Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Politika stila

K marksistični poetiki
Daniel Hartley
Politika stila

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7003-35-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The politics of style
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Jan Kostanjevec
Spremna beseda Blaž Gselman
Urejanje Marko Kržan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
500 g
400 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je eruditski prispevek k literarni teoriji, estetiki, lingvistiki in kulturnim študijam; s tem ko rekonstruira tradicijo marksistične stilistike, je temeljno delo pri študiju zgodovine marksizma in literarne teorije, s tem ko razvija izvirno teorijo stila, pa je redek poskus materialistične repolitizacije osrednjega pojma estetike. V obeh pogledih, kot rekonstrukcija in kot repolitizacija, je dragocen prispevek k slovenski humanistični teoriji, ki bi sicer stežka dobila tako sodobno intervencijo.

Avtor razvija marksistično teorijo literarnega stila: v prvem delu pojasnjuje, zakaj so denimo Raymond Williams, Terry Eagleton in Fredric Jameson obravnavali estetski koncept stila kot ključnega za politično refleksijo. Oriše zgodovinske in konceptualne pogoje za vzpostavitev politike stila, vključno s podtalnim tokom marksistične stilistike od Marxa do Barthesa. V drugem delu podrobneje rekonstruira ta tok, v tretjem delu pa predlaga izvirno teorijo stila kot temeljni del marksistične poetike. Ta del knjige je Fredric Jameson ocenil za tako temeljitega, da bi mogel biti samostojna knjiga, Jean-Jacques Lecercle pa je celotno knjigo ocenil takole: »Odslej bo vsakdo, ki se spoprijema z marksistično literarno teorijo, moral upoštevati izjemno knjigo Daniela Hartleyja. Hartley je pravi naslednik Raymonda Williamsa – svojega učitelja je presegel z razvitjem lastnega premisleka o stilu kot družbenem razmerju ter sistematične teorije literarnega stila. S tem je rešil veliko uganko pojma stila, protislovje med njegovo kolektivnostjo (rokokojski stil, moderni stil itn.) in individualnostjo (le style c’est l’homme). To je Hartleyjeva prva knjiga, a je že ta monumentalna.«

Recenzija Bukla

Mladi avtor in akademik, profesor za svetovno literaturo v angleškem jeziku, dr. Daniel Hartley, v svoji prvi knjigi razvije teorijo literarnega stila skozi kritiko del Raymonda Williamsa, Terryja Eagletona in Fredrica Jamesona. Williams je bil marksis­tični teoretik iz Wellsa, Eagleton je britanski teoretik, kritik in javni intelektualec, Jameson pa ameriški kritik in marksistični teoretik. Hartley v prvem delu knjige začrta okvire raziskovanja in se posveti Marxovim tekstom v širšem zgodovinskem, predvsem pa intelektualnem kontekstu, začenši s tlakovanjem teorije stila pri samih Grkih. Od splošne utemeljitve, zakaj je marksistična poetika potrebna in upravičena, preide v drugem delu do že omenjenih intelektualcev, skozi katerih dela prikaže vlogo stila v marksistični tradiciji. Najbolj avtonomen pa je tretji del knjige, v katerem skuša razviti nov teoretski model in Aristotelovo Poetiko predelati tako, da bi jo bilo mogoče uporabiti za analizo modernih literarnih del. Reaktualizacija.

Žiga Valetič, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...