Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Naj me kdo zbudi

Lucija Štepančič
Naj me kdo zbudi

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Goga
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-277-256-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
420 g
285 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman se začne kot ljubezenska zgodba v sodobnih Firencah, potem pa začneta glavna junaka, študentka in skrivnostni aristokrat, kot za šalo preskakovati stoletja, gibljeta se med svetovi živih in mrtvih. Napeta zgodba polna fantastike, mistike in obešenjaškega humorja.

Magistrska študentka umetnostne zgodovine raziskuje baročno slikarstvo v Firencah. Na razstavi sreča usodno lepega aristokrata, ki jo povabi v svoj razkošni palazzo …, in tukaj se ljubezenska zgodba spremeni v metafizični triler. Ljubimec ji ukrade dušo in razkrije fantomsko dimenzijo legendarnega mesta, kot za šalo preskakujeta desetletja in stoletja. Sodobna Pepelka ne natakne steklenih čeveljčkov, po Firencah korači z ubijalskimi štikli in bralec kmalu več ne ve, kaj so sanje, kaj fantazije junakinje. Napet roman preigrava žanrske in popkulturne vzorce, od ljubiča, detektivke, fantastičnega romana, vse pa je prepleteno s transcendenco, mistiko, grotesko, vedno podloženo z obešenjaškim humorjem pripovedovalke.

Recenzija Bukla

V Firence na magistrski študij umet­nostne zgodovine je prišla kot siva miš, dilaploh, pametnjakovička, skrita v oklep cinizma, proučevat vpliv bogatega firenškega baroka na barok v Sloveniji. Nato na otvoritvi neke pomembne razstave prav vanjo zavrta pozornost pregrešno lepega aristokrata, skrivnostnega domačina. Povabi jo v svoj palazzo, enega tistih, v katere se hrepeneče zazirajo turisti, sluteč, da tam domuje razkošje s pristno patino stoletij, ki ga ne bodo nikoli doživeli. In ona sprejme, presenečena, da si jo je lepi ljubitelj umetnosti poželel. Ko pa se nato po vroči ljubezenski noči vrača v svojo zakotno sobico, jo čaka streznjenje: »pogubljena« je, resnična le še v svetu pogubljencev, vzporednici prejšnji realnosti. Čas je izginil, zato je mogoče preskakovati v prihodnost in v preteklost, prostor je izgubil meje, lahko je tu ali kje drugje, sreča lahko žive ali mrtve, celo sebe. Roman po začetku, ki obeta romanco, kot v sanjah preskoči vse omejitve. Prične se razraščati v baročno obilje tem, misli, domislic in namigov. Vzporedno vodi več zgodb, jih poljubno prepleta, z nonšalantnimi potezami razdira okvire žanrov detektivke, mistične grozljivke in fantastičnega romana, riše razkošne zavoje čutnosti in vitice razbrzdane naslade, pretirava do groteske z izzivalnim lepotnim znamenjem banalne vulgarnosti in se spet vrača v temačno duhovitost. Vmes vpleta fantastične figure, ki jih raztaplja kot v sanjah in znova izostri v nekaj povsem drugega. Ob tem pa ves čas neutrudno preigrava osnovno temo magistrske naloge, vsakokrat aplicirano na nekaj drugega. Sočno branje je ilustracija duha baroka, prenesenega v domače vinograde.

Maja Črepinšek, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...