Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mornar na kozi

Miroslav Košuta
Mornar na kozi
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-3999-7

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
259 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Pesnik in pisatelj Miroslav Košuta se je rodil v vasi Križ v bližini Trsta leta 1936. Čas fašizma ga je zaznamoval s tujim imenom in priimkom, z ljubeznijo do materinščine in z odporom do črnih srajc.
S knjigo Mornar na kozi se je vrnil v čas zgodnjega otroštva in mladosti, slikovito je oživil pomembne družinske in vaške dogodke, portretiral ljudi, ki so ga obkrožali, in takratni način življenja. Čeprav ga je kakor topel šal ovijal občutek prijetnega življenja v družini in so številni prizori povezani s hudomušnimi otroškimi dogodivščinami, je veliko spominov grenkih. V otroško dušo so se globoko zarezale grozote druge svetovne vojne, pomanjkanje, letalski napadi, soočenja s smrtjo. Iz utesnjenosti sveta je že kot otrok bežal v svet izmišljije, ki so mu ga pričarale mamine in nonine pripovedi, kmalu pa je začel pisati tudi sam. Zadnja epizoda v knjigi, vpis na svetovno primerjalno književnost, je hkrati tudi začetek poklicne poti in odraslosti.

Recenzija Bukla

Košuti (1936), slovenskemu pesniku, pisatelju, novinarju, uredniku in Prešernovemu nagrajencu leta 2011, je ob njegovi 80-letnici izšla živahna avtobiografska pripoved. V pojočem primorskem jeziku nas Košuta že na prvih straneh neposredno popelje v kraje, predvsem rojstni Križ pri Trstu, ki so zaznamovali njegovo otroštvo in mladost do sredine petdesetih let. Pred nami razstavi italijanske predvojne pritiske, ki so iztiskali slovenščino iz rabe in potujčevali primorska imena in priimke, kaže italijanska medvojna spričevala z vojaško ikonografijo – na njih je pisalo, da bodo zmagali itn. Opisuje tudi povojna leta ter takratne izzive, s fotografijami pa ves čas podlaga duh tega časa. In, seveda, tu sta ves čas tudi duh morja in pa Krasa, ki sta zaznamovala Košutov pogled na svet in njegovo doživljanje ter ga sčasoma prelevila, tako kot je zapisal Boris Paternu, v »zadnjega mornarja sicer zelo celinske slovenske poezije«. Hudomušna, a tudi grenka pripoved o življenju, ki ga je v otroštvu močno zaznamovala vojna.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...