Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nespodobni odvetnik

Biografija dr. Petra Čeferina
Tadej Golob
Nespodobni odvetnik
35,00 € 35,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,05 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Didakta
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-261-492-8
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Katja Škapin

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17 cm
790 g
246 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
družbene vede > pravo
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dr. Peter Čeferin je zagotovo eden izmed najprepoznavnejših odvetnikov v Sloveniji. Le kdo še ni slišal za njegove odmevne primere Perić, Makoter, Lončarić … V pričujoči knjigi so ti primeri približani in osvetljeni s plati, ki je preko medijev dostikrat nismo mogli spoznati, a vemo, da ima resnica vedno dve plati.

Peter Čeferin je skozi življenje in delo spoznal tako svetle kot temne plati človeške družbe, se kot študent znašel tudi na drugi strani zakona, a vendar ga vse to ni ustavilo in je danes med ustanovitelji največje slovenske odvetniške družbe pri nas.

V biografiji lahko sledimo njegovemu življenju, od srečnega otroštva v Ljubljani preko divjih študentskih let, nerodnih odvetniških začetkov, ustvarjanja družine do njegove uveljavitve v slovenskem odvetniškem prostoru in nazadnje uživanja v starosti. Zbrane prigode iz življenja so napisane tako doživeto, vedno s kančkom humorja, da bi, če za prispodobo vzamemo sodno dvorano, vsekakor dosodili vprid dr. Čeferinu.

"Vse otroštvo se je upiral vsem pravilom, vedno je bil v opoziciji, vedno je bil drugačen. In zato je izkusil mnoge življenjske izkušnje, ki jih »obetajoči« mladostniki nikoli ne doživijo.Mladi upornik se je razvil v najboljšega zagovornika v državi, postal in ostal je ikona slovenskega odvetništva. Ne verjamem, da bi mu kdo to napovedal."
- Iz predgovora Aleksandra Čeferina


IZ VSEBINE:
»V četrtem letniku sem se vendarle toliko vzel k sebi, da sem nekako opravil vse izpite in diplomiral. Diplomo in naziv diplomiranega pravnika sem proslavil, kot sem takrat mislil, da se spodobi. Popival sem več dni zapored. Kakšen tretji dan mi je natakarica prinesla časopis in mi s prstom pokazala na nekaj, za kar sem sprva mislil, da je mali oglas, in kjer je pisalo:
»Najinemu sinu Petru Čeferinu iskreno čestitava za diplomo na pravni fakulteti. Mama in oče.«
»Aja,« sem si rekel, »zato smo tukaj, ampak ...« Diplome ni bilo več. Nekje sem jo izgubil in šele precej pozneje, ko sem mislil, da je za zmeraj izgubljena, mi jo je prinesel kolega. Menda jo je našel v Figovcu.«

Recenzija Bukla

»V Idriji so bile lepe zjale, kot tam pravijo puncam, in včasih sem kakšno povabil na sodišče (stanoval sem v sodni stavbi) kar s sodnim vabilom.« Biografija doktorja, kot je znan med prijatelji, se začne z odvetništvom, s primerom, ki ga še vedno najbolj pesti in zanj še ni končan – Perić. V knjigi odmevajo vsi odmevni primeri: rudarji s Kosova so mu prinesli slavo, potem ga je poklical Grubelič, »prvi slovenski kapitalist, ki je plačal ceno svojega pionirstva«, in je postal mafijski odvetnik; nato primer Makoter, proces o gledališki predstavi Topla greda, Lončarić, Šuštar, Jovović in mnogo drugih. Legendarni odvetnik nas popelje skozi življenje, spoznamo prednike, družino, ne zamolči mladostnih pohajkovanj, pitja, prvih odvetniških izkušenj. O njem pišejo njegovi otroci, z njim potujemo po svetu, beremo članke in zanimive priprave na sojenja, sedimo v sodni dvorani, spremljamo uspešnost in neuspešnost sodišč. »Ničesar ne obžalujem. Za vse, kar sem napačnega storil v življenju – sem plačal.« Kako se je včasih reklo ljudem njegovega kova? Gospodin čovjek.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...