Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sam v oceanu

Zgodba o pobegu
Slava Kurilov
Sam v oceanu
24,99 € 24,99 € Prihrani 0,00 €
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Cankarjeva založba
Zbirka S poti
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-282-624-6
Naslov izvirnika Оdin v okeane
Prevod Lijana Dejak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 17 cm
150 g
184 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
leposlovje > potopisi
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sam v oceanu ni klasična potopisna knjiga, bolj je zgodba o človeku, čigar vse življenje je bila pot – najprej pot k morju, potem pot k svobodi in vzporedno s tem duhovna pot.

Kurilov je leta 1974 pobegnil iz Sovjetske zveze s skokom z velike potniške ladje, plaval v oceanu dva dni in tri noči ter naposled pristal na filipinskem otoku Siargao. V prvem delu knjige se zgodba o tem podvigu prepleta s pisateljevim globokim doživljanjem narave in razmišljanjem o večnih vprašanjih. Drugi del je večinoma posvečen avtorjevim duhovnim iskanjem, jogi in meditaciji. Po njegovi smrti je vdova Jelena Gendeljeva Kurilova izbrala in uredila avtobiografske zapiske, ki jih je pisal vse življenje, in sicer ne kronološko, temveč po globinski, asociativni logiki, in tako je nastala knjiga.

Recenzija Bukla

Želja po svobodi je človeka včasih zmožna pripeljati na rob njegovih sposobnosti … in še čez. To je (bil) primer pri ruskem oceanografu in potapljaču Slavi Kurilovu (1936–1998), ki se je pred pol stoletja odločil, da bo iz tedanje tesno zaprte Sovjetske zveze pobegnil na zelo izviren način: udeležil se bo tamkajšnjega »križarjenja nikamor« (v okviru katerega so Rusi s križarkami sicer potovali po daljnih morjih, vendar pa so si odmaknjene dežele lahko ogledovali samo s krova, saj niso nikjer pristali), potem pa bo, ko bo blizu enemu od filipinskih otokov, preprosto skočil v morje in odplaval v svobodo. Seveda pa se njegov načrt v praksi izkaže za bistveno bolj zahteven telesni izziv, saj ubežno plavanje v vodi traja tri noči in dva dni, tega pa spremljajo popolna izčrpanost in kasnejše halucinacije. Kako je Kurilovu to sploh uspelo zdržati, se razkrije v drugem delu knjige, ki jo je po njegovi smrti iz njegovih zapiskov sestavila njegova žena Jelena, s tem pa za zanamce ohranila portret pustolovca, ki je bil za svobodo pripravljen zastaviti svoje življenje. Eksistencialistična avantura!

Samo Rugelj, Bukla 179

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...