Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Volna in telo

Pogled iz zgodovinske antropologije
Svetlana Slapšak
Volna in telo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-532-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Živa Borak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17 cm
500 g
224 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je oris zgodovine in antropologije volne, od prvih pojavov obdelane volne vse do postindustrijskega obdobja in sodobnih kultur. Volna je bila pogosto temeljni in simbolni ločevalec družbenih in kulturnih področij, pri čemer je metaforična moč volne proizvedla veliko kontrastnih pojmov. Preko pomena volne in tkanja Slapšakova interpretira mnoge nerazumljive rituale, nam nudi vpogled v tehnike spolnega definiranja, spolnosti in plodnosti nasploh in končno rekonstruira ideje o sožitju človeka in narave, posebej živali. Zgodovinska perspektiva opozarja na širino in perspektive pomenov ter vlogo tehnologije in spremenjenih družbenih odnosov pri njihovem preoblikovanju in obenem razgalja postopke nastajanja rekov, mitov, verovanj, torej vseh narativnih proizvodov nekega imaginarija – z drugo besedo, miturgijo volne.

o avtorici

Svetlana Slapšak (1941) je kritičarka, znanstvenica, antropologinja in doktorica antičnih študij. Je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila je več kot 50 knjig, preko 400 znanstvenih študij in več kot 1000 esejev.

Recenzija Bukla

Podobno kot v svoji knjigi Zelje in spolnost iz leta 2013, ko je filologinja in antropologinja Svetlana Slapšak s svojim hibridnim pristopom, ki temelji tako na izročilu in izkušnjah antike kot na množici primerov iz bližnje preteklosti in sodobnosti, obdelala povezavo med zeljem in spolnostjo, se je v svojem najnovejšem delu posvetila vlogi volne v človeškem življenju in tudi razvoju naše civilizacije v povezavi z njo. Pri tem zajema tako iz starodavnih besedil, med svojim pisanjem povezuje kulturo, vlogo volne pri ženskah in spolnosti, obenem pa dodaja svoje bistre ugotovitve, v katerih ovci pripiše posebno vlogo v človekovem bivanju tudi zato, ker je človeku ni bilo treba ubiti, pa mu je vseeno dajala (skoraj) vse, kar je potreboval za življenje. Še ena od tistih izvirnih monografij Svetlane Slapšak, ki bi lahko našle pot tudi v tuje prevode.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...