Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Moje kraljestvo umira

Zgodbarjenje ob koncu sveta
Evald Flisar
Moje kraljestvo umira
29,99 € 29,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,90 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba KUD Sodobnost International
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7047-75-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Alenka Urh
Urejanje Jana Bauer

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 15 cm
670 g
384 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če ste uživali v branju Čarovnikovega vajenca, vas bo navdušil tudi najnovejši Flisarjev roman, ki ga v prednaročilu lahko dobite s 30-odstotnim popustom.

Ko glavni junak, uspešen pisatelj, doživi blokado, se pred zlo usodo zateče v švicarsko kliniko Berghof. V njej se že zdravi kopica znanih imen svetovne literature, od Martina Amisa, Grahama Greena, Saula Bellowa do J. M. Coetzeeja. Toda ali je klinika Berghof v resnici to, za kar se izdaja? In kakšno vlogo v romanu igra nema Šeherezada?

Moje kraljestvo umira ni zgolj žanrski hibrid, v katerem se prepletajo forme izpovedi, detektivke, memoarjev, fiktivnega življenjepisa itd., temveč je svojevrsten preplet fikcije in metafikcije, literature in metaliterarnih razmislekov. Bralec sledi napeti pripovedi, v kateri se nenavadno dogajanje nevsiljivo prepleta s pomenljivimi premisleki in globokimi uvidi.

Če človek preveč zavzeto išče rdečo nit svojega življenja, se mu lahko zgodi, da zamudi življenje sámo ali vsaj njegov dobršen del. Roman govori o vas, o vsakem od nas.

Recenzija Bukla

Evald Flisar (1945), najbolj prevajani sodobni slovenski pisatelj, je v zadnjem desetletju pokazal izjemno ustvarjalno formo, saj je v tem obdobju napisal več kot deset romanov, svojevrsten vrh pa je dosegel ravno z najnovejšim Moje kraljestvo umira. V njem so združene in povezane tudi teme, ki jih je Flisar obdeloval že prej (v svojih esejih), te pa se razpenjajo vse od prvo­osebnega protagonista, rojenega tik ob koncu druge svetovne vojne, ko je bil kot otrok vzgojen in navdahnjen s pripovedovanjem zgodb, se kas­neje kot odrasel preselil v tujino ter tam – tudi s potovanji po vsem svetu – nadaljeval svojo ustvarjalno kariero, prek upodabljanja junaka, ki ga dolgo okrevanje po nesreči postavi v posebno razmerje z izobraženo negovalko, ki se iskreno zanima zanj in za njegovo ustvarjanje ter nenavadno življenjsko zgodbo (kar je okvir tega romana), do skoraj esejističnega razpravljanja o literarnem ustvarjanju (ob koncu sveta, tudi v luči kuge ter celo v sanatoriju, kjer se junak znajde z mnogimi drugimi pisatelji), s katerim skuša Flisar skozi avtorja v romanu odgovoriti na marsikatera vprašanja, ki se porajajo pisateljem. Med drugim je zanimivo vprašanje ali se da napisati zgodbo, ki bi jo enako razumeli vsi na svetu, ne glede na njihovo kulturno poreklo in izobrazbo. Roman je izpisan v kratkih poglavjih, s Flisarjevim natančno odmerjenim ritmom in sugestivnim stilom, v tem izvirnem leposlovnem hibridu pa svojo vlogo dobijo tudi mnogi drugi veljaki svetovne literature, od Borgesa do Coetzeeja. Flisarjev labirint fikcije in metafikcije.

Samo Rugelj, Bukla 157

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...