Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

»Kar ustvariš ostane. Svetu cvet. Tebi rane.«

Vinko Möderndorfer – učitelj, politik in raziskovalec
»Kar ustvariš ostane. Svetu cvet. Tebi rane.«
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Zbirka Zupaničeva knjižnica
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-237-846-2
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Jože Hudales, Ingrid Slavec Gradišnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 14 cm
600 g
25 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
družbene vede > politika
biografije in spomini
zgodovina
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je rezultat simpozija, ki so ga na pobudo in skupaj z vnukinjo Vito Mavrič konec leta 2014 pripravili na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Opus njegovih del je obsežen in sega v pedagogiko in didaktiko, politiko in takratno narodopisje, današnjo folkloristiko, etnologijo in antropologijo.

"Bil je strastno predan svoji poti. Verodostojen v vsem, kar je počel. Perfekcionist s številnimi talenti, ki ni toleriral nobene akademske arogance, angažiran ljudski buditelj, izjemen pedagog in vzgojitelj mlajše generacije učiteljev. Neverjeten idealist in altruist v eni osebi. Popoln zanesenjak, izjemno načelen in neskončno trmast Korošec obenem. Vsekakor zelo karizmatična osebnost. Človek z "napačnimi" lastnostmi za tiste in današnje čase." (Vita Mavrič)

Recenzija Bukla

Vinko Möderndorfer (1894– 1958) je bil pedagog, politik, prijatelj Prežihovega Voranca, ustanovitelj osnovne šole, etnograf in vnet zbiratelj narodnih pripovedk. Knjiga je izšla po simpoziju ob obletnici njegovega rojstva, večino gradiva zanjo in za vzporedni dokumentarni film pa je tri leta zbirala njegova vnukinja Vita Mavrič. Tragično pot zavednega Korošca zapišejo zgodovinarke in zgodovinarji v esejih, ki osvetlijo Möderndorferjeve zasluge za razvoj šolstva, za raziskovanje ljudske medicine, koroškega pripovedništva in tudi njegovo proti okupatorsko delovanje med vojno. Ob razhodu Tita s Stalinom se je začel lov na domnevne simpatizerje z ruskim komunizmom in na podlagi starih prijateljskih vezi so Möderndorferja zasliševali ter ga brez sojenja aretirali. Pristal je na Golem otoku in ga komaj preživel, umrl pa je šest let po izpustitvi. Družina je otrokom zamolčala te dogodke, zato sta posebej dragoceni zaključni besedili: intervju z Vito Mavrič ter prispevek pisatel ja Vinka Möderndorferja ml. o pravljici Mojca Pokrajculja, ki jo je na podlagi ljudskega izročila zapisal ravno njegov ded.

Žiga Valetič, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...