Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Samozavedanje

Sebastian Rödl
Samozavedanje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Krtina
Zbirka Temeljna dela
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-260-116-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Self-consciousness
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Martin Hergouth
Urejanje Zdravko Kobe

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
320 g
255 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Skupaj z medijskim uspehom nevroznanosti je samozavedanje v zadnjem obdobju postalo skoraj modna tema filozofije, ki pogosto zahteva, da je treba na podlagi novih odkritij o delovanju možganov povsem prenoviti naše moralne, pravne in politične predstave. V nasprotju s tem Rödl odpre analizo s sklicevanjem na Marxovo tezo o Feuerbachu, da je empirizem ključna ovira za resnični materializem, in svoj projekt razume kot nadaljevanje teze, značilne za Kanta in Hegla, da so pojmi subjektivnosti, svobode in uma sestavni del istega konceptualnega kompleksa in se kot taki vzajemno predpostavljajo. Vsaka teorija samozavedanja je s tem neposredno tudi teorija delovanja in spoznanja, in obratno, ker sta dejanje in vedenje po svojem pojmu prvoosebna, se razlaga delovanja in mišljenja nujno iztečeta v teorijo subjektivnosti oziroma samozavedanja. Ta temeljni uvid Rödl podrobno izpelje v šestih izjemno konciznih poglavjih (Prvoosebna misel; Dejanje in prva oseba; Prepričanje in prva oseba; Um, svoboda in resnični materializem; Receptivna vednost; Druga oseba), v katerih nauke klasičnih filozofov (Aristotela, Kanta, Hegla) suvereno poveže s tezami sodobnejših avtorjev (npr. Frege, Sellars, Davidson, McDowell) in tako oblikuje intelektualno razburljivo izpeljavo, kjer je čutiti misel na delu. Posebej bi opozorili na razlikovanje med receptivno in spontano vednostjo (druga je opredeljena kot vednost, ki jo imamo o nečem s tem, da to smo oziroma naredimo) in zaključno vpeljavo kolektivnega samozavedanja, ki se v nasprotju s pričakovanji nenavadno približa Heglovemu pojmu duha.

o avtorju

Sebastian Rödl (1967), od leta 2012 profesor za praktično filozofijo na univerzi v Lepizigu in ena vodilnih figur na »Forschungskolleg Analytic German Idealism«, sodi med najprodornejše sodobne filozofe, ki uspešno presegajo nerazumevanje med analitično filozofijo in kontinentalno filozofsko tradicijo, vključno z nemškim klasično filozofijo. Njegova ključna dela so Selbstbezug und Normativität (1998), Kategorien des Zeitlichen. Eine Untersuchung der Formen des endlichen Verstandes.

Recenzija Bukla

Samozavedanje je običajno bolj tema modernih duhovnih priročnikov kakor filozofske razprave, toda razvoj nevroznanosti in tudi t. i. »pozitivne psihologije« je dal področju novo težo, izziv ter priložnost za odpiranje tehtnejših vprašanj v zvezi s samozavedanjem. Nemški profesor za praktično filozofijo Sebastian Rödl odpre analizo z idejo »prvoosebne misli«, ki je prvi pogoj za samozavedanje in se nadaljuje v »prvoosebnem nanašanju«, ki je odvisno od nekega spoznavnega odnosa s predmetom. Od tod identiteta. Rödl v odnosu do prvoosebnosti razločuje delovanje (to temelji na praktičnem razmišljanju) in prepričanje (to sloni na teoretičnem razmišljanju), pri čemer se vzpostavlja temeljno vprašanje, kaj verjeti. V nadaljevanju oba principa poveže z idejama uma in svobode, s tem pa je že na sledi nemškemu idealizmu. Tu je ključno tehtanje svobodne volje, pa tudi vednosti, ki je bodisi spontana bodisi receptivna. Knjiga se konča z uvedbo »druge osebe«, saj »prvoosebna misel zahteva in vključuje drugo­osebno misel.« Misel, izpeljana temeljito.

Žiga Valetič, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...