Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nezbrano delo

Majhni premisleki
Andrej Blatnik
Nezbrano delo
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7017-63-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
450 g
277 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
družbene vede
družbene vede > založništvo in bibliotekarstvo
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nezbrano delo sestavlja približno petdeset »majhnih premislekov«, ki jih je mogoče brati kot samostojne kratke eseje o različnih piscih, delih in fenomenih, tako slovenskih kot tujih. Rdeča nit avtorjeve pripovedi – to je nemara tudi njegova osebna zgodba – je usoda knjige kot medija na preizkušnji. Nacionalne in mednarodne raziskave bralnih navad namreč opozarjajo, da se branje knjig v zadnjih desetletjih močno preoblikuje in vse bolj tudi usiha. Učinkovanje knjig na svet je zamenjalo učinkovanje sveta na knjige, pa čeprav so te v zadnjem času postale vse dostopnejše, ali kot bralni vir ali kot nosilke različnih idej, estetik in ambicij – a velika večina dandanes objavljenih knjig ostane dobesedno neprebrana. Branje knjig je v času razpršene pozornosti vse bolj zapletena, morda prezapletena dejavnost tudi zato, ker potrebuje osredinjenost, zbranost, ki je digitalni domorodci in tisti, ki poskušajo slediti toku časa, ne le niso več zmožni, temveč se jim zdi nemalokrat tudi anahrona, tako da zanjo niso niti motivirani. V knjigi zbrana besedila nas med drugim opozarjajo, da zapovedi današnjega časa višje, hitreje, močneje vodijo v površinsko, nezbrano delo, branje, razmišljanje in ne nazadnje čustvovanje.

Andrej Blatnik (1963, Ljubljana) je doktoriral iz komunikologije. Dela kot urednik in univerzitetni predavatelj. Objavil je štirinajst knjig v Sloveniji in več kot trideset v tujini. Njegove kratke zgodbe so uvrščene v vrsto mednarodnih antologij, tudi v Best European Fiction 2010 in Short: An International Anthology of Five Centuries of Short Short Stories (2014). Je dobitnik zlate ptice, Župančičeve nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

Recenzija Bukla

Po tem, ko je leta 2018 izšla Blatnikova strokovna knjiga Izdati in obstati, v kateri je objavil svoja daljša besedila o knjigah, založništvu in knjižni kulturi ter njenem spreminjanju v zadnjem obdobju, lahko svežo knjigo Nezbrano delo beremo kot nekakšno njeno vzporednico, saj prinaša krajša in bolj osebna besedila o podobnih temah, ki jih je Andrej Blatnik, sicer dolgoletni urednik, pisatelj, publicist in predavatelj, napisal v zadnjih treh letih. Seveda pa kratkost besedil, večina je bila objavljena v obliki kolumen v Dnevniku, nekaj je Blatnikovih spremnih besed k različnim knjigam in podobno, ne ­pomeni, da so ta manj tehtna, saj nas avtor s primernim izhodiščem že na začetku posameznega besedila, ne glede na to, ali piše o romanih ali poeziji, filmih, kulturnih dogodkih ali pa kulturni politiki nasploh (bil je denimo tudi član Nacionalnega sveta za kulturo), potegne v sredico posamezne teme in jo z mešanico preudarne šaljivosti ter kulturne poglobljenosti, ki jo ima kot dolgoletni akter na slovenskem kulturnem področju, obdela na svoj prepoznaven način. Knjiga z besedili, ki so lahko dobre iztočnice za nadaljnja raziskovanja v smereh, ki jih je zastavil avtor.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...