Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Beg pred svobodo

Erich Fromm
Prelistaj
Beg pred svobodo -10%
22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,67 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba UMco
Zbirka Angažirano
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7050-74-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Escape from freedom
Leto izdaje izvirnika 1941
Prevod Miriam Drev
Urejanje Samo Rugelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
440 g
309 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
knjige umco
družbene vede
družbene vede > sociologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Klasična psihološka knjiga Beg pred svobodo aktualno odpira vprašanja o zavezanosti lastni svobodi na eni strani in potrebi po pripadnosti na drugi.

Knjiga Beg pred svobodo je izšla leta 1941 in velja za eno najvplivnejših del Ericha Fromma, v katerem se je ta družbeni psihoanalitik na ozadju začetkov druge svetovne vojne in tedanjih diktatur posvetil vprašanjem politične psihologije. V njej Fromm analizira človekovo potrebo po oblasti in nadzoru ter njegov dvojni odnos do svobode.

Osvoboditev od tradicionalnih vezi srednjeveške družbe je posamezniku podelila novo možnost samostojnosti, hkrati pa v njem vzbudila občutek osamljenosti, tesnobe in izoliranosti od drugih. Trajna negotovost kot posledica odtujitve človeka od skupnosti je v njem zasejala t. i. strah pred svobodo, s katero ne zna rokovati in je ne obvlada.

Človek si, kakor dokazuje Fromm, namreč želi zlitja z družbo, biti njen integrativen del, ter zato vede ali nevede prevzame njena prepričanja in miselne procese. Od izogibanja pristnemu svobodnemu razmišljanju do podreditve diktatorskemu režimu pa je potrebnih samo nekaj korakov.

Fromm lucidno razloži, zakaj ljudje vidijo svojo varnost in rešitev v avtoritarnih družbenih ureditvah, njegove ugotovitve pa veljajo enako za čas, v katerem je knjiga nastala, kot za sedanjega.

Slovenski prevod knjige Beg pred svobodo je izšel ob 120-letnici avtorjevega rojstva, 80-letnici izvirnega izida knjige in 40-letnici njegove smrti!


Izjemna analiza sodobne družbe in vlog, ki nam jih ponuja. Vanje večinoma pademo nezavedno, a po branju te knjige dobimo vsaj možnost izbire. – Miha Mazzini, pisatelj in kolumnist

»Pomembna in prelomna knjiga.« – New York Herald Tribune Books

IZ KNJIGE

»Ta knjiga postavlja tezo, da moderni človek, osvobojen okov predindividualne družbe, ki mu je dajala varnost in ga hkrati omejevala, ni pridobil svobode v dobrem smislu uresničenja svojega posamičnega jaza, in sicer, da bi izrazil svoje umstvene, čustvene in čutne zmožnosti. Čeprav mu je svoboda prinesla neodvisnost in preudarnost, ga je osamila, zaradi česar je postal zaskrbljen in nemočen. Osamljenost je neznosna, zato je zdaj soočen z izbiro med dvema mož­nostima, bodisi da pred bremenom te svobode pobegne v nove odvisnosti in podložnost ali pa napreduje do polne uresničitve nedvoumne svobode, ki temelji na človekovi edinstvenosti in individualnosti. Četudi je pričujoča knjiga bolj diagnoza kot pa prognoza – bolj analiza kot pa rešitev –, lahko njeni rezultati tehtno vplivajo na usmeritev našega delovanja. Razumevanje razlogov za totalitaristični beg pred svobodo je namreč predpogoj za vsako delovanje, ki si prizadeva doseči zmago nad silami totalitarizma.«

O AVTORJU

ERICH FROMM (1900–1980) je bil priznani nemški psihoanalitik, socialni psiholog in pomemben predstavnik humanistične filozofije. Že kot otrok v času prve svetovne vojne je bil priča pojavu nacionalizma in antisemitizma. Študij sociologije je nadaljeval z raziskovanjem in prakticiranjem psihoanalize. Ko so v Nemčiji prišli na oblast nacisti, se je zaradi vse večjega pritiska nacistične ideologije iz svojega rojstnega kraja Frankfurt ob Majni odločil preseliti v Ženevo in kmalu zatem v New York. Njegov nauk sta navdihnili predvsem Marxova filozofija in Freudova psihoanaliza, z leti pa je svojo misel obogatil z izročili budizma, starogrške filozofije, krščanstva, renesanse in razsvetljenstva. Prelil jo je v številne knjige, med katerimi so nekatere, kot denimo Zdrava družba, Imeti ali biti, Anatomija človekove uničevalnosti, že prevedene v slovenščino.

Recenzija Bukla

Erich Fromm (1900–1980) je bil priznani nemški psihoanalitik, socialni psiholog in pomemben predstavnik humanistične filozofije. Že kot otrok v času prve svetovne vojne je bil priča pojavu nacionalizma in antisemitizma, študij sociologije pa je nadaljeval z raziskovanjem in prakticiranjem psihoanalize. Ko so v Nemčiji prišli na oblast nacisti, se je zaradi vse večjega pritiska nacistične ideologije iz Nemčije odločil preseliti v Ženevo in kmalu zatem v New York. Njegov nauk sta navdihnili predvsem Marxova filozofija in Freudova psihoanaliza, z leti pa je svojo misel obogatil z izročili budizma, starogrške filozofije, krščanstva, renesanse in razsvetljenstva. Prelil jo je v številne knjige, med katerimi so nekatere kot denimo Zdrava družba, Imeti ali biti, Anatomija človekove uničevalnosti že prevedene v slovenščino. Zdaj smo v prevodu dobili še njegovo klasično psihološko študijo Beg pred svobodo, ki je izšla v prelomnem letu 1941 in odpira danes spet še kako aktualna vprašanja o zavezanosti lastni svobodi na eni strani in potrebi po pripadnosti na drugi. V njej se je Fromm na ozadju začetkov druge svetovne vojne in tedanjih diktatur posvetil vprašanjem politične psihologije, v njej pa analizira človekovo (notranjo) potrebo po oblasti in nadzoru ter njegov dvojni odnos do svobode. Osvoboditev od tradicionalnih vezi srednjeveške družbe je posamezniku podelila novo možnost samostojnosti, hkrati pa v njem vzbudila občutek osamljenosti, tesnobe in izoliranosti od drugih. Trajna negotovost kot posledica odtujitve človeka od skupnosti je v njem zasejala t. i. strah pred svobodo, s katero ne ve, kaj bi, in je ne obvlada. Človek si, kakor dokazuje Fromm, namreč želi zlitja z družbo, biti njen integrativen del, zato vede ali nevede prevzame njena prepričanja in miselne procese. Od izogibanja pristnemu svobodnemu razmišljanju do podreditve diktatorskemu režimu pa je potrebnih samo nekaj korakov. Fromm v Begu pred svobodo lucidno razloži, zakaj ljudje vidijo svojo varnost in rešitev v avtoritarnih družbenih ureditvah, njegove ugotovitve pa veljajo enako za čas, v katerem je knjiga nastala, kot za sedanjega. Knjiga, ki dandanes spet pridobiva svojo aktualnost.

Samo Rugelj, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...