Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Trdoživa

Razmišljanje o sodobni bolezni
Anne Boyer
Prelistaj
Trdoživa -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Odkrito
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-7136-13-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The undying
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Miriam Drev

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
450 g
325 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
knjige umco
biografije in spomini > avtobiografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pulitzerjeva nagrada za najboljšo stvarno knjigo

Knjiga Trdoživa je izviren in presunljiv spominski zapis o preživetju ter filozofska počastitev življenja, likovne umetnosti in književnosti ob soočenju s težko boleznijo. To je knjiga o negi in dobroti, ki obenem govori tudi o sistemski okrutnosti in zapostavljanju; govori o tem, kar nas povezuje in obenem priča o vsem, kar nas lahko osami.

Izkušnja matere samohranilke Anne Boyer, ki mora na zdravljenje raka, postane izhodišče za pronicljivo raziskovanje bolezni, ki se opira na vire, segajoče od zapisovalca sanj iz antičnega Rima do sodobnih vlogeric in prevarantov. Avtorica s prstom pokaže na splošno razširjeno obremenjevanje pacientov z osebno krivdo za raka – jedla si preveč šunke, pila preveč alkohola ali pokadila preveč cigaret – nato pa uperi pogled širše v onesnaženi svet, ki nas obdaja, hkrati z neenakopravnostjo in izkoriščevalskimi delovnimi pogoji. Razišče šarlatanstvo in njegove žrtve ter ekološko ceno raka v kapitalizmu, se zatem poglobi v dolg seznam žensk, ki so tako kot ona pisale o svoji bolezni in tudi umiranju, med njimi Audre Lorde, Kathy Acker in Susan Sontag.

Polna presenečenj in globoko človečna je Trdoživa različica knjige Susan Sontag Bolezen kot metafora za 21. stoletje.


»Trdoživa je pretresljiva in pomembna knjiga o našem pogledu na bolezen in zdravje, umetnost in znanost, jezik in literaturo ter umrljivost in smrt. Pri analiziranju tega, kaj pomeni 'ideološki režim raka', je Anne Boyer napisala globok in nepozaben dokument o izkušnji življenja nasploh.«– Sally Rooney, avtorica knjig Pogovori s prijatelji in Normalni ljudje

 

O avtorici

Anne Boyer (1973) je ameriška pesnica in esejistka, avtorica številnih knjig ter profesorica na Univerzi Kansas City Art Institute, ki je kot mati samohranilka dolga leta opravljala tri službe v »slonokoščeni kleti« visokošolskega sveta. Pri enainštiridesetih so ji odkrili zelo invazivnega raka dojke. O svoji izkušnji soočenja s to trdovratno boleznijo, bojevanja z njo ter spoprijemu z brutalnim svetom medicinske oskrbe je napisala izvirno in občutljivo izpovedno knjigo Trdoživa, za katero je prejela Pulitzerjevo nagrado za najboljšo neleposlovno knjigo.

 

 

 

Odlomek

»V rožnato obarvano pokrajino ozaveščenosti je praviloma pripuščen samo en razred oseb, ki so imele raka dojke: tiste, ki so ga preživele. Tem zmagovalkam pripadajo narativni dobički. Predpostavlja se, da povedati zgodbo o svojem raku dojke pomeni povedati zgodbo o 'preživetju' s pomočjo neoliberalne samokontrole – gre za opis na atom pomanjšane posameznice, ki je ravnala pravilno, se samopregledovala in hodila na mamografije, za pripoved o bolezni, zdravljeni s privolitvijo, pa z vzdržljivostnim tekom, organskimi zelenjavnimi smutiji in s pozitivnim mišljenjem.
Pisati o sebi ne pomeni, pisati zgolj o smrti, temveč, natančneje povedano, pod temi pogoji pisati o vrsti smrti oziroma o mrtvaškem stan­ju, ki ne more biti dostopno nobeni politiki, nobenemu skupinskemu delovanju, nobeni širši zgodovini. Iz trenutno splošno sprejete literarne oblike raka dojke so izpuščeni z industrijo povezani vzroki za raka dojke, mizogine zdravstvene in rasistične zgodbe in prakse, neverjetna kapitalistična mašinerija dobička ter nesorazmerna razredna razporeditev, ko gre za trpljenje in smrt za rakom dojke. Pisati zgolj o sebi nemara pomeni pisati o smrti, toda pisati o smrti pomeni, pisati o vsakomer.«

– iz knjige

Recenzija Bukla

Obstajajo klasične izpovedne knjige o ljudeh, ki so težko zboleli, na primer za rakom, ga preživeli, potem pa o svojem boju z boleznijo napisali knjigo. In obstaja s Pulitzerjevo nagrado za najboljšo stvarno knjigo ovenčana Trdoživa, ki jo je napisala ameriška pesnica in pisateljica Anne Boyer (1973), res izviren in presunljiv spominski zapis o preživetju bolezni, obenem pa tudi filozofska počastitev življenja, likovne umetnosti in književnosti. To je knjiga o lastni nebogljenosti, v kateri avtorica spregovori o svojem soočenju z diagnozo in obenem tudi o sistemski okrutnosti in zapostavljanju; Anne Boyer piše o tem, kar nas povezuje, in obenem priča o vsem, kar nas lahko osami. Njena izkušnja matere samohranilke, ki mora na zdravljenje raka, postane izhodišče za pronicljivo raziskovanje bolezni, ki se opira na vire, segajoče od zapisovalca sanj iz antičnega Rima do sodobnih vlogeric in prevarantov. Avtorica s svojim izčiščenim literarnim slogom, kjer je vsak zapisan fragment sam zase mojstrovina, s prstom pokaže na splošno razširjeno obremenjevanje pacientov z osebno krivdo za raka – jedla si preveč šunke, pila preveč alkohola ali pokadila preveč cigaret – nato pa uperi pogled širše v onesnaženi svet, ki nas obdaja, hkrati z neenakopravnostjo in izkoriščevalskimi delovnimi pogoji. Razišče šarlatanstvo in njegove žrtve ter ekološko ceno raka v kapitalizmu, se zatem poglobi v dolg seznam žensk, ki so tako kot ona pisale o svoji bolezni in tudi umiranju, med njimi Audre Lorde, Kathy Acker in Susan Sontag, tako da s Trdoživo izpiše svojo različico knjige Susan Sontag Bolezen kot metafora za 21. stoletje.

Samo Rugelj, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...