Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Stefano

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Malinc
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6886-56-7
Naslov izvirnika Stefano
Leto izdaje izvirnika 1997
Ilustracije Francisco Tomsich
Prevod Barbara Pregelj
Spremna beseda Barbara Baloh, Francisco Tomsich
Urejanje Barbara Pregelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
310 g
135 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > leposlovni roman
argentinsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Stefano se napoti v Ameriko, kjer bo začel novo življenje daleč od lakote, ki v času po prvi svetovni vojni vlada v njegovi domovini Italiji. Težavna pot, neznani kraji, kjer mora svoje življenje začeti od začetka, in proces odraščanja ter zorenja v okolju, ki je včasih tudi sovražno, poseljujejo pripoved, ki išče mostove med obujanjem preteklosti in načrti za prihodnost v novi domovini.

Stefano je realistična pripoved, ki jo odlikujeta značilni poetični jezik in presenetljive oblikovne prvine argentinske mojstrice besede Maríe Terese Andruetto. V novem v slovenščino prevedenem besedilu nas ta z Andersenovo nagrado ovenčana avtorica vsaj za nekaj časa postavi v kožo tistih, ki so zaradi takšnih ali drugačnih razlogov prisiljeni svoje življenje živeti daleč od okolja, v katerem so se rodili.

Ustvarjanje Maríe Terese Andruetto (1954) je strastna vaja v tenkočutni spretnosti laganja, kot je nekdo imenoval literaturo. Njena besedila določajo iskanje osebne in družbene identitete, zrcaljenje posledic diktature vojaške huntev Argentini, pa tudi specifika ženskega univerzuma. Njene knjige so prava crossover besedila, ki jih prebirajo tako mlajši kot starejši bralci, saj presegajo starostne ovire in določitve.

Recenzija Bukla

Natančno zgrajeni in občuteno zapisani roman se začne v Piemontu, v času med obema svetovnima vojnama. Štirinajstletni Stefano se zaradi silne domače revščine odloči, da se bo še s tremi prijatelji odpravil iskat srečo v daljno Argentino, ki velja za deželo blagostanja. Doma pusti shirano mamo, užaloščeno vdovo, ki je svojega moža, Stefanovega očeta, izgubila v bitki na reki Piavi. A Stefanova izseljenska usoda je podobna številnim drugim: na poti do želenega cilja doživi marsikaj, od brodoloma do lakote in izgube prijateljev, in ko se končno zaposli na posestvu prijateljevega strica, spozna, da je v resnici še bolj nesrečen, kot je bil prej. Pot do osebnega miru je zato dolga in polna pripetljajev … Odlični roman priljubljene in z Andersenovo nagrado ovenčane argentinske pisateljice navdušuje s poetičnim jezikom in izbrušeno pripovedno tehniko, ki povečuje bralno sladostrastje tudi s čustveno nabitimi prebliski iz junakove skrinje spominov. Branje, ki presega osnovni časovni romaneskni okvir, tudi z aktualnostjo tematike izgnanstva, še zdaleč ni namenjeno le mladostnikom, pač pa bralnim sladokuscem vseh starosti.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...