Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Knjigarne

Jorge Carrión
Knjigarne
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Bralna znamenja
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-282-320-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Librerías
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Sara Virk
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
23 x 16 cm
370 g
301 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > založništvo in bibliotekarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Uspešnica Knjigarne (Librerías, 2013) spodbuja knjižno in knjigarniško kulturo z raziskovanjem zgodovine knjigarn po vsem svetu, spominja na njihovo povezanost s pisatelji in na odločilno mesto, ki so ga zasedale v kulturnem razvoju in političnem uporu od antičnih časov do 21. stoletja.

Knjigo je napisal Jorge Carrión (1976), španski pisatelj in doktor humanistike, ki v Barceloni uči književnost in kreativno pisanje. Knjigarne se so se v Španiji v desetih natisih prodale v nekaj deset tisoč izvodih in bile doslej prevedene v več kot deset jezikov. V njej v mešanici potopisja in kulturologije Carrión napiše knjigo za vse, ki so jim knjige blizu. Največji svetovni knjigoljubci in poznavalci knjig so Carriónovo delo z navdušenjem pozdravili.

Recenzija Bukla

Ali poznate potni list, kamor pritiskate žige najpomembnejših knjigarn z vsega sveta? Tudi jaz nisem vedel zanj, dokler nisem v roke prijel knjige Knjigarne, ki jo je napisal španski pisatelj in doktor humanistike Jorge Carrión (rojen leta 1976, v Barceloni poučuje kreativno pisanje) in v kateri pred nami izriše svojevrsten svetovni zemljevid knjigarn, ki so zaznamovale njegova popotovanja v zadnjih (približno) dvajsetih letih, odkar v svoj nevidni potni list še vedno neumorno pritiska žige posamičnih knjigarn, ki jih obišče. V svoji knjigi, precejšnji uspešnici v Španiji, ki je doživela deset natisov in več kot deset tisoč prodanih izvodov, nas Carrión popelje v svet knjigarn po vsej zemeljski obli in nam te magične prostore, v katerih povsem skupaj bivajo knjižna dela karseda različnih avtorjev, predstavi večdimenzionalno, torej tako skozi prostore in kraje, kjer so nastanjene te knjigarne (še posebej intrigantno je brati geografsko predstavitev knjigarn, ki jih tudi sam dobro poznaš), kot tudi njihovo zgodovinsko, politično in zgodbarsko komponento, saj nam knjigarne ponuja tudi kot prvovrstne pospeševalce svetovne zgodovine, kot skladišča idej, kjer so inspiracijo za svoje brutalne pohode dobivali diktatorji Stalin in Hitler pa tudi Mao Cetung, kot prostore, ki so pripomogli k intelektualnemu buhtenju posameznih mest in nenehnemu vračanju pomembnih intelektualcev vanje (recimo knjigarna v Tangerju, ki je bila baza Paula Bowlesa in drugih), obenem pa tudi kot ekonomsko realnost v sodobni globalizirani družbi, kjer se morajo zidane knjigarne potruditi za svoj obstoj in razmisliti, v čem sta njihova prednost in priložnost v primerjavi s spletnim nakupovanjem človekovih najboljših prijateljic v virtualnih knjigarnah (kot denimo kaže avtorjev pogovor z Jamesom Dauntom, sedaj upraviteljem največjih dveh anglosaških verig). Jorge Carrión se s svojimi Knjigarnami pokaže za več kot dostojnega naslednika Alberta Manguela (ter njegovih Zgodovine branja in Knjižnic ponoči), s čimer lepo zaokroži dosedanji vsebinski nabor tem v zbirki Bralna znamenja. Obvezno branje za vse, ki vam knjigarne pomenijo ključno točko pri obisku kateregakoli mesta.

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...