend popularnih knjižnih serij (ljubezenske, pustolovske, znanstvenofantastične, kriminalke), mnoge od njih so bile namenjene začetnikom branja v različnih težavnostnih stopnjah. 

Žal marsikatera od takratnih, pa tudi današ­njih knjižnih serij ne dosega kriterijev knjižne kakovosti. Spomnimo se samo nekaterih novejših prevedenih knjižnih serij, potrošno-popularnih zbirk, ki utrjujejo družbene stereotipe, naivno predstavo o življenju in kot »kompulzivno branje« podpirajo potrošniško miselnost tudi s potrošnimi izdelki.

V letošnjem seznamu smo zaradi številnih prevedenih in slovenskih izvirnih knjižnih serij morali natančno premisliti kriterije izbora. Odločili smo se izpostaviti samo izvirno slovenske knjižne serije, ki v množici prevedenih včasih ne pridejo do svoje veljave, čeprav je med njimi mnogo izstopajočih. Izbrali smo torej tiste, ki so v priročnikih za branje kakovostnih mladinskih knjig prejele oceno dobro, zelo dobro ali odlično. Drugi kriterij za izbor so bile serije, ki še rastejo in ki ne glede na let­nico izida še vedno živijo med mladimi bralci z novimi nadaljevanji, torej z vsaj z enim naslovom iz serije, ki je izšel v zadnjih štirih letih. S tretjim kriterijem smo v seznam uvrstili tudi serije z dvema naslovoma, če se nakazuje možnost, da bodo v prihodnje izšla nadaljevanja.

Izbrane knjižne serije so v seznamu predstavljene skozi književne junake, posameznike, pare ali druščine, s katerimi se mladi bralci zlahka poistovetijo, jih posvojijo in z zanimanjem spremljajo njihove zgodbe. Prepričljivi književni liki so namreč gonilo vsake dobre zgodbe, rastejo iz generacije v generacijo in presegajo čas, tudi ko je serija že davno zaključena.

Seznam smo razdelili na štiri starostne oziroma bralne stopnje (za predšolske: a za najmlajše in b za predšolske; za 1. triletje: 1. za začetno branje; za 2. triletje: 2. za osnovno samostojno branje; za 3. triletje in srednješolce: 3. za napredno samostojno branje in 4. za kritično samostojno branje). Znotraj posamezne stopnje smo sledili bralni zahtevnosti knjižnih serij, od nezahtevnih do bolj kompleksnih.

Izbor tako prinaša 29 knjižnih serij, od tega 8 serij za predšolsko obdobje (30 naslovov), 7 serij za 1. triletje (27 naslovov), 8 serij za 2. triletje (29 naslovov) in 6 serij za 3. triletje in sred­njo šolo (17 naslovov). 

Skupaj torej 103 zanimive, razburljive, pa tudi poučne in poučno-leposlovne pripovedi, ki so lahko zgodbe v stripu, zgodbe brez besedila, realistične zgodbe iz družinskega in ­vrstniškega življenja, šolske in živalske zgodbe, zgodbe za otroke s posebnimi potrebami, humorne zgodbe, domislice v stripu, pripovedi v verzih, pa tudi žanrske zgodbe, kot so detektivke, zgodovinsko-pustolovske pripovedi ter domišljijske oziroma fantazijsko-pustolov­ske pripovedi. 

Vsaki od štirih skupin so na koncu dodani še kratki in neobvezni namigi za obbralne in pobralne dejavnosti za vzgojitelje, učitelje, mentorje branja, starše in druge bralce; ti jim lahko mirno dodajo še svoje zamisli, ko skupaj z otroki in mladimi berejo in se pogovarjajo o knjigah. Gradivo je objavljeno tudi na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana, na povezavi: https://www.mklj.si/pionirska/bralnospodbujevalna-akcija/

Prisrčno vas vabimo, da se nam tudi letos pridružite pri branju knjig s seznama Bralnospodbujevalne akcije, spremljate rast (nova nadaljevanja) knjižnih serij tudi v letu 2024 in skupaj z mladimi bralci odpotujete »na krilih zgodb, z močjo domišljije proti novim začetkom«.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...