Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Azadi

Svoboda, fašizem, književnost
Arundhati Roy
Azadi
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Založba /*cf.
Zbirka Varia
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-257-178-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Azadi
Podnaslov izvirnika Freedom. Fascism. Fiction.
Leto izdaje izvirnika 2020
Prevod Ana Kralj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
300 g
223 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
družbene vede
književnost in jezikoslovje
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Azadi je zbirka devetih literariziranih esejev o sodobni Indiji, za katero je Arundhati Roy (1961), svetovno znana pisateljica, publicistka in aktivistka, leta 2023 prejela prestižno evropsko nagrado za esej (European Essay Prize 2023).

Arundhati Roy, ki je zaslovela s svojim prvim romanom Bog majhnih stvari (1997, Bookerjeva nagrada 1998), v najnovejših esejih z izjemno intelektualno ostrino opisuje politične krize, ki indijsko podcelino pretresajo že vrsto let in jim ni videti konca. Avtorica razpravlja o jeziku, prevajanju, državnem nasilju, človekovih pravicah in pravicah manjšin ter boju proti ekološkemu pustošenju indijske podceline.

Hkrati – in to zna Roy narediti zares mojstrsko – je Azadi knjiga, ki zajame današnjo politično klimo vsega sveta. Govori o naraščajočem populizmu in konzervativnih ideologijah, ki razjedata azadi, tisto svobodo, ki smo jo vajeni misliti in živeti že vsaj od francoske revolucije naprej. Avtoričina edinstvena zmožnost, da svoja literarna dela politizira, še bolj pa, da svoje politične eseje literarizira do izjemne poetičnosti, te eseje zveže v vznemirljivo celoto.

Nekateri recenzenti so knjigo označili za njeno najbolj zrelo delo doslej.

Recenzija Bukla

Indijsko pisateljico, esejistko in aktivistko v slovenščini že poznamo po njenem z bookerjem nagrajenem romanu, prvencu Bog majhnih stvari, ter njenem drugem romanu Ministrstvo za najvišjo srečo, za katerega je potrebovala kar dve desetletji. To seveda ni čudno, če vemo, da je v resnici veliko plodovitejša kot angažirana družbena publicistka, njeni eseji pa so izšli v kar dvajsetih knjigah (prvi njihov prevod leta 2015 v knjigi Grozljivka, imenovana kapitalizem). Za knjigo Azadi (naslov pomeni svobodo) je leta 2023 dobila prestižno evropsko nagrado za esej, v njej pa nas popelje v indijsko srce teme, na podkontinent, kjer živi skoraj milijarda in pol ljudi. Tamkajšnje življenje si kljub revščini včasih predstavljamo preveč romantično, avtorica pa nam ga predstavi v vsej svoji neoliberalistični brutalnosti, kjer človeško življenje ni vredno skoraj nič. To počne z besedno virtuoznostjo in ostrino, zaradi katere je imela že marsikdaj težave, celo aretacije in grožnje s posilstvom, Indija pa je po njenem mnenju na eni strani ujeta v tradicionalizem, od sicer prepovedanega kastnega sistema naprej, na drugi strani pa je nemočna žrtev skorumpiranega korporativizma, ki surovo uničuje njeno bit.

Samo Rugelj, Bukla 178

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...