Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pinjar

Amrita Pritam
Pinjar

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-086-7
Naslov izvirnika Pinjar
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Maja Kraigher
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
120 g
120 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
indijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman govori o položaju žensk ter hkrati predstavlja družbene razmere in burno, nasilno dogajanje po ločitvi držav, ob kateri je umrlo okrog milijon ljudi. Glavna junakinja Puro je hindujsko dekle, ki se pripravlja na poroko z Ramchandom iz bližnje vasi. Vendar je ne dočaka, ker jo prej ugrabi Rashid, mladenič iz muslimanske družine, ki je že več rodov v sporu z njeno. Ugrabitev je maščevanje za dejanja prednikov; Rashid jo izpelje po ukazu sorodnikov, vendar do Puro ni nasilen niti nespoštljiv, saj mu je dekle všeč. Ona pobegne domov, a je starši iz strahu ne sprejmejo nazaj. Zato se vrne k Rashidu, rodi njegovega otroka in se počasi sprijazni s svojo usodo, novo (muslimansko) vero in novim imenom – Hamida.

Njenega brata medtem poročijo z Ramchandovo sestro Lajo. Med spopadi med hindujci in muslimani je tudi ona žrtev ugrabitve; Hamida to izve, jo poišče in z Rashidom ji pomagata pobegniti. Omogočita ji, da skupaj z možem, Hamidinim bratom, odpotuje k domačim, ki zdaj živijo v Pakistanu, sama Hamida pa se za to ne odloči, ampak ostane z Rashidom, saj je po vseh skupnih letih njen dom zdaj njegova hiša.

Zgodba s precej zapleti, značilnimi za kraj in čas dogajanja, polna trpkosti pa tudi, predvsem skozi misli in besede glavne junakinje, strpnosti in razumevanja. Za nas pa tudi zanimiv pogled v oddaljen del sveta in težek del njegove zgodovine.

Recenzija Bukla

Naslov te indijske novele prevajajo kot Okostnjak, po njem pa je bil posnet tudi film, ki je nosil naslov Kletka. Ne brez razloga. V zgodbi o položaju indijskih žensk, ki jo je že leta 1950 napisala indijska pisateljica Amrita Pritam (1919– 2005), namreč nastopa hindujsko dekle Puro, ki živi svoje mlado življenje v pričakovanju dogovorjene poroke s hindujcem. Vendar pa vmes grobo poseže musliman Rashid, ki jo ugrabi in zlorabi, vse z namenom poravnavanja zgodovinskih krivic med družinama v preteklosti. Puro mu rodi sina in mlada dva zaživita skupaj kljub vsem razlikam, saj se, četudi bi bilo to možno, Puro ne bi mogla več vrniti v svojo družino. Njeno življenje se kot metafora položaja indijskih žensk odigrava na odru ločitve Indije in Pakistana leta 1947, kar je obenem tudi pogled na brutalno zgodovino indijskega podkontinenta, kjer se je spisala marsikatera žalostna osebna zgodba. Moderna klasika indijske literature.

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...