Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

V hiši med hribi straši

Shirley Jackson
V hiši med hribi straši
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6699-77-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The Haunting of Hill House
Leto izdaje izvirnika 1959
Prevod Tadeja Spruk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
240 g
270 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > srhljivi roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman V hiši med hribi straši (The Haunting of Hill House, 1959) velja za klasiko grozljive proze 20. stoletja. Po njem sta bila posneta dva filma, leta 2018 pa odmevna televizijska serija. Pripoveduje o dogodkih v naslovni hiši med hribi, kamor se s skupino pomočnikov odpravi doktor John Montague, antropolog in raziskovalec nadnaravnih pojavov, da bi preučil domnevne paranormalne motnje v njej. Premišljena dramaturgija jezikovno sočnih in duhovitih dialogov med naivnim doktorjem in njegovimi pomočniki, zavrto in zasanjano Eleanor, lahkoživo in dovzetno Theodoro ter nastopaškim Lukom, bodočim dedičem hiše, bralcu hitro razkrije, da bo leglo groze v romanu predvsem psiha njegovih junakov. Tako celo na tragičnem koncu romana ostane nejasno, ali so bile pri dogodkih v hiši kdaj vpletene nadnaravne sile. Resnična groza se v prozi Shirley Jackson namreč vselej razrašča v notranjosti, zavesti oseb.

Shirley Jackson (1916-1965) velja za mojstrico ameriške grozljive proze. Je avtorica šestih romanov in več zbirk kratkih zgodb. Pozornost ameriške bralske javnosti je prvič pritegnila leta 1948, ko je v reviji New Yorker izšla njena kratka zgodba Loterija. Uredništvo revije je tedaj zasulo na stotine pisem bralcev, ki so se obregali ob zgodbo, avtorici pa celo grozili s smrtjo. Ogorčenost bralcev je spremljalo navdušenje kritikov in že dve leti pozneje se je zgodba znašla v berilih za ameriške šolarje, kjer kot obvezno čtivo ostaja še danes. V slovenščini je izšla v zbirki Loterija in druge zgodbe (LUD Literatura, 2018). Njen roman V hiši med hribi straši (1959) velja za enega najvplivnejših grozljivih romanov v 20. stoletju. Svoj dolg njeni prozi so med drugim priznali Stephen King, Neil Gaiman in Sarah Waters.

Recenzija Bukla

Shirley Jackson (1916–1965) velja za mojstrico ameriške kratke proze, ki je ameriško javnost leta 1948 šokirala s kratko zgodbo Loterija, dobrih deset let kasneje pa je napisala tudi moderno klasiko, gotsko grozljivko V hiši med hribi straši (1959), ki je bila v naslednjih desetletjih večkrat ekranizirana, nazadnje nedavno v zelo dobri televizijski seriji. Vsebina je večno intrigantna: skupina »raziskovalcev«, ki jih vodi dr. John Montague, odide v samotno hišo, kjer po pričevanjih okoliških prebivalcev že dolgo straši, v njej pa se odločijo raziskati tamkajšnje paranormalne pojave. Kmalu se začnejo dogajati čudne reči, od pojava neznanih glasov do duhov, ki se ponoči potikajo po hodnikih, kar vse bolj vpliva na nekatere posameznike iz skupine. Roman, ki je trasiral nadaljnjo pot temu ­žanru in spodbudil mnoge posnemovalce, je v svežem prevodu Tadeje Spruk prvovrstno poletno branje.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...