Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

To noč sem jo videl

Drago Jančar
To noč sem jo videl
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-284-741-8
Leto izdaje izvirnika 2010

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
400 g
235 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Od prvega izida enega najbolj branih romanov zadnjih let na Slovenskem mineva desetletje in zanimanje zanj verjetno še dolgo ne bo pojenjalo. Roman, za katerega je Drago Jančar prejel tretjega kresnika ter kresnika desetletja, bil pa je tudi finalist za kresnika vseh kresnikov, je na Slovenskem doživel več kot deset natisov in bil preveden že v dvajset jezikov. Nagrajen je bil tudi v tujini, leta 2014 je prejel francosko nagrado za najboljšo
tujo knjigo. Istega leta je bil prav tako v Franciji nominiran še za nagrado femina, leto kasneje za poljsko nagrado angelus ter leta 2017 in 2018 za rusko nagrado Jasna Poljana. Kritiki so ga ob izidu ocenili za eno najboljših literarnih del o Slovencih v času druge svetovne vojne.

o avtorju

Drago Jančar (1948), pisatelj, dramatik in esejist, sodi med najpomembnejše slovenske pisatelje. Prejel je številne domače in mednarodne književne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, Rožančevo in Grumovo nagrado ter evropsko nagrado za kratko prozo. Leta 2018 je za roman In ljubezen tudi prejel nagrado kresnik za najboljši roman leta, ki je njegov že četrti. Njegov roman To noč sem jo videl (izdala in založila Modrijan založba, d. o. o.) pa je postal najboljši s kresnikom nagrajeni roman med letoma 2010 in 2019. V letu 2020 je prejel prestižno avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo, ki se vsako leto podeli za literarno delo evropskega avtorja, ki je bil deležen posebne mednarodne pozornosti.

Recenzija Bukla

Če se ozremo po najbolj prodajanih domačih romanih za odrasle bralce v zadnjih petnajstih letih, vidimo, da so na vrhu tri dela: Vojnovićevi Čefurji raus!, Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj in To noč sem jo videl Draga Jančarja. Skupno jim je to, da so vsi trije prejeli nagrado kresnik, v njihovem življenjskem ciklu pa je med prvima dvema in tretjim pomembna razlika. Medtem ko sta prva dva romana na slovenskem literarnem nebu že v prvih mesecih po izidu zasijala kot kometa, je Jančarjev roman, sicer zasnovan na življenjski usodi zakoncev Hribar med drugo svetovno vojno, ki pa jo je Jančar seveda ustrezno literarno pregnetel in izpovedal skozi spomine petih prvoosebnih subjektivnih pripovedovalcev, v prejšnjem desetletju postal prvovrsten primer knjige, ki se je ves čas dobro brala in prodajala, ob tem pa ni skoraj nikoli posegla po res najvišjih mestih na (mesečnih) lestvicah najbolj prodajanih knjig. Deset let po izidu je ta roman, ki je bil proglašen tudi za najboljši kresnikov roman v minulem desetletju, skoraj bolj živ kot ob svojem nastanku. V Mariboru bo kmalu gledališka premiera njegove adaptacije, ki jo je pripravil Janez Pipan, obenem pa obstaja tudi želja, da ga ekranizirajo v obliki televizijske serije, čeprav je realizacija tega projekta za zdaj še nejasna. Deset let po izidu (pri založbi Modrijan) je ta roman našel tudi novo domovanje – založba Beletrina, ki je Jančarja pred leti že vzela pod svoje okrilje (tam je izšel njegov zadnji roman In ljubezen tudi, pripravljajo pa tudi njegov novi roman, ki bo predvidoma izšel v prihodnjem letu), je zdaj na novo in v novi grafični podobi izdala tudi To noč sem jo videl, ki se mu živahno življenje med bralci obeta tudi v prihodnosti. Če še niste prebrali tega romana, je morda čas, da po njem posežete zdaj!

Samo Rugelj, Bukla 162

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...