Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Enciklopedija filozofskih znanosti

1. Znanost logike
G. W. F. Hegel
Enciklopedija filozofskih znanosti

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Temeljna dela
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-260-136-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Enzyklopädie der philosophischen Wissenschaften im Grundrisse.
Podnaslov izvirnika I. Die Wissenschaft der Logik
Leto izdaje izvirnika 1830
Prevod Marko Bratina, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
350 g
301 strani
Tip knjige
predavanja
Kategorije
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

G. W. F. Hegel je eden največjih filozofov sploh. S svojim spekulativnim idealizmom je postavil zadnji veliki sistem, ki je tako po vsebini kakor po formi pustil globoke sledi v zgodovini in še vedno določa mišljenje na številnih področjih vednosti.

Enciklopedija filozofskih znanosti prinaša sistematičen prikaz celotnega Heglovega sistema. Deli se na tri dele, in sicer logiko, filozofijo narave in filozofijo duha (namreč subjektivnega, objektivnega in absolutnega). Hegel jo je prvič izdal leta 1817, vendar jo je skozi predavateljsko dejavnost pozneje vseskozi popravljal in dopolnjeval. Treta izdaja iz leta 1830 tvori zadnjo besedo Heglovega filozofskega razvoja in je bila tudi zgodovinsko najbolj učinkujoča.

Recenzija Bukla

Hegel je delo Enciklopedija filozofskih znanosti, ki sistematično utemeljuje celoto njegovega filozofskega sistema in jo sestavljajo trije deli – Znanost logike, Filozofija narave in Filozofija duha – pričel pisati leta 1812. Delo je bilo napisano za potrebe Heglovih predavanj in je bilo zato večkrat izdano, ob vsaki izdaji pa dopolnjeno in popravljeno. Pričujoča izdaja iz leta 1830, leto dni pred Heglovo smrtjo, velja za najbolj izdelano. Besedilo Znanosti logike je dopolnjeno s predgovori k vsem trem izdajam in zaključnim poglavjem Izbor ustnih komentarjev. Dodani sta uredniško poglavje o nastanku Enciklopedije filozofskih znanosti v očrtu in Uredniško in prevajalsko poročilo, v katerem avtorji prevoda Marko Bratina, Zdravko Kobe, Urban Šrimpf in Goran Vraneševič pojasnjujejo, zakaj so se odločili za odstopanja od zadnjih objavljenih prevodov. Med odstopanji izpostavljajo drugačen prevod terminov »bivajoče« in »bivajoč«, ki sta v tej izdaji prevedena kot »bitje« in »biten« ter »idejno« namesto »ideelno«. V zaključku dela sta slovar in izbrana bibliografija.

Maja Črepinšek, Bukla 161

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...