Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Nasilne meje

Begunci in pravica do gibanja
Reece Jones
Nasilne meje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založba /*cf.
Zbirka Rdeča zbirka
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-257-085-9
Naslov izvirnika Violent borders
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Ana Kralj
Spremna beseda Mojca Pajnik
Urejanje Alvina Žuraj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
300 g
249 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > politika
družbene vede > pravo
družbene vede > socialno skrbstvo

Povej naprej

O knjigi

Knjiga kritično obravnava meje in mejne režime, ki postajajo vse bolj restriktivni, selektivni in militarizirani. Avtor obravnava meje kot manifestacije strukturnega nasilja v družbi, usmerjenega proti najrevnejšim in najranljivejšim delom svetovnega prebivalstva – kot sredstvo za kriminalizacijo revnih in ohranjanje družbenih neenakosti v svetu. Knjiga je izjemno aktualna in je analitsko poglobljena. Izzivalno branje za vse, ki bi radi bolje razumeli vzroke sedanje migracijske krize in ki jih ne prepriča sklicevanje na teroristične grožnje, s katerim upravičujejo gradnjo novih zidov in rezilnih ograj na mejah.

Reece Jones je profesor na oddelku za geografijo na University of Hawaii. Ukvarja se s politično geografijo, globalizacijo, mejami, nacionalizmom.

Recenzija Bukla

Vzpon migracij s kriznih, vojnih predelov in raznovrstne oblike nasilja nad migranti v zadnjem obdobju so v svetu in pri nas spodbudile povečano produkcijo knjig s to tematiko. Reece Jones, havajski profesor geografije in tudi avtor knjige Border Walls (Zidovi na mejah) iz leta 2013, se vse bolj nasilni zaznavi meja posveča v svoji drugi knjigi Nasilne meje, ki je izvirno izšla leta 2016. Pri tem je v ospredju vprašanje, zakaj obstaja tako močno prizadevanje revnim in nemočnim preprečiti prestop meje, ki bi jim zagotovil večje blagostanje. Jones premišljuje naslednjo osnovno predpostavko o človeku: ali ga opredeljuje navezanost na posamezni kraj ali njegovo premikanje. Globalni politični sistem namreč temelji na zamisli, da mora imeti vsak narod nadzor nad svojo domovino, če želi odločati o tem, katere pravice morajo biti zagotovljene na tem ozemlju, temu nasproti pa se postavlja gibanje kot ključni del človekovega stanja, ki je v preteklosti pripeljalo do razvoja in navsezadnje do današnjega stanja. Z mnogimi konkretnimi primeri podkrepljena študija ugotavlja, da konflikt med mobilnostjo in redom ni značilnost samo sedanjega časa, temveč je vgrajen v same temelje človekovega bivanja.

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...