Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Bog z nami

Tri meditacije
Semjon Frank
Bog z nami

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Religiozna misel
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-412-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika S nami Bog
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Urša Zabukovec
Spremna beseda Tadej Rifel
Urejanje Mateja Kvartič Dolinšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
370 g
336 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija
religija > krščanstvo
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Filozofski razmislek ob soočanju z grozotami druge svetovne vojne

Semjon Frank je svoje delo Bog z nami napisal leta 1941, v grozljivem času samopašnosti peklenskih sil na zemlji, sredi nepredstavljivih grozot svetovne vojne, ko je živel v popolni osami. To je avtorjeva zadnja knjiga, ki je hkrati tudi najbolj osebnoizpovedna.

Filozof, ki v svojem opusu dosledno razvija temeljno idejo ruske religiozne filozofije, idejo vseedinosti, v knjigi Bog z nami prestopi meje čiste filozofije in prevzame jezik bogoslovja. V prvi meditaciji (Kaj je vera?) opisuje temelje krščanstva in dokazuje, da je vsa njegova vsebina pravzaprav utemeljena na religiozni izkušnji, na živem »druženju z Bogom«. Filozof razlikuje med dvema oblikama vere, med vero kot zaupanjem ter vero kot gotovo, zanesljivo vednostjо, in pokaže, da tudi zaupanje v avtoriteto predpostavlja doživljanje slednje kot nekoga, ki dejansko izreka resnico o Bogu. Po Franku torej vera v avtoriteto ni slepo zaupanje, ampak temelji na veri kot vednosti, na živi religiozni izkušnji. V drugi meditaciji (Paradoksalna resnica krščanstva) filozof razmišlja o krščanstvu kot religiji ljubezni, o neločljivi edinosti asketizma in ljubezni v krščanski zavesti, ter razbira pojem trpljenja na področju religioznega nauka in njegov pomen v kulturnozgodovinskem razvoju človeštva. V zadnjem delu knjige (Resnica kot pot in življenje. Udejanjenje vere) Frank razmišlja o tem, kakšno je oziroma kakšno bi moralo biti duhovno življenje in delovanje kristjanov v svetu.

O avtorju

Semjon Frank (1877–1950) je po soglasnem mnenju poznavalcev religiozne misli eden najpomembnejših in najbolj sistematičnih ruskih religioznih filozofov 20. stoletja. Rojen je bil v judovski družini, leta 1912 pa se je spreobrnil v krščanstvo. V slovenščini lahko beremo njegovo delo Nedoumljivo, ontološki uvod v filozofijo religije, omeniti pa velja še deli Der Gegenstand des Wissens (Predmet znanja), za katero je leta 1916 prejel magisterij, ter Človekova duša (1917).

Recenzija Bukla

Knjiga treh esejev je drugo avtorjevo delo, ki ga lahko beremo v slovenščini. A za razliko od Nedoumljivega gre tokrat za eseje, ki so posvečeni predvsem izkustvenemu razumevanju Božjega, ki je v avtorjevi izpeljavi tako rekoč edino možno. Tako Frank, čigar filozofska misel izhaja predvsem iz dela Nikolaja Kuzanskega, vpelje pojma bogočloveškega in bogočloveštva in zato svoje delo tudi naslovi Bog z(!) nami, saj gre za »izkustvo božje imanentnosti v človekovi duši«, kot obširno spremno besedo podnaslovi dr. Tadej Rifel. Radikalno ločnico med enim in drugim je namreč napravila sodobna religija oz. Cerkev (ki ji Frank tudi nameni nekaj napotkov za prihodnost). Avtorjeva pozicija izrekanja je še tolikanj pomenljivejša, saj je vzgib za knjigo najti v njegovem (judovskem) izkustvu druge svetovne vojne med samo vojno (delo je spisal leta 1941!). Zdi se, da je Frank gojil tudi vero, da bi bilo tovrsten »poraz humanizma« mogoče preprečiti z obnovljenim humanizmom, takšnim, ki bi bil neločljivo zvezan z religijo.

Aljaž Krivec, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...